Mitt första riksmöte (eller 9 trädgårdsbesök på 2 dagar) och snart dags för Tusen Trädgårdar

Mitt huvud är fullt av nya ‘måste ha’-växter, idéer för trädgården och alla möten med trevliga trädgårdsmänniskor. I drygt två dagar har jag varit i Växjö och bevistat mitt första riksmöte med Sällskapet Trädgårdsamatörerna, STA. Jag hoppas kunna inspirera några av er som läser här att gå med i Trädgårdsamatörerna (klicka på länken och ta sedan en titt under kretsar i menyraden och se vad som händer på just din hemmaplan).

Det är inga årsmötesförhandlingar på riksmötet, utan bara en massa trevligheter. Festligheterna för de cirka 300 som var med i år började med mingel på fredagskvällen, fortsatte med fem besöksträdgårdar och fin middag på lördagen och ytterligare fyra besöksträdgårdar på söndagen, lunch och så den efterlängtade växtmarknaden.2014 riksmöte STA 6Några minuter innan växtmarknaden öppnar… Försäljarna strosar lugnt runt, snart blir det trångt värre vid borden. Bland försäljarna fanns både privatpersoner och plantskolor med specialinriktningar, bland annat Tuijas växter, Spezialplant, Gerbianska, Peter Korn med flera.

2014 riksmöte STA 7
Jag är riktigt nöjd med inköpen, fick tag på flera saker jag letat efter och annat som jag inte visste om att det fanns… 😉 Köpte bland annat olika vivor, nejlikor, drakblommor, nunneört, iris, vädd och himalayaförgätmigej.

Alla besöker inte samma trädgårdar, utan man lottas till en viss buss och det blir en överraskning vilka av alla trädgårdar som man får se. Jag är klart nöjd med de nio jag fick möjlighet att besöka! Minneskortet till kameran är fullt (tur jag hade med ett extra…). I vinter kommer jag som vanligt bjuda på lite trädgårdsinspiration och då kommer det mer i både text och bild från dem. Just nu under sommaren är det fullt upp utomhus.

2014 riksmöte STA 1
Hos en barnfamilj mitt ute på landet såg det ut så här i trädgården.

2014 riksmöte STA 2
Hos ett äldre par med samlarträdgård och förkärlek för alpiner så här.

2014 riksmöte STA 3
I en trädgård med stora höjdskillnader och klipphällar såg det ut så här. Den här dammen fortsatte i ett litet vattenfall till ännu en damm längre ner på bergssluttningen.

Hur var det på riksmötet då? Jo, fantastiskt roligt! Och eftersom alla hade namnskyltar det även stod vilken krets man var med i var det ju enkelt att se var i landet man kom från och man slapp det pinsamma att glömma någons namn. Kanske dras ni med bilden av vithåriga farbröder som rynkar på pannan när man inte kan en växts vetenskapliga namn, men inget kunde vara mer fel.

Visst är det många som numera är ‘daglediga’ som är med, men det är ju en ännu större anledning till att gå med om man är yngre. Jag träffade flera i min egen ålder (40+) och yngre som jag pratade jonglering av familjeliv och trädgårdstid med. Jag träffade många äldre som generöst delade med sig av sina mångåriga trädgårdskunskaper och det är faktiskt min främsta anledning till att jag gick med i STA för ett halvår sedan.

Jag vill lära mig mer.

Jag vill lära mig mer om olika släkten, hur sorterna inom dem skiljer sig åt och vilka som är mest odlingsvärda hos just oss. På välkomstskriften från STA så står det så fint ”en förening för dig som älskar trädgården och som gärna vill lära dig mer”. Jag har i många år letat växter i specialplantskolor för att få tag på sådant som inte finns hos de stora kedjorna. Jag vill gärna ha en både art- och sortrik trädgård, jag gillar att främja mångfalden i växtriket.

