Vitt som i vaniljglass ~ att byta huskulör

I april funderade jag högt här på bloggen kring det här med huskulörer. Skulle vi eller skulle vi inte byta kulör på träpanelen på huset i samband med att vi måste måla nya boden och det vidhängande garaget? Det är inte så lätt att få ihop rödorange tegel, svarta plåtdetaljer, vita fönster och ett gult betongpannetak med ytterligare en kulör. Tidigare ägare hade valt att överge den ursprungliga bruna lasyren för en ljust gul kulör.

Vi funderade på att byta från ljusgult till grått, men velade. Tvekade. Jag bad om råd och en kommentar fick oss plötsligt på helt andra kulörtankar.

“Jag sticker ut hakan”, skrev Luna i en kommentar, “och föreslår vitt förråd när det är så nära huset. Det är snyggt ihop med rött tegel och växter, lyser upp gården hela året och gör att den ser varm och stor ut med växter på och reflekterar ljuset fint på trädgårdsblommorna. Vitt passar även bra mot stora glaspartier. Tänk på England, där har de röda tegelhusen nästan alltid vita foder, dörrar och Conservatories. Det är snyggt och ger liv åt mörka hus och de gröna trädgårdarna. Däremot är jag tveksam att måla gavlarna och takkupan vita. Det kan bli för mycket. Kanske hellre en likartad färg med teglet som smälter ihop hela huset.”

Och jag, som bodde i England under två år, jag förstod precis känslan som Luna var ute efter. Min man var först lite tveksam, men efter att jag hade “målat om” huset på en färgfirmas sajt, så föll även han för förslaget. Vi hade även ute en målare som gjorde ett förslag till oss. Han valde grått, tyckte vitt skulle bli för ljust. Men hans förslag fick oss bara att slutgiltigt bestämma oss för vitt. Det grå kändes så dystert.

7 juli 14 trädgårdsbod kulörval ommålning 1
Efter till vänster och före till höger.

Men vilken vit? I färgaffären fanns om inte tusen, så i alla fall minst tio olika vita kulörer att välja mellan. Vi vände och vred, jämförde med den rödbruna och brunsvarta kulör vi (nog) tänker ha till övriga delar av ovanvåning och vindskivor. Till slut hittade jag en vit provbräda som drog ganska mycket åt gult, mjuk i nyansen. Och vet ni, när jag såg namnet visste jag att det skulle bli bra. Kulören heter vit narciss. Vad skulle väl annars en trädgårdstok som jag ha för kulör på huset?! 😉

7 juli 14 trädgårdsbod kulörval ommålning 3
Halvvägs. Sonen och jag målar mellan panelbrädorna först och sedan rollar jag. Den nya ljusare kulören visade sig gå ton i ton med den gamla mörkare.

Yngsta dottern beskrev färgen bäst. “Den ser ut som vaniljglass, mamma”. Och ja, det gör den. Den ser också ut som en mycket solblekt nyans av vår gamla ljusgula kulör, som ni kan se på de halvmålade bilderna.

7 juli 14 trädgårdsbod kulörval ommålning 2
Trädgårdsboden i sin nya färg. Snart dags att sätta dörren på plats. 

Efter att ha målat större delen av min komplediga måndag – med sonen som assistent – kunde hela familjen konstatera att vi är nöjda. Det blev ljust, men inte pappersvitt. Och efter att ha duschat av oss smutsen var det ren vardagslyx att klättra ner i poolens 27-gradiga (!) vatten medan kvällssolen började gå ner bakom grannhusen. Det finns dagar när det inte bara är barnen som är glada att vi inledde projekt: pool.

7 juli 14 trädgårdsbod kulörval ommålning 5
Och medan jag målar jobbar maken med takläggningen. Vi förbereder för det gröna taket. För att allt inte ska åka av ligger det en träram under takpappen.

Nu väntar en omgång färg till i målningsetapp 1 (boden och västerväggen på garaget. Får se om vädret tillåter en etapp 2 (de två väggarna vid Stora trädäcket), eller hur det blir. Vi tar en bit i taget och gör helt klar, finns inget värre än halvmålat. Barnen skurar väggarna rena från smuts, alger och mögelprickar innan vi sprutar på alg- och mögeldödande medel. Hoppas, hoppas vår vita färg håller lika bra som Lunas har gjort.

