Bakom en klippt avenboksportal

Vår trädgård är en väl dold hemlighet hela sommaren. För så snart häggmispelhäckens blad har slagit ut försvinner den från omvärldens åsyn. I alla fall tre fjärdedelar av den… Då är allt som kan anas från gatan det här:

avenboksportal 22 juli 13

En gång som leder fram till avenboksportalen och försvinner… Det har hänt att folk som gått förbi har frågat om de får komma in och se vad som finns bakom häcken… 😉

Och de som går förbi vår trädgård på gång- och cykelvägen vid sidan om trädgården anar inte att det ser ut så här på andra sidan häcken:

dagliljerabatt trädäck 22 juli 13
Lummig grönska i vår privata del av trädgården. På högra sidan lyser starka färger i Dagliljerabatten, i Spaljérabatten till vänster svalkar vita rosen Moonlight och cremefärgade dagliljor.

Gången, den fortsätter fram till…

dagliljerabatt trädäck lavendel 22 juli 13

…Stora trädäcket, de jättelika lavendelplantorna som doftar så gott när man går förbi och inbjudande fika vid bordet.

trädäck vattensten 22 juli 13
Där, bakom den höga häcken till vänster i bild, går folk förbi hela dagarna. Utan att ha en aning om vad de missar.

Men en gång vartannat år delar vi med oss av vår hemlighet. Då öppnar vi trädgården för besökare under Tusen Trädgårdar. I år är det dags den 29 juni.

Trädhörnet ginnalalönn 22 juli 13

Då kan besökarna vandra genom sol och skugga under Ginnalalönnen i Trädhörnet och ta del av vår trädgård.

”Min hemlighet” var veckans tema på Blommig fredag. Vill du veta vad andra har för hemligheter tittar du in hos Hélena här.

Är det förresten någon mer som ska till Vår Trädgård-mässan i Malmö nästa helg? Jag ska dit på lördagen om det är någon som vill ta en fika och säga hej.

46 tankar på “Bakom en klippt avenboksportal

 1. Helt underbart med en hemlig trädgård. Vår ligger öppen och är fortfarande för ung för att kunna skymmas av häckar och träd men ge den lite tid så kanske den blir lika lummig och fin som er.
  Kram Hélena

  • Tack Hélena! Vår trädgård var alldeles för öppen när vi flyttade in, ingenstans fick vi vara ”ifred” (och bor man granne med en gång- och cykelväg så finns det ett visst behov av det…). Ser fram emot att fortsätta följa allt som händer i er fina trädgård.
   Kram Kristina

  • Tack! Vi får förfrågningar om att visa trädgården ibland och då är det ju enklare att visa för många på en gång. Sedan får vi förstås besök då och då av andra trädgårdsvänner, men det är ju en annan sak.

 2. Vilken spännande trädgård det gömmer sig bakom häcken. Det är nog många som går förbi och försöker kika in:)
  Roligt med Öppen trädgård! Malmö ligger tyvärr för långt från mig.
  Ha en bra fredag!

 3. Så vacker den är avenboksportalen. Och trädgården är verkligen en riktig oas, så fantastiskt frodig med underbar blomning. Det är många gånger man passerat förbi höga häckar och undrat vad som finns där bakom. Roligt att ni är med i Tusen Trädgårdar. Om jag bodde närmare skulle jag komma och besöka dig då. Så härligt det låter med trädgårdsmässa redan nästa helg. Jag får hålla ut till den 20 mars då jag ska åka på Nordiska Trädgårdar i Älvsjö.

  Ha en skön helg!

  Kram Anita

  • Tack Anita! Önskar också att vi bodde lite närmare varandra, hade varit kul att ses ”på riktigt”. Men kommer du söderöver någon gång får du höra av dig. Denna vår ska jag på trädgårdsutflykt västerut, men kanske blir det mot Stockholm nästa vår?
   Önskar dig också en fin helg!
   Kram Kristina

 4. Din portal var så vacker att jag ”Pinnade” den på direkten…alltså la till den på Pinterest.

  Jag bara måste skaffa mig en lite hemligare trädgård och din portal känns helrätt 🙂
  Ha det gott!/Anna

  • Vad kul att du gillade portalen, roligt att kunna inspirera! Vi är jättenöjda med den och avenbok är så tacksamt om man vill ha en hög häck snabbt. Själva portalen tog några år att forma, en granne gjorde en båge i armeringsjärn till oss som vi kunde binda grenar mot. Den järnbågen har fått flytta vidare i trädgården och är numera klätterstöd till rosen Gislaine de Feligonde. Bra med återbruk.
   Ha en fin helg!
   Kristina

 5. Lummigt, hemligt och grönt – härliga bilder på din hemlighet. Det är väl det som anläggandet handlar om – att skapa spänning. Om människor ber att få kika in måste du lyckats bra. Har gjort samma här, av samma skäl. Alldeles för mycket folk som går förbi för att vara ‘naken’. Trivs himla bra med det 🙂

  Kram, Carina

  • Precis, jag gillar också att behöva undra ”vad finns där bakom”. Sedan kan en del trädgårdar vara jättefina fast man ser allt på en gång, det handlar mycket om hur de är uppbyggda.
   Kram Kristina

 6. Vilken ljuvlig trädgård som gömmer sig bakom häcken! Så härligt att vara nästan helt skyddade från insyn och portalen får en att drömma om vad som gömmer sig där bakom. Tack för att vi fick se det!

 7. Fantastiskt fin portal, precis i min – och många andras – smak.
  Jag kommer till mässan på lördag, Kristina, och det vore jättekul att hälsa. Jag föreslår att vi byter tel nr via mail.
  Ha en bra helg! Jag ska på matmässa med mina barn, så det blir inget grävt idag, tyvärr.
  Marta

 8. Så spennende hage bak portalen!
  Smart å ha ”1000 åpne hager” 29. juni! Her i Norge er den lagt til midt i august, da hagen er på sitt minst spennende. Ville aldri vist den fram da!

  • Tack! Tusen Trädgårdar var i mitten av augusti 2010 och 2012, men i år blev det i slutet av juni. Jag tycker det är bra att det varieras, olika trädgårdar är ju snygga olika tider.

 9. Vilken fantastisk portal! Den har jag inte sett tidigare. Vi ska också hålla öppet den 29:e men tänk om du bodde lite närmare så kunde man kanske komma och kika in genom den där häcken en annan gång…
  Kram

  • Tack! Ja, det är himla synd att vi bor så långt ifrån varandra, jag hade så gärna velat se din trädgård på riktigt. Kommer du söderut någon gång får du höra av dig.
   Kram Kristina

 10. Oj! Oj! vad vackert där är där det hemliga är 🙂 Jag ska oxå vara med på Tusen trädgårdar men för första gången….

  Ha det gott på resten av helgen )

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s