Ölandsljus & akutenbesök

12 juli 14 café haget 6

Tillbaka efter en långhelg på Öland, så här i mitten av mina fyra sommarjobbveckor innan det är dags för lite längre semester. Jätteskönt att komma iväg, inte fixa en skvatt hemma, utan bara koppla av på hotell med god frukost och trevliga restaurangbesök på kvällarna.

Av snälla Hanna fick jag tipset att besöka Café Haget, strax utanför Byxelkrok, och det blev en av resans höjdpunkter. Underbart café med gigantiska bullar, goda kakor och mumsiga smörgåsar, utsikt över havet och vacker brukskeramik i grannhuset. (Jodå, en liten skål att ha till småsaker fick allt följa med hem).

Vi hälsade på i Föra Trädgård som är en relativt ny trädgård kring den gamla folkskolan i byn. En massa fina rosor, vackert hus och trevliga ägare att prata trädgård med. Ett besök vid Capellagården blev det också, där hittade jag bland annat hampflockel, vit vädd och blåverbena som jag varit på jakt efter ett tag.

11 juli 14 Eketorp

För barnen var höjdpunkten annars ett besök på fornborgen Eketorp (som mellanbarnet precis läst om i skolan). De bakade bröd, gjöt tennsmycken, tittade på söta svalungar i bon på tittvänlig höjd, provade pilbågsskytte och allt var hur bra som helst.

11 juli 14 Eketorp svalungar

Så skulle de två yngsta sitta på en stock och ha ”kuddkrig” (ja, det heter ju inte så, men ni vet vad jag menar). Och när yngsta dottern E trillade så såg vi ju att det går åt h-e redan innan hon landade på madrassen med högerhanden före och skrek. Vinkeln på hennes handled var hemsk och min första tanke var akuten nästa. Men efter att ha lugnat E (och tröstat storasyster att hon inte hade gjort något fel utan att det bara blev dumt ändå), så kunde vi till vår lättnad konstatera att E kunde röra alla fingrar utan problem och att inga benpipor verkade vara av någonstans. Vi fick mycket bra hjälp av personalen på Eketorp och dottern lämnade borgen med hand och handled i stödbandage. Maken och jag gissade att hon kunde ha fått en spricka i något av armens ben, så vi beslöt hålla koll men inte åka till akuten direkt. E hade inte speciellt ont och var vid gott mod.

Men i morse när vi skulle åka hem så svullnade E:s hand upp när vi tog av bandaget och då blev det akuten trots allt. Det visade sig att hon helt riktigt hade en spricka i ett av armens ben. Den sprickan var betydligt rejälare än vad någon, inklusive läkaren, hade gissat innan röntgen (med tanke på att E bara hade lite ont). Benet var näst intill av, det var bara en liten kant som höll ihop det, så dottern lämnade sjukhuset med gips på ovansidan av armen, remiss till ”vårt” sjukhus inför återbesök och badförbud de närmaste 3,5 veckorna. Nu längtar E efter att börja skolan i augusti och ha med sin röntgenbild och visa. Hon är fullt nöjd med att bli lite uppassad med mat, påklädning och allt annat praktiskt. Fast man kan rita med vänster hand också, så det så.

13 juli 14 arm

Under de många timmarna i bilen hinner man fundera en hel del. Jag vet nu vad jag ska göra med två rabatter som inte fungerar så bra, men det får jag berätta mer om en annan dag. Önskar er alla en skön sommarvecka, det verkar som om vädret ska bli lite bättre mot nästa helg till, vi får hoppas på det.

14 tankar på “Ölandsljus & akutenbesök

 1. Stackars lilla E! Gips under badsäsongen är ingen hit. Min 12-åring har också en spricka i handleden och går med gips just nu, så E är inte ensam. Försäkringarna kan ge lite plåster på såret, så kolla fr a skolförsäkringen.

  • Men så trist att ni har samma problem hemma hos er, hälsa 12-åringen från oss!
   Skolförsäkringen har jag inte tänkt på nu när det är sommarlov, men jag ska kolla det. Maken ringde vårt vanliga försäkringsbolag idag däremot.

   • Det kan vara olika från kommun till kommun men de flesta har tecknat dygnet runt och året runt försäkring för sina grundskoleelever. Inget barn ska gå helt oförsäkrad, inte heller de vars föräldrar inte har råd för privat försäkring, är tanken. Man kan ha hur många olycksfallsförsäkringar som helst, de samordnas inte.
    Men det viktiga är att de står ut, de små, och pyssel var en sysselsättning jag inte tänkt på, så tack för tipset!
    Kram till er båda
    Marta

   • Vi kollade, jodå, den gällde, så nu är det anmält till skolförsäkringen också. Pyssel är bra, en del går finfint även när man inte har fingermotoriken som man brukar.
    Kram tillbaka!

 2. Skönt med lite avbrott från vardagen och att få nya intryck! Tråkigt med handleden men det går att doppa sig ändå när man är som allra varmast. Tittade på min dotter och hon tom lyckades simma med en arm i luften häromda’n.

  Öland verkar väldigt vackert. Har faktiskt aldrig lyckats ta mig dit 🙂

  Kram, Carina.

  • Trist att dottern din också har sådana armproblem, men skönt att kunna bada ändå.
   Öland var det typ 10 år sedan jag var på sommartid, men A (som du träffade i våras) ville absolut besöka Eketorp så då fick det bli sommarens långutflykt denna ”hemester”-sommar. Lite regnigt två av de tre dagarna, men det blev bra ändå. Skönt för sinnet med lite fria vidder och obruten horisont.
   Kram Kristina

 3. Härlig vistelse på Öland, så mycket roligt ni gjorde. Synd om dottern, men måste ändå småle då jag läser om hennes längtan till skolstart och att få visa upp bilder, lusten att rita med vänster hand osv… Ungar är fantastiska! =o))
  kram
  Katarina

 4. Öland låter ju jättetrevligt men stackars liten som fick spricka i handen. Hoppas det läker bra och att det inte kliar allt för mycket under gipset.

  Kram

  • Ja, Öland var ett skönt avbrott i vardagen, glad vi kom iväg. Än så länge tycker E mest att det är spännande att ha lite gips på armen, ”hör här mamma, det är jättehårt”.
   Kram Kristina

 5. Aj aj hoppas det inte gör allt för ont.
  Jag kan ta med en tomat till dig för vi ses ju snart….
  Så kan du ju ta frön.
  Härligt att få komma till Öland en sväng.
  Allt gott
  SEs och hörs
  Annika

 6. Det må jag säga var en omväxlande Ölandshelg. Stackars liten, inte roligt att behöva gå gipsad mitt i sommaren. Och dessutom badförbud 😦 Men hon verkar ju som tur är ta det hela bra ändå. Lite spännande är det kanske ändå med röntgenbild att visa klasskompisarna i augusti.

  Jag har läst om att det varit regnkaos i södra Sverige. Hoppas inte något blivit förstört. Här kom det äntligen lite regn inatt. Naturen bugade och tackade. Idag skiner solen igen. Kan man ha sol på dagarna och regn på nätterna så vore det ju idealiskt.

  Ha en fortsatt skön vecka!
  Kram Anita

  • Ja, om växlande var den, men det gick ju ändå hyfsat bra trots allt med E:s arm, så vi hade en bra långhelg.
   Vi var inte hemma när regnkaoset drog fram, men regnmätaren var full – över 40 mm med andra ord. Kan bara hålla med, regn på nätterna hade onekligen varit idealiskt.
   Ha en fin vecka du också!
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s