Mina bästa frötips ~ Blommig fredag

Veckans tema i Blommig fredag är mina bästa frötips. Här följer mina:

 • Låt naturen sköta sådden. Rensa inte för noga på våren i rabatterna! Jag har fått flera nya prydnadsaplar, idegranar (som jag ska klotklippa) och en mängd perenner den vägen. Perenner som självsår sig hysteriskt lämnar jag kvar en vippa med frön på och klipper bort resten, då får jag lagom många nya plantor.
 • Så inte inomhus för tidigt om du inte har extra växtbelysning. Jag sår sommarblommor och grönsaker inomhus under senvåren. Då har jag max 1,5 månader som jag ska passa plantorna med vatten innan jag kan plantera ut dem.
 • Ta hjälp av andra med mer tid, plats och extrabelysning. Min snälla mamma drar varje år upp jätteverbena och törnrosas kjortel till mig. De kräver mycket tidig sådd och extrabelysning för att bli bra. Kanske har du vänner/grannar du kan byta frösådder med? Ibland kan man fynda fina plantor på växtmarknader också!
 • Lita inte bara på vad som står på fröpåsen när du sår en ny sort, ta reda på mer på nätet om vad den kräver för att gro. Vet inte hur många frön jag sått genom åren som inte grott för att jag inte haft koll på om de ljusgroende eller inte eller vid vilken temperatur de gror bäst.
 • Så inte alla frön på en gång. Testa och se om det gror och så mer om det gick bra. Surt att så alla (dyra) frön och så går något fel och så var det ajöss med dem.

Varje vår fascineras jag av hur mycket växtkraft som kan finnas i ett litet frö.majs 14 april   majs 20 maj   majs 13 juli
14 april: en liten sockermajsplanta har grott. 20 maj: dags för utplantering i trädgårdslandet. 13 juli: stora kolvar, snart redo för skörd.

För att inte tala om sommarblommor! Jag är extra förtjust i zinnior och lejongap. De gror lätt, är tåliga och ger så mycket blomprakt.
lejongap zinnia 14 april   lejongap zinnia 20 maj   lejongap zinnia 22 juli
14 april. små lejongapsplantor gror. 20 maj: utplantering. 22 juli: första blommorna.

lejongap zinnia 29 augusti 2
29 augusti: Zinnior och lejongap i överdådig blomning. Så många buketter vi kunde plocka förra sommaren! Ska försöka så ännu lite mer snittblommor i år.

Sedan har vi ju de där andra sådderna. De där som man tar sig an och tänker ”går det så går det”. När jag var på mässan Skånsk trädgård i mars förra året förälskade jag mig i grönakleja ‘Chocolate soldier’. Så här stod det på påsen: Märklig doftande, ovanlig art. Blommorna får mörkgröna foderblad och mörka purpur- till chokladfärgade kronblad med sporrar. Kontrastrikt avvikande skarpt gula ståndare. Riktigt spektakulär i perennrabatten.


Grönakleja ‘Chocolate soldier’. Bild lånad från Impecta där jag köpte fröna.

Sedan kom de lite nedslående såinstruktionerna: Dessa fröer gror långsamt och oregelbundet. Sås i krukor som placeras utomhus i skuggläge så tidigt som möjligt, gärna redan i januari. Täck sådden med 2-4 mm perlit eller finkornigt grus. Groning sker på våren samma år eller året därpå.

Men jag kunde inte låta bli att testa! Fast det redan var mars… Jag sådde, täckte med perlit och ställde krukorna utomhus och la på snö. Två månader senare…grönakleja 19 maj
Titta! Det gror!
Grönakleja 15 juni
Plantorna blir större och måste planteras isär.Grönakleja
Dags att plantera ut dem.Grönakleja 29 september
Här står några av plantorna i mitten av bilden i Skära rabatten (där det även finns en del silver- och mörkbladigt) och väntar på plantering. I sommar hoppas jag få se dem blomma!

Vill du läsa om fler frötips så tittar du in hos Hélena här.

 

26 tankar på “Mina bästa frötips ~ Blommig fredag

 1. Jag sår ju kontrollerat jag…jag sår helst i krukor inomhus och i kylskåp eller under snön. Det är endast de färskgroende som jag låter vara kvar i rabatten.Det kan vara en vetenskap att ta reda på hur frön ska gro men på min blogg idag har jag några bra länkar på hur man ska så fröer vilka som behöver vad.
  Ha en underbar helg!!

