Vi har fått taggiga hyresgäster i torvrabatten

2014 igelkott 1
En lite blyg igelkott kör ner nosen när jag tittar in i torvrabatten.

Det är ett och ett halvt år sedan jag senast såg igelkottar i vår trädgård, även om barnen har sett en igelkott hos oss vid något tillfälle sedan dess. Men sedan några veckor tillbaka är det gott om igelkottar i vår trädgård, minst två stycken finns det här nu! Jag är så glad, så glad, för mig är det högsta betyg att få igelkottsbesök. Det betyder ju att vår trädgård är bra för de vilda djuren.

2014 igelkott 2Snart är blygheten borta och den tittar upp.

Visste ni att igelkottar kan klättra? Det gjorde inte jag, men nu har jag sett dem klättra både upp och ner från torvrabatten som är två torvblock hög och har mer eller mindre lodräta kanter. Mycket fascinerande att de är så smidiga.

Inne i torvrabatten är det torrt och skönt bland alla gamla rhododendronblad. Vid kanten av rabatten har vi ett stort fat med vatten, det händer någon gång att vi får grodbesök där. Kan igelkottarna klättra upp i torvrabatten kan de säkert dricka ur fatet (som står på ett brunnslock en liten bit upp i rabatten).

2014 igelkott 5
Här inne, i Torvrabatten, bor de. Precis bakom de blå blommorna (en klematis för övrigt) syns ett mörkt hål i rabatten. Där är brunnslocket där vattenfatet står.

2014 igelkott 3

Hoppas igelkottarna krasar i sig riktigt många snäckor under sina skymningsturer nu! C har snickrat ett vinterhus till dem som vi snart ska ställa på plats bakom komposthörnan. Hoppas de vill stanna kvar hos oss i trädgården.


Övervintringshus med ingångstunnel, avtagbart tak och ventilationsrör. (Ritningar och mått finns på nätet om man söker.)

16 tankar på “Vi har fått taggiga hyresgäster i torvrabatten

 1. Undrar varför just de där små krabaterna är så eftertraktade – för visst blir jag glad när jag hittar de i trädgården 🙂 Vinterbo var ju en bra idé. Tack för tipset 🙂

  Kram, Carina

 2. Så fint med en övervintringsbostad. 🙂 Jag blir väldigt glad om jag upptäcker att man har igelkottar som bor i närheten av huset. Då brukar mängden ormar minska ordentligt.

 3. Men så roligt! Jag har inte sett några igelkottar här på många år, dock har vi fått tillbaks ekorrarna. De är också mysiga. En grävling har vi också, men den kan jag vara utan gräver djupa hål. Det är dock spännande med djurliv. Igelkottshuset blev ju hur fint som helst.
  Kram Luna

 4. Åh, så mycket spännande att läsa om hos dig. Har ”läst ifatt” mig nu:). Spännande med ommålning, fåglar, igelkottar och allt som blommar så fint. Det är såååå fint hos dig, Kristina.

  Kram,
  Maria

 5. Så lyckliga ni kan vara. Jag blir lika glad varje gång jag ser en igelkott. För ett par år sedan bodde en familj under vår japanska dvärglönn. En dag var alla borta och jag såg dom aldrig mer. Har undrat mycket över vart dom tog vägen då dom bodde på entrésidan, precis bredvid vägen. Men förhoppningsvis hittade dom vägen upp i skogen en bit bort för jag såg inga överkörda kottar någonstans. Jag var faktiskt ute och letade. Så fint också med ett övervintringsbo. Jag hoppas ni får ha dom kvar länge, länge i trädgården.

  Kram Anita

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s