Blomstertrappa, tofsliljor och trädgårdsradio

aug 2014 eucomis tofslilja 2Jag är svag för tofsliljor och har både fläckig, Eucomis bicolor, och vanlig, Eucomis punctata, (rätta mig gärna om jag fått namnen om bakfoten) och tycker de är både fina och coola på samma gång. Massor av söta små blommor att gå och titta på under många veckor. Om man nu ser dem, förstås. Tofsliljor har nackdelen jämfört med till exempel jättestäpplilja, Eremurus robustus, att de är så förbaskat låga.

aug 2014 blomstertrappa tofslilja gurka
Men i år är det avhjälpt! Nu står de på parad längst upp på en blomstertrappa vid soliga söderväggen på Stora trädäcket. På de andra hyllorna står bland annat två sorters kaphyacint, Galtonia candicans och Galtonia viridiflora, och en Nerine bowdenii ‘Alba’ (som blomvägrar än så länge).

aug 2014 tofslilja eucomis 6
De gör skäl för sitt namn, tofsliljorna. På engelska kallas de Pineapple flower, också ett bra namn.

aug 2014 eucomis tofslilja 4
Det syns varför den heter fläckig tofslilja…

aug 2014 grön kaphyacint galtonia viridiflora
Grön kaphyacint i blom.

Granne med blomstertrappan står gurkorna i sin kruka och de har en förmåga att vilja bli vänner… Så det blir lite försiktiga utredningsprocesser då och då.aug 2014 gurka tofslilja insnärjd

Flera av de här lökarna, både tofsliljor, kaphyacint och nerine, köpte jag tidigt i våras på Lidl när de hade en massa spännande lökar till salu. Det allra mesta tog sig faktiskt. Inte minst den orange sidenblomman, Asclepias tuberosa, som jag först drev i kruka och sedan planterade ut i Rosenrabatten i söderläge. De blommar nu och är jättefina. aug 2014 orange sidenblomma Asclepias tuberosa

Alla de här växterna är lite känsliga vad det gäller minusgrader, så för att vara på den säkra sidan övervintrar jag lökarna frostfritt i lekstugan. De får stå kvar i krukorna, vissna ner och vila över vintern. De får en liten skvätt vatten någon gång och på våren börjar de skjuta nya bladskott. Sidenörten ska eventuellt kunna övervintra där vi bor. Jag har tre plantor, så jag tänkte gräva upp en och vinterförvara och testa med de andra två hur de klarar vintern på friland.

Nu är jag ledig tre dagar och ska bara ägna mig åt trädgården. Ska bli så skönt. Förhoppningen är att vädret är på min sida också. Jag ska göra klart gröna taket på trädgårdsboden och plantera ut en hel del perenner som jag köpt i sommar. Och så tänkte jag baka lite blåbärspaj, de sista amerikanska blåbären är skördeklara. (Receptet finns nu utlagt i menyn ovan.)

aug 2014 amerikanska blