Rött och rosa i skön förening

Veckans tema i Blommig fredag är rött och rosa. För min del var valet enkelt – den här frilandshibiskusen förenar de båda färgerna på ett skönt sätt. Det röda ser mer mörkrosa ut på fotot, men det är varmare i tonen i verkligheten.

Hibiscus syriacus 'Hamabo'Hibiscus syriacus ‘Hamabo’.

Vår lilla planta är planterad i Skära rabatten – var annars – och det återstår att se hur den gillade vintern. Den ska vara härdig här hos oss i zon 1, så jag håller tummarna för att den trivs och blommar fint i sommar. Just nu ser den ju stendöd ut, men det gör ju å andra sidan mycket annat också som jag vet att det är liv i.

Hibiscus syriacus ska klara sig till zon 2. I skyddat läge kan den bli över 2 m! Vi såg flera ståtliga 2-3-metersbuskar i Frankrike när vi var där förra året, men vårt exemplar är köpt i Sverige.

hibiscus frankrikeHibiscus i trädgården där vi bodde i Frankrike. Det var nog vid åsynen av den stora busken som tankarna på en egen hibiscus kom.

hibiscus frankrike 2
Uppstammad hibiscus i en slottsträdgård. Visst är den ljuvlig?

Vill du se andras tolkningar tittar du in hos Hélena här.

48 tankar på “Rött och rosa i skön förening

 1. Det var en snygging! Hoppas den har klarat sig då. Man brukar alltid tro att saker och ting har dött över vintern och så ”poff” så börjar det växa (känner igen mig själv som du förstår;)) Ha en fin helg. /Anette

  • Här ges det inte upp förrän efter midsommar… 😉 Har grävt ner extra dräneringsgrus vid plantan för om jag har förstått det rätt så är det (som vanligt) vinterfukten som är största problemet.
   Önskar dig också en fin helg!

 2. Den är helt ljuvlig. Hibiskus kan vara lite knepiga att få att övervintra. En jag känner här i trakten skyddar sin med nedgrävd frigolit kring rotklumpen. Den är jättestor.
  Hoppas din fina klarar sig!
  Kram Luna

  • Det hade inte jag heller, men den uppstammade var lite kul tyckte jag. Jo, jag är tacksam att jag bor i en odlingszon det det går att ha många lite känsliga växter. Sedan fryser de ihjäl ändå om det blir svår barfrost vissa år, men då har man ju haft glädje av växterna de år de har överlevt tänker jag.

 3. Nu blev jag lite avis måste jag säga. Min dröm har alltid varit att kunna ha en frilandshibuskus med det går inte hos oss. Har försökt i kruka i uterummet men av någon anledning trivs den inte. Din är helt underbar, har aldrig sett någon rödrosa förut. Ja alla är underbara. Den uppstammade är ju fantastisk. Stammen ser nästan ut som en björkstam. Jag gläder mig tillsammans med dig över din vackra hibiskus.

  Önskar dig en fin helg!

  Kram Anita

  • Tack, jag hoppas så att den ska trivas hos oss och skänka blomsterglädje i många år framåt. Hade aldrig sett en uppstammad förut, men tyckte den var lite kul.
   Önskar dig också en fin helg!
   Kram Kristina

 4. Läcker i färgkombinationen, rosa och rött gifter sig så vansinnigt bra ibland. Gillar verkligen hibiskusen och jag gillar det beskurna klotet… ..men tycker inte det lyfter fram blommorna. Håller verkligen tummarna för att er planta klarar sig. Den var verkligen läcker i all sin enkelhet.

  Hoppas ni också har blå! himmel! Kram, Carina

  • Himmelen är inte fullt så sommarblå, men solen (!!!) skiner faktiskt i dag, så skönt. Vi får väl se i vår om hibiskusen har gillat vår trädgård eller hur det har gått…
   Kram Kristina

 5. WOW!
  Vilken ljuvlig växt, genast startar drömmar för den egna trädgården i Norrbotten, kan tyckas som hopplösa drömmar, men drömma kan man ju alltid.
  Trevlig helg!

 6. När jag ser dina fina bilder på hibiskusen så är jag så avundsjuk på alla som bor i bättre zoner! Det är nog en av de vackraste blommorna jag vet. Får nog flytta till södra Frankrike … undrar vad mannen säger om det? 😉 Ha en skön helg!

 7. Väldigt fina särskilt den från Frankrike! Hade en gång ljusblå med lila i mitten som fick bo inne på vintern. Den kom med hem som stickling från Lanzarote. Nu blev jag sugen på att beställa några Hibiskusfrön 😉
  Ha en fin helg!

 8. Verkligen ljuvlig!
  Jag har en blå och väntar på att min frösådda vita ska blomma. Vem vet, kan det ske i år???

  Hoppas du haft en bra fredag och får en bra helg!
  Kram

 9. Här i kvarteret finns en stor blåblommande hibiskus i en trädgård, den skänker så mycket färgglädje då jag traskar förbi. Mycket bra att de valt att ha den nära staketet och inom synhåll =oP Hursomhelst så verkar den ha klarat de senaste årens hemska vintrar, hopp finns alltså!
  Håller tumme gör…
  /Katarina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s