Som vackrast i kvällsljuset

Förra våren tog vi bort en forsythiabuske som stod placerad på framsidan i Rosenrabatten. Och när den stora busken med den täta rotmattan försvann så blev det plötsligt plats för en ”ny” rabatt, av mig kallad Magnoliarabatten då det står en nyplanterad rosa stjärnmagnolia ‘Rosea’ i mitten.

Sommartid går rabatten i olika gul-orange toner med blålila som accentfärg. Just nu är den som allra vackrast. Allra mest så på kvällen när solen skiner igenom blommorna och får dem att lysa. Då kan jag inte se mig mätt på den här vyn.22 juni 14 magnoliarabatt 1

I rabatten blommar bland annat en alströmeria. Jag har flera gånger försökt  flytta småplantor från min mammas trädgård, men de har inte tagit sig. Lite ovilliga att bli uppgrävda… Men i en plantskola i Frankrike förra året hittade jag ett rejält exemplar i kruka. Det blev en spänd väntan i våras, men den hade klarat första vintern bra.22 juni 14 magnoliarabatten alströmeria 1

Om du för markören över småbilderna kommer namnet upp, klickar du på någon av dem kommer de upp i stort format som ett bildspel.

Så här såg det ut förut:magnoliarabatt före nr2 2009
Forsythian i blom. Bild från 2009, numera är staketet ersatt av en avenbokshäck.

magnoliarabatt före nr1 2009 Och någon månad senare såg det ut så här. Bild från 2009. Avenboksbersån till vänster, klotrobinian bakom forsythian och Carmencitarönnen till höger.22 juni 14 magnoliarabatt 2
Och numera ser det ut så här. Så glad jag gjorde om! 🙂

I övrigt så är vi nu rensat och städat färdigt i trädgården inför söndagens trädgårdsvisning under Tusen Trädgårdar. Snälla vänner och grannar har lånat ut bord till växtförsäljningen och barnen och jag har bakat kakor till fikaförsäljningen. Nu håller vi bara tummarna att regnet försvinner härifrån just den dagen.

Ska ni åka och titta på några trädgårdar på söndag där ni bor?

 

21 tankar på “Som vackrast i kvällsljuset

 1. Fint! Roligt med många olika växter att upptäcka i en rabatt. Ja jag ska lägga upp en dagsrutt, tänkte jag, men frågan är om maken orkar hänga med på allt det. Det får nog bli en kompromiss.
  Lycka till!
  Luna

  • Tack!
   Det blir spännande att höra vad du hittade för fina trädgårdar under rundan. Det är väl enda nackdelen med att ha öppet själv, man kan inte åka till andra.
   Kram Kristina

 2. Det var minsann en rejäl förändring det blev där. Kan tänka mig att du är nöjd :).

  Min plan just nu är att komma på söndag men det beror dels på vädret och dels på övriga familjens planer och bilbehov (inte lätt med fyra personer som ska dela på två bilar). Dottern ska hämtas vid tåget någon gång så ja, vi får se om jag kommer eller ej.

  Kram
  PS annars kommer jag en annan dag

  • Ja, det komiska var att jag fick leta igenom fem års trädgårdsbilder för att över huvud taget hitta bilderna på den gröna busken sommartid – säger väl allt om hur trist den vyn var att fotografera?
   Du är så välkommen, antingen det blir på söndag eller en annan dag. Blir det inte på söndag får vi höras vid om ett datum. Inte lätt att få ihop det där med bilar, jag vet.
   Kram Kristina

 3. Vilket lyft! Grattis till ett lyckat projekt!
  Vi passar på att åka en bit bort på söndag, det lutar år Oxelösund och Nyköping. Lycka till med din trädgårdsvisning!
  Kram Nora

 4. Det må jag säga var en totalförändring som frigjorde plats till många rara växter och som dessutom blev en supersnygg rabatt! Gillar det gulorange ihop med det blålila. Har själv en lite galen kombination som jag gillar, blålila phlox, ‘Blue Paradise’, tillsammans med orange tigerlilja. Problemet är bara att tigerliljan är den lilja som liljebaggarna tycker allra bäst om så det blir inte mycket av den … och ändå så plockar jag liljebaggar dagligen. Letar andra orange växter som är höga, härdiga här och som dessutom blir snygga ihop med den blå phloxen. Inte helt lätt kan jag säga.

  Lycka till på söndag!

  Kram Anita

  • Tack! Orange höga och härdiga växter får mig ju att tänka på röllekan ‘terracotta’ jag har i rabatten, ca 60 cm hög. Lite osäker på härdigheten, ska jag erkänna, men tror den är hyfsat god. Dagliljor i orange toner är ett annat förslag som kanske är värt att testa?
   Liljebaggar är hemska ibland, försöker begränsa mina liljeinköp just pga dem.
   Kram Kristina

   • Har kollat på röllekan ‘Terracotta’ men enligt Zetas katalog så har dom noterat att den är ”mindre härdig” så tyvärr går nog inte den hos mig. Men orange dagliljor är ett väldigt bra förslag. Tack för det, det ska jag jobba vidare med 🙂

    Kram Anita

 5. Vilken skillnad! Alltid roligt att se före- och efterbilder. Vacker plantering med många inspirerande inslag.
  Söndag? Får se… kanske en liten tur. Men väder och vind får nog styra (känner jag efter gårdagens utflykt till Simrishamn, där det bjöds både åska, störtregn som växlade med ihållande regn i timmar samt osannolika hagelskurar…)
  kram
  Katarina

  • Hagelskurar?! Hu! Vädret just nu bjuder på lite för många överraskningar, men jag är ändå glad över att det är grönt och frodigt snarare än solbränt och torrt.
   Kram Kristina

 6. Hjälp, vilken skillnad! Jag älskar före-och-efter-bilder, särskilt när man själv slipper slitet emellan dem 🙂 Önskar att jag hade kunnat komma förbi i morgon, men det får bli en annan gång när jag befinner mig i närheten! Lycka till!
  Kram
  Elin

  • Du är så välkommen en annan gång om du har vägarna förbi!
   Ler åt ”när man slipper slitet emellan”, det kan jag hålla med om! Samtidigt så är det kul själv att landa i omgörningarna och ta med sig det när man sätter igång med nästa projekt. Före- och efterbilder fyller flera funktioner.
   Kram Kristina

 7. Var sak har sin tid och när tiden är över – dags för förändring. Tycker ni gjorde ett lyft men jag är ingen fan av forsythia. Rabatten blev läcker och en grön avenbokshäck finare än ett vitt staket. Solens lek och att njuta i stunder är jag helt för 🙂

  Söndag blir nog helt trädgårdsfri till förmån för fotografering. Men det är kul det också och jag ska träffa en fotograf jag beundrar 🙂

  Kram, Carina

 8. Hej Kristina,

  Tack för rara ord hos mig och varmt lycka till i morgon! Nu håller vi tummarna för uppehållsväder. Prognoserna går hit och dit och för vår del ser det inte så kul ut just nu. Men, men inget att göra något åt.

  Kram,
  Maria

 9. Ja det var en förändring det, vilken skillnad! Tänk vad man kan förändra! FÖrstår att du är nöjd. Roligt med öppen trädgård, ja jag var vid en trädgård, det regnade ju hela dagen så det blev bara en, som låg nära mig. Hoppas du inte hade ösregn som vi hade här på Gotland… Men tydligen hade det kommit ca 100 personer ändå, trots regnet…

  Kram Gunilla

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s