En doft och smak av sommaren

En del kokar saft och sylt på sommaren, det gör inte jag. Jag plockar bären och fryser in dem och saftar och syltar sedan under vintern. Nu var det dags att känna doft och smak av sommaren.

Medan blandsaften på de frysta bären sakta, sakta kokade upp i farmors jättelika gryta gjorde jag några snabba satser med hallonsylt med syltsocker i en mindre kastrull bredvid på spisen.

Testade ett recept på aroniasylt, men den blev inget vidare. Alldeles för sträv och obehagligt syrlig för min smak. Gjorde sedan sylt på hälften aronia, hälften amerikanska blåbär, det blev jättegott. En gnutta vanilj blev pricken över i!

Jag kokar nästan alltid blandsaft efter inriktningen 2/5 vita och röda vinbär, 2/5 röda krusbär och 1/5 övriga bär (främst hallon och jordgubbar). Det brukar bli en söt och god saft med vacker klarröd färg. För mycket vinbär gör gärna saften lite sträv, men de välmogna söta röda krusbären väger upp det.

Jag märker alla påsar med till exempel hallon och om de är till sylt eller saft. De riktigt fina bären blir sylt och de lite sämre duger gott till saft.

Vill du ta del av mitt saftrecept och hur jag kokar sylt finns de under Recept i menyn ovanför. Har du någon god blandning som du alltid gör? Jag tar gärna emot tips på både blandningar och smaksättningar.

14 tankar på “En doft och smak av sommaren

 1. Nej men så smart, att kunna plocka fram lite ”sommar” i februari. Låter som en bra idé att ta efter. Jag har ju chilihalvor i frysen som jag plockar fram under vintern och fyller med ost och gratinerar och sedan lägger på en bädd av sallad. Det är sommar för mig 🙂

  Kram Anita

  • Det fungerar riktigt bra, inte minst för att man kan safta/sylta bär från både tidig och sen skörd samtidigt och blanda om man vill.
   Så gott det låter med gratinerade chilihalvor!
   Kram Kristina

  • Låter gott med krusbärsmarmelad! Här brukar behov och tid att koka ny sylt inte infinna sig samtidigt, så jag tycker det är ganska skönt att göra allt på en gång och sedan vara ”klar”. Fast lingonsylt kokar jag faktiskt flera gånger per år för den vet jag aldrig hur mycket som det går åt av.
   Kram Kristina

  • Haha! Ja, man behöver en stor frys. Vi har två, en för det dagliga i köket och så en extra i varmförrådet. I extrafrysen har vi bara bär, saft, sylt och matvaror som tål att lagras länge. Den frysen går vi kanske en gång i månaden i, så den drar inte sååå mycket el.
   Kram Kristina

 2. Ja, det är bekvämt att frysa in bären efter hand på sommaren. Jag rör oftast bara ut bären med socker utan andra tlllsatser för snabbkonsumtion. Har sett att det också finns ute i handeln nu ‘Bara bär’ i små plastburkar, de håller ca 5 dagar i kylskåpet. Det enda jag kokar direkt på sommaren är mycket lingonsylt, svart vinbärsaft och lite aroniasylt med kanelstång och vanilj. Men jag håller med den har en sträv vuxensmak ändå faktiskt, fast god som tillbehör till kött. Nästa gång ska jag ta 1/4 aronia och resten andra bär, då kanske den går lättare till plättar också.
  Kram Luna

  • Åh, det är ju så gott med rårörd sylt! Gör det ibland med jordgubbar från trädgården, mums! Aronia till kött har jag inte provat, får testa. Fick tips att ta den ”sträva” aroniasylten till vaniljglass, det är tydligen gott ihop.
   Kram Kristina

 3. Du får meg til å lengte etter sommeren. Eller høsten, da skal jeg nok få testet oppskriften din, for dette så utrolig godt ut!
  Med 14. bærbusker i hekken bør det bli i det minste noen bær, selv om plantene må vokse litt før det blir en skikkelig bærhøst.

 4. Härliga bilder och jag kan nästan känna den söta goda bärdoften fylla hela köket. Wow! Jag kokar också på vintern, eller då och då när jag har tid. När det är bärtider har man ju fullt upp med att bara plocka!

  Ha det fint

  /Anette

  • Precis, när bären mognar har man ju inte tid att stå i köket. 😉 Och jag tycker hur som helst att det är trevligare att fixa sylt och saft på vintern och drömma mig bort till den sommar som kommer.
   Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s