Tålmodig väntan på ett växthus

Tålamod är veckans tema i Blommig fredag. Det är något jag vanligtvis är ganska bra på. För mig är tålamod närbesläktat med envishet, att inte ge upp alltför lätt. En bra egenskap som trädgårdsägare. Åtminstone när man väntar på att en nyinköpt praktmagnolia ska börja blomma med fler än två blommor, att sockblommeplantorna ska flyta samman i ett ljusgrönt hav och att de där fyra åren innan man kan ta full skörd på sparrisen ska passera.

Men den här gången tänkte jag också anknyta till det vi håller på med just nu: nya boden och växthuset. Jag har velat ha ett växthus i många år, men det har inte varit prioriterat, utan en framtidsdröm. Men för drygt tre år sedan när jag fyllde jämnt så önskade jag mig bidrag till ett växthus. Sedan dess har paketen med delar stått i garaget. Bidat sin tid. Jag är glad att vi köpte växthuset när vi gjorde, för i dag finns inte den här ”halva” modellen kvar i Willabs sortiment.

Nu försöker jag ha tålamod ett tag till. Det kanske tar hela sommaren tills det är monterat och klart att tas i bruk?

Ungefär så här är det tänkt att det ska se ut:

Bild1
Norrsidan av boden. Grönt sedumtak och ett stort fönster ut mot Skära rabatten och gatan. Innanför fönstret ska jag ha min långa arbetsbänk. Vid högra hörnet av boden ska vi plantera en klematis som får ”mjuka upp”väggen lite.

Bild2
Västersidan av boden och växthuset, med fönster ut mot Skära rabatten och Bärlandet. Det ska förstås vara ett litet trappsteg utanför boddörren, men på ett ungefär kommer det att se ut som ovan. Boden är ungefär två meter bred på kortsidan och tre på långsidan, vägg-växthuset ett snäpp mindre i bredd och längd.

Nu kanske någon av er funderar på den mörkgrå bodfärgen? Vi har ju ett orange tegelhus med ljusgula träpanelsgavlar och garage/förråd. huset ingången

Vi funderar på att ändra kulör på träpanelen, men har inte riktigt bestämt oss. Det är inte lätt att förena orange tegel, svarta stuprör/plåtdetaljer, vita fönsterkarmar och gultonat betongpannetak med en kulör till. Ursprungligen var allt trä brunbetsat, men det var ommålat till ljusgult redan innan vi köpte huset för snart 15 år sedan.

Visserligen är det bra med miljövänlig färg, men tyvärr får den ganska ful algpåväxt här i söder. Ljusgult med algprickar är inte så värst snyggt. Därför funderar vi på att välja en mörkare nyans när vi nu måste måla en ny bod och det börjar bli dags att måla om husets gavlar, garaget och fågel/lekhuset. Då syns algpåväxten i alla fall inte lika mycket. Vi kan ju inte gå tillbaka till brunbetsat om vi inte byter all panel och det tänker vi inte göra, det är ommålning som gäller. Därför funderar vi på mörkgrått. Det tror jag skulle kunna passa mot teglet och samtidigt vara en snygg och vilsam bakgrund för alla våra färgstarka växter. (Jag tar gärna emot feedback, tips och idéer kring det här med ommålning och passande färgkombinationer.)

Och ska vi måla om kan vi nog behöva rejält med tålamod, det lär ju ta ett tag innan vi har bytt kulör på allt…

För fler tålamodsinlägg tittar du in hos Hélena här.

30 tankar på “Tålmodig väntan på ett växthus

 1. Fin tolkning av temat. Växthus står också på min önskelista, men tror jag har lite för liten trädgård och dessutom inte så mycket tid att sköta det. Stort lycka till med dina planer! 🙂
  Ha en trevlig fredag!

 2. Vilket tålamod! Aldrig att jag orkat vänta så länge med grejorna stående! Om kulörval har jag bara tanken att det kan bli stort och ”tungt” med en för mörk kulör? Lycka till! 🙂

  • Ibland har man inget val… 😉 Det är tålmodigt väntan som gäller, ett projekt i taget, här hemma.
   Mmm, det är det jag också funderar på om det blir för mörkt eller hur det blir.