Om knappt två veckor, den 29 juni kl 10-17, är det dags för Tusen Trädgårdar. Då är det vår tur att visa upp vår trädgård och bjuda andra på inspiration och kanske en och annan ‘måste ha’-växt. Om man vill se en massa trädgårdar är det ett väldigt bra tillfälle att åka runt och ta del av både privatträdgårdar, koloniträdgårdar och parker. (Klicka på länken ovan och sök sedan i ditt län/kommun för att se vilka som är med).

16 juni 14 skära rabatten avenboksportal
Avenboksportalen och Skära rabatten där Eden rose nu har börjat blomma.

För min del började två veckors semester i dag. Det behövs, för trädgården är definitivt inte visningsklar just nu. Ogräset har växt så det knakar och förra veckans störtregn knäckte en del blommor. Och så är det ju den där gången jag har tänkt i två år att jag måste lägga om… Vi får väl se vad jag hinner med.

Och för den som har vägarna förbi nordöstra Skåne och vill komma hit den 29:e, det går bra att använda sig av kontaktformuläret i menyraden ovanför, så skickar jag exakt adress till er. Här på bloggen har jag ju av olika skäl valt att inte ange exakt var jag bor.

Önskar er alla en fin junivecka, antingen ni är lediga eller jobbar. Här skördade vi våra första smulgubbar i dag. 🙂 Mums!

16 juni 14 smulgubbe

12 tankar på “Mitt första riksmöte (eller 9 trädgårdsbesök på 2 dagar) och snart dags för Tusen Trädgårdar

 1. Jordgubbar skördas här också nu. Så gott!

  Jag var med i Trädgårdsamatörerna förut men jag minns inte varför jag gick ur. Det är en hel del år sedan nu.

  Det är nog dags för mig att göra en lista över vilka trädgårdar jag ska åka till den 29:onde. Det gäller ju att få till det geografiska.

  Kram

 2. Oj,oj, vilken intensiv trädgårdshelg! Förstår om du är taggad nu inför din egen visning. Kommer nog att göra några besök häromkring den 29 juni.
  Ha en bra ledighet
  Kram Luna

  • Tack, det ska jag. Tusen Trädgårdar är bra på det sättet tycker jag, det finns något för alla, nästan oavsett var man bor i landet. Hoppas du berättar lite om trädgårdarna du besöker.
   Kram Kristina

 3. Roligt med växtfynd och nya intryck. Kan man leva länge på. Blir nog inga trädgårdsbesök för mig, snarare naturbesök.

  Kram, Carina

 4. Men så trevligt det låter … att lottas till en buss och sedan bussas runt för att se massor av härliga trädgårdar. Blev väldigt förtjust i dammen på klippan. Så vackert. Jag förstår att det är mycket att göra inför den 29 juni. Synd att jag bor så långt bort, annars skulle jag besöka din trädgård.

  Kram Anita

  • Ja, det var verkligen mycket trevligt och även om huvudet snurrade lite lätt efter alla besök så klarnade intrycken allt eftersom när jag tänker tillbaka och tittar på bilderna.
   Håller med, det är trist att det är så långt mellan oss, jag hade gärna hälsat på dig också. Trädgården med dammen på klippan var mycket vacker och speciell, höjdskillnaden var stor och vi besökare varnades för att gå för nära kanten på ett ställe ”för det är fyra meter ner”…
   Kram Kristina

 5. Vad kul det låter med två dagars intensivt trädgårdsgnuggande! Så fint det ser ut i trädgården, jag hade gärna kommit förbi på Tusen trädgårdar, men jag vet knappt om jag kommer att hinna med några trädgårdar i grannskapet ens… Håller tummarna.
  Kram och ha en fin midsommar!
  /Elin

  • Ibland räcker tiden inte till, men jag håller tummarna att du hinner med några trädgårdsbesök, om inte nu, så senare i sommar.
   Kram och glad midsommar till dig också!
   Kristina

  • Hej! Vad roligt att du också hade ett bra förstagångsmöte. 🙂 Typiskt att min wp-läsare inte visade ditt blogginlägg så jag såg det innan mötet bara, hade ju varit kul att säga hej på riktigt i Växjö.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s