  • Det känns lite avlägset med plantering just nu när snön yr utanför fönstret… Men det är inte så långt kvar nu tills vi kan så nya sommarblommor. Önskar dig också en fin helg!
   Kram Kristina

 2. Vilken härlig växtkraft! Själv har jag ju inte hållit på så mycket med frösådder (förutom grönsaker) men det ska bli ändring på. Har ju haft turen att vinna en hel del fröer 😉 Rabatten med zinnior och lejongap är makalöst vacker! En bild som gör mig glad. Vi har minus 11 grader idag. Känns jättekallt nu när man blivit bortskämd.

  Ha en härlig helg!

  Kram Anita

  • Ja, du har ju en hel del fröer att testa i vår. 🙂 Jag gillar att blanda just lejongap och zinnior i alla möjliga färger i min snittblommeplantering, blir en sådan färgexplosion. Så här års blir jag också glad av att se bilderna från förra sommaren. Här har det snöat men ligger nu på 0 grader och det är blött och slaskigt.
   Önskar dig också en fin helg!
   Kram Kristina

 3. Riktigt bra tips!!! Kul att läsa om Aquilegian och hur bra det gick. Rabattbilden – ser ut som det kommer bli en härlig rabatt. Du visar väl bilder senare?

  Kram, Carina

  • Tack! Ser fram emot att ha växthuset nästa år och kunna fröså lite fler perenner, ska bli kul att testa och se hur det går. Aklejan gav lite mersmak faktiskt. Jo, visst kommer det bilder på rabatten under året, den ska ju blomma från tidig vår ända fram till frost.
   Kram Kristina

 4. Vilket bra och förklarande inlägg! Och jämförande bilder har du också! Jag sår också väldigt sent och det är jag nöjd med. Zinnior bara älskar jag, men sniglarna gör det tyvärr också. Lejongap är underbara fuktiga somrar, men lite vanskliga de torra. Ska nog satsa på krukodling i år till dem, då är risken inte så stor att de blir försummade.

  Och du en annan grej ! Jag fick idag tips på vart vi ska vända oss till SVT med synpunkter på programmet Trädgårdskampen. Till tittarservice – tyck till kan vi alla skriva enkelt och lätt.

  http://www.svt.se/tittarservice/tyck-till/dialog/364909#svtTSComment-471268

  Kram Luna

  • Vad bra med svt-adressen, tack för den. Jag har lejongap i kruka också, de trivs jättebra där och blommar fint. Brukar lyfta in krukorna i vår lekstuga över vintern och har jag tur övervintrar plantorna. Förra vintern klarade sig hälften och det var ju bra, blomningen kom igång tidigt på dem.
   Kram Kristina

 5. Denna gång var det verkligen ett bra tema – så mycket tips man får! Tack för påminnelsen om att inte så för tidigt, jag är nog lite för ivrig. Härligt att se dina odlingar från sådd till blomma. Det är så lätt att tänka att det inte hinner men du bevisar ju verkligen motsatsen.
  Ha det gott!

  • Visst är det ett bra tema! 🙂 Det var lite därför jag la ut bilder med datum, för att visa att man inte måste så jättetidigt för att hinna få fina blommor att plocka buketter av. Har ju själv gjort misstaget att så för tidigt och fått rangliga och svaga plantor att plantera ut.
   Ha en fin helg!

 6. En hel rad väldigt goda råd. Just att vara tvungen att passa de små groddarna är min stora svaghet, jag glömmer nästan alltid bort en morgon och sen är det kört… För mig är det sådd utomhus som gäller och din grönakleja blev jag blixtförälskad i. Den skulle jag klara utomhus och även om den var tvungen att startas inomhus så tror jag inte att jag skulle glömma den – jag kommer aldrig att glömma den. :))

  Kram Charlotta

  • Ja, visst är den fin grönaklejan? 🙂 Perfekt med en sådd man kan ha utomhus. Jag satte mina två krukor med sådder på vår trappa (som är under tak) så jag såg dem varje dag när jag gick hemifrån, då kunde jag hålla koll så de inte torkade ut. Men, som sagt, det tog två månader tills det grodde, så jag var på väg att ge upp flera gånger (otålig du vet). Så glad jag väntade.
   Kram Kristina

 7. Nu längtar jag efter att så. Brukar börja i slutet av februari. Jag har sått mycket i många år nu och man lär verkligen av sina erfarenheter och efterhand. Ler lite åt mig själv när jag tänker på hur många frön jag sådde i varje kruka i början tex. Många!

  Kram

  • Haha, ja jösses vad frön jag också sådde i varje kruka i början. Kan fortfarande göra ibland om fröna är små och det är svårt att se. Men lejongap (en av de där som brukar bli som en liten tuva hos mig) är ju lätta att plantera isär i alla fall.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s