 3. Det kommer att bli så fint med boden och växthuset. Vilken tur att ni hann köpa det innan det försvann ur Willabs sortiment.

  Det där med färgkombinationer är inte alltid lätt. När jag tittar på din bild så känns det som mörkgrått skulle bli bra, i synnerhet som taket är lite gultonat, gult och grått gifter sig ju bara man hittar rätt grå nyans med rätt färgton. Man vet ju hur hopplöst det kan vara ibland när man har svarta kläder som man inte köpt samtidigt. Kavajen kanske är svart med blå ton medan byxorna är svarta med brun ton. Vi bor också i ett hus med tegel (rött) och träpanel (blågrå). Färgen på panelen är den som varit där från början, alla hus i området målades i samma färg. Det kanske låter konstigt med rött tegel och blågrå fasad men det funkar faktiskt. Vi har en bod på tomten (fanns där när vi flyttade in) och den är målad i samma blågrå färg och gifter in sig fint i grönskan. Men, vårt tegel är nog som sagt mer rött än orange.

  Förstår att det är mycket att fundera på och jag förstår också att det kommer att krävas en hel del tålamod. Men resultatet kommer helt säkert att bli jättebra.

  Önskar dig en fin helg!
  Kram Anita

  • Hoppas också att det ska bli bra med bod/växthus när det tålmodiga väntandet är klart.
   Har pratat med en målarfirma och förmodligen kommer de ut och hjälper oss med det där med färgval. Men det är ju bra om man har någorlunda klart för sig vad det är man vill ha innan dess, det är ju vi och inte färgkillen som ska leva med det. Vi har fem grannhus i samma stil och det är bara ett av dem som har det mörkbruna betsen kvar, övriga är ommålade i olika nyanser, bland annat just grått. Så lite kan vi ju tjuvkika och fundera.
   Önskar dig en jättefin helg också! Här regnar det stilla idag, hoppas på uppehåll lördag-söndag.
   Kram Kristina

 4. Så härligt att ”få” ett växthus! Ja, det kommer att bli både vackert och funktionellt. Så svårt att välja färg. Jag har mörkt gråmålade pallkragar och grönskan kommer verkligen till sin rätt i dem. (Då snickerierna här skulle målas om så frestade jag nog omgivningens och linoljefärgsleverantörens tålamod…=oP).
  Lycka till!
  kram
  Katarina

  • Ja, det var en jättebra present tycker jag, nu kan jag tänka på nära och käras gåvor när jag står där och fixar i framtiden.
   Skönt att höra att det är fler som funderar på färgnyanser. Jag gillar ju gråmålat mot grönska, men det gäller ju att hitta ”rätt” nyans också.
   Kram Kristina

  • Tack! Gissa om jag längtar! 🙂 Även om det bara är ett litet växthus så ser jag fram emot att kunna skörda tomater lite tidigare och ha en mellanstation för frösådder.

 5. Jag tror att mörkgrå blir jättesnyggt både på den gamla panelen och på den nya boden! Oavsett kulör så blir det snyggt att ha samma på alla ställen. Lycka till med bygge och målning och allt, ni är ju så flitiga så det blir säkert färdigt i år!! 🙂
  Kram
  Elin

  • Tack! Känns så skönt att äntligen vara igång med bygget.
   Ja, samma kulör på allt vill vi ha, helt klart. En del blir säkert ommålat i år, hänger ju lite på vädret också.
   Kram Kristina

 6. Det där med kulörer och vad man vill… Vet inte om jag ska slänga in en parameter till??!?! Nu har ni redan teglet som styr tänker jag. Med nästa kulör skulle jag också fundera på – vilka färger på mina växter vill jag ha mot tex boden. Men jag är lite petig och kan störa mig när det inte blir harmoniskt. Och en del kombinationer klaschar verkligen. Vad har ni för fog? Skulle det inte vara snyggt och lugnande att plocka upp fogens ton?

  Ha en härlig helg! Kram, Carina

  • Mmm, det är också något som jag funderar på. Just vid boden har jag ju Skära rabatten, just för att skära blommor inte passar så bra vid orange tegel. 😉 Grått skulle ju gå lika bra mot de skära tonerna.
   Fogen är vanlig cementgrå, men du har rätt att det grå på träpanelen borde stämma i nyansen med den grå tonen i fogen. Bra tips!
   Ha en riktig fin helg du också!
   Kram Kristina

 7. Kul projekt ni har framför er! Vill du ha fler råd?
  Jag sticker ut hakan och föreslår vitt förråd när det är så nära huset. Det är snyggt ihop med rött tegel och växter, lyser upp gården hela året och gör att den ser varm och stor ut med växter på och reflekterar ljuset fint på trädgårdsblommorna. Vitt passar även bra mot stora glaspartier. Tänk på England , där har de röda tegelhusen nästan alltid vita foder, dörrar och Conservatories. Det är snyggt och ger liv åt mörka hus och de gröna trädgårdarna.
  Däremot är jag tveksam att måla gavlarna och takkupan vita. Det kan bli för mycket. Kanske hellre en likartad färg med teglet som smälter ihop hela huset.
  Låg förrådet längre ifrån huset skulle jag inte välja vitt utan en mörkt grå eller grön färg.

  Bara en tanke jag fick när du frågade!
  kram Luna

  • Ojojoj, nu fick du igång helt nya tankar här må jag säga, men vad kul!
   Den idén har jag inte ens funderat på. Visst har jag tänkt på en tegelton till träpanelerna (många av trädgårdens växter går ju i varma toner som harmonierar fint med det), men då hade jag ju fått problem med Skära rabatten som ligger där den ligger just för att man inte ser det tegelorange i det hörnet av trädgården. Men med en vit förrådsbod så skulle jag ju inte få det.
   Däremot är jag osäker på att ha vitt på garagelängan just ur algsynpunkt. Tvätta av ett mindre förråd, ja, men garagelängan har ganska mycket panel… men det tål att funderas på mer än en gång, jag ser det engelska framför mig. Idén att slippa blanda in fler kulörer går jag igång på!
   Nu bollar jag tillbaka Luna: vårt fågelhus/lekhus ligger ju en bit bort i trädgården, ska man gå på vitt där också i så fall?
   Kram Kristina

   • Nej, minns inte riktigt hur det ser ut, men ju längre bort mot tomtgräns ju mer neutralt och mörkt i tonen. Det är de vackra fåglarna som ska visas upp, inte deras hus.
    (Om ni målar med Jotuns Demidekk färg som är motståndskraftig mot mögelangrepp behöver ni inte fasadtvätta mycket. Vi målade vårt hus 2006 i vit färg och där finns inget mögel än, ändå har vi lövskog strax inpå)

    Kram Luna

   • Tack för tips om färg, minns inte vilken vi har nu men det är inte Demidekk (ingen av de lokala handlarna har den), men jag ska kolla upp var den säljs. Är så trött på att tvätta alger…
    Kram Kristina

 8. Kan absolut förstå din längtan efter växthuset!
  Under tiden jag läste inlägget tänkte jag på färgen grå. Sen skrev du mörkgrå! Jag tror absolut att den färgen passar till ert tegel och det är en lätt färg att kombinera med både växter och annat.

  Hoppas ni får en fin helg!
  Kram

  • 🙂 Visst är det underligt ibland hur tankarna samspelar. Vi har fått en hel del input kring färg, jag är mycket tacksam för det. Ju fler idéer, ju bättre som jag ser det. Gillar verkligen grått, så lätt att kombinera med andra färger.
   Kram Kristina

  • Jodå, men jag tror inte man kan ha slamfärg när det redan är målat? Men jag kan ha fel där, vi får kolla alla alternativ. Tack för att du hjälper oss hitta rätt i färgdjungeln! 🙂

 9. Att bygga och måla det är tålamodsprövande för det får ju inte bli fel. så det skall många varv innan det är beslutat känner igen det där.
  Ha en fin helg
  Kram Meta

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s