Näckrosen blommar i vårt lilla vattenblänk

I väntan på ett mer permanent vattenblänk i trädgården får vi och insekterna hålla till godo med de två zinkbaljorna på Stora trädäcket. I skuggan av doftlijor, crocosmia och dahlior blommar näckrosen.

27 juli 14 zinkbalja vattenblänk 4

Zinkbaljorna kommer från mina morföräldrars hem, de användes i brygghuset till tvätt av trasmattor med mera. Jag har lagt i en sten i vardera baljan ifall något djur trillar i, för att de i alla fall ska ha en chans att kunna ta sig upp i så fall. I den ena baljan står näckrosen i sin kruka med näckroslera och i den andra olika sorters vattenväxter, bland annat skavfräken och kameleontblad. De vattenväxterna står på byastenar nere i baljan för att hamna på rätt djup. Vattenhyacinten flyter på ytan.

Jag byter vatten i baljorna regelbundet, minst en tredjedel varje dag nu när det är så varmt för att algerna inte ska växa till sig. Det fungerar bra och tomater och gurka tackar för det ljumma vattnet när det är vattningsdags.

27 juli 14 zinkbalja vattenblänk 3

27 juli 14 zinkbalja vattenblänk 5


I dag fick jag min första ”fixa-i-trädgården”-dag på semestern, det värsta av förkylningen har tack o lov gett med sig. I fågelhuset har den tredje ungen nu kläckts och de två första är fortfarande vid liv. Det är bara att hålla tummarna.

Här har det varit väldigt kvalmigt idag, men det verkar inte bli något regn som rensar luften. Hade behövts.

27 juli 14 zinkbalja vattenblänk 2

 

4 tankar på “Näckrosen blommar i vårt lilla vattenblänk

 1. Fint att du lyckas hålla vattnet fräscht. Inte helt enkelt. Våra näckrosor i dammen är överblommade för i år men vi hade riktigt många. Fint!

  Kram

 2. Så läckert med växterna i zinkbaljorna, men arbetskrävande. Inget man lämnar i veckor för semestertur. Kanske skulle satsa på en näckros till min träbalja till nästa år… Hur vinterförvarar man en sån?
  Trevlig helg
  Anette

  • Nej,definitivt inget man åker iväg från mer än några dagar, men om man inte kan och vill ha en stor damm så är det en helt okej kompromiss. 🙂
   Vi har näckrosen i en hink med vatten i ett frostfritt svalt utrymme över vintern, Den behöver inget ljus förrän fram på vårkanten.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s