12 tankar på “Vitt som i vaniljglass ~ att byta huskulör

 1. Oj! Och tack för att jag fick komma med på ett hörn. Det var bara en spontan tanke när du frågade vad vi andra tyckte. Hoppas ni nu blir nöjda. Vitt som vaniljglass låter trevligt. Det är nog något sådant vi har på vårt hus också. Det vita får inte se kallt ut. Enda nackdelen med att sitta vid en vit vägg är att det bländar i solen. Då behövs någon form av solskydd och mycket gröna växter kring området.

  Så skönt att ha arbetshjälp från barnen. Det hade jag också på den tiden. Äldste sonen och jag målade faktiskt om hela huset en gång när han var i tonåren. Då målade vi huset i ljust limegrönt som fiskarstugorna i skånska Arild. Jag gillar den färgen än faktiskt.
  Kram Luna

  • Vi är jätteglada över att du fick oss på andra tankar, det känns riktigt bra nu när vi har målat det första. Det kommer att bli mer grönt kring väggarna när våra björnbär och vinrankan växer upp längs den långa garageväggen. Vid nya trädgårdsboden ska vi ha minst en, kanske två, klematis som klär in väggarna lite.
   Sonen var väl inte jätteförtjust först i att måla, men efter ett tag tyckte han det var kul att se resultatet. Få saker som ger så stor förändring som att måla om.
   Kram Kristina

 2. Vilket underbart inlägg och så roligt att få höra hur tankarna gick! Jag minns när du skrev om våndan med vilken färg ni skulle välja. Vilket bra tips du fick från Luna. Resultatet blev fantastiskt och jag kan inte annat än hålla med dottern, visst är det vaniljglass. Blev riktigt sugen när jag såg bilden 😉 Låter också som det blev en behagfull avslutning av dagen med dopp i poolen.

  Ha en fortsatt fin vecka!

  Kram Anita

 3. Vilket bra färgval. Visst blir man alldeles konfys när man kommer till färgaffären, tror man har bestämt sig och så finns det tio, tjugo olika vita. Inomhus är det faktiskt ännu värre för då ska man välja matt- eller blankhet också.
  Så gott att ni kan hjälpas åt med projektet.
  Anette

 4. Vit narciss, låter så vackert! Det mjukt vita möter grönska och tegel fint. Minnesbilder från England vandrar förbi, förstärks genom att jag tar en runda via google. Just det, de engelska – egentligen mörka – husen, ger ett lättare intryck tillsammans med det mjukt vita. Känner igen mig i letandet av vita kulörer, det finns MASSOR!!! Hursom, det blir bra det här, vit narciss, jojo! Ja, och bra jobbat! (Så fint det kommer att bli med taket därtlll…)
  kram
  Katarina

  • Ja, prata inte om hur många olika kulörer det finns… Vi ska ha mer växtlighet längs med väggarna (men lite ut från dem), så det vita mjukas upp ännu lite mer.
   Vi ”provmålade” hela garageväggen först och när vi var nöjda där fortsatte vi helt enkelt. Ingen idé att bara måla en liten ruta i det här fallet, det går inte att se hur det blir, man måste känna efter. Och det känns bra. 🙂 Längtar efter att sätta igång med gröna taket, ska bli spännande!
   Kram Kristina

 5. Påminner mig om att jag har en gavel kvar att måla. Tyvärr också den svåraste… Färgen ser fin ut. Det viktigaste är att man blir nöjd med resultatet. Vitt håller ju också bra mot blekande sol och annat – det är skönt.

  Förstår att ni uppskattar poolen. Jag uppskattar ett svalkande hav 🙂

  Kram, Carina

  • Man får ta en bit i taget med målande, så är det. Hoppas du får möjlighet att fixa gaveln.
   🙂 Jag förstår att du uppskattar havet! Visst är det skönt att ta ett dopp nu i värmen.
   Kram Kristina

 6. Vad snyggt det ser ut att bli! Vitt är ju alltid i en klass för sig, och ni verkar vara så duktiga på att sköta allt, så det kommer nog att hålla sig lika snyggt hur länge som helst! ser fram emot ännu fler bilder på projektet!
  Kram och ha en skön semester när den kommer!
  Elin

  • Tack! Maken han fixar med bygget, men nu har regnet satt stopp igen… Men det är utgrävt för växthusdelen nu, så nästa steg är att få lecablocken till grunden på plats. Det här projektet får ta den tid det tar, man måste hinna med lite annat också.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s