Vitt, rosa och illande skärt

Nu har Skära rabatten lämnat tulpanfrossan långt bakom sig och i stället är det försommarblomning som gäller.10 juni 14 skära rabatten 1

 

10 juni 14 skära rabatten 2

Jag är fortsatt nöjd med hur vår nyanlagda rabatt ser ut, även om många plantor i år är små och inte riktigt har hunnit bre ut sig så mycket som de kommer att göra sedan. I tisdags slog äntligen ‘Eden rose’ ut! Denna ljuvliga vita ros som är skär som en marsipanros på insidan av kronbladen. Ser kanske inte så imponerande ut på denna enda ros, men jag ska visa mer när fler av den lilla rosplantans knoppar har slagit ut.10 juni 14 Skära rabatten Eden rose

En mycket positiv överraskning är denna allium, ‘Silver spring’, som blir runt 80 cm hög. På den översta bilden i inlägget syns den närmast kameran. Två av de tre lökarna jag satte i höstas blommar, den tredje är det liv i, men den orkade inte blomma. Men de andra två! Tjocka, stadiga stjälkar och en blomboll som håller oerhört länge och är lika fin genom värme och störtregn. De har blommat två-tre veckor nu och är fortfarande lika fina. I höst köper jag fler!10 juni 14 Skära rabatten vit allium silver spring

Rabatten fortsätter att blanda skära/rosa toner med mörkbladigt, vitt och silver. Nu blommar bland annat de här (om du för markören över bilderna ser du namnet, och klickar du kommer bilderna upp i stort format som bildspel):

Klematisen ‘Albiflora’ blommade över lite för snabbt i maj, men de nya rankorna börjar nu sakta klä in spaljén som avdelar Skära rabatten mot Bärlandet. Tanken är att de ska blomma vackert i vitt innan ‘Eden rose’ tar över med sin blomning.10 juni 14 Skära rabatten klematis albiflora

Fast det är ju inte vid Skära rabatten de yngre i familjen hänger just nu, varje ledig stund…10 juni 14 poolenNej, de håller till här. Det är 27 grader varmt i poolen en vecka efter ”öppnandet” – barnen tycker det är toppen. Nu är det bara några få dagar kvar till det efterlängtade sommarlovet.

20 tankar på “Vitt, rosa och illande skärt

 1. Wow, your garden is so nicely organized! And your flowers are blooming beautifully. As a Dutchman(woman) I recognized the tulips immediately. But what are the globe like white flowers in front?
  The house in the background has a similar style to some of the older ones in Holland – nice:)

 2. Förstår att du är nöjd! Det är så snyggt hos er med dels de fina växterna och dels de fina spaljéväggarna.
  Vi hade skolavslutning idag på skolan jag jobbar på så nu har jag ledigt hela sommaren. Tänk, just nu har jag hela härligheten framför mig :).

  Hoppas verkligen att vi kommer att ses under sommaren. Skulle verkligen vilja det.
  Kram

  • Klart du ska, det är inte så mycket förarbete som man kan tro. Tänk bara på att inte lägga tjockare än 5 cm, då ”kullrar” gruset och det blir så där instabilt när man går på det. Jag gillar grusgångar, inte minst tidig vår då man kan gå där utan att förstöra gräsmattan – perfekt när man vill börja vårrensa/plocka vårblommor i rabatterna.
   Kram Kristina

 3. Snyggt med spaljéer och avgränsningar. Växterna gör sig så fint då. Röda blad och rosa blommor är en kombo jag gillar 🙂

  Kram, Carina

 4. Jättefin trädgård du har och inspirerande blogg. Den ska jag börja följa 🙂
  Jag var hos din mamma i måndags, också en mycket fin trädgård! Jag och din mamma är nämligen med i samma trädgårdsring.
  Soliga hälsningar Katarina Jonsson

  • Hej och välkommen till bloggen! 🙂 Mamma sa att du nog skulle ”titta in” hos mig. Det är ju det som är så spännande med att besöka varandra, att man alltid hittar något man gillar och inspireras av. Själv tycker jag det är toppen att kunna fråga de som haft trädgård längre än vad jag själv har om råd och få tips.
   Kram Kristina

 5. Virkelig flotte nye hagerabatter! Flotte levegger til klatrende vekster! Liker veldig godt beddkantene med naturlige steiner som gir et naturlig og avslappende preg til hagen. Grus er godt å å gå på….liker lyden veldig godt jeg da:) Collagen og nærbildene av de fantastiske blomstene hos deg er jo nesten til å miste pusten av! Den ene PEONEN du ikke har navnet på….ligner veldig på min ”Peon Bowl of Beauty”….? Kan det være den du har tro? Blir ellers spennende å se de nye rabattene dine vokse seg til. Skjønner godt at barna dine storkoser seg i det flotte badebassenget! Fortsatt GOD SOMMER:) Klem Christin

  • Tack snälla du, vad glad jag blir för dina ord om rabatten.
   Jag har tänkt semesterläsa dina fina inlägg om Chelsea, har sparat dem till en dag när jag kan läsa i lugn och ro och verkligen ta till mig allt. Det måste ha varit en fantastiskt resa. Så glad att du delar med dig av dina upplevelser därifrån.
   Kikade på Bowl of Beaty, men nej, jag tror inte det är den.
   Önskar dig också en riktigt fin sommar!
   Kram Kristina

 6. Rabatten är verkligen jättesnygg. Gillar spaljeerna och grusgångarna. Och så mycket vackert du har som blommar. Alliumen var verkligen snygg! Och rosa till mörkt röda blad är så snyggt. Jag har av misstag fått in rosa nävor vid min japanska dvärglönn och det är en av mina favoritkombos 🙂

  Kram Anita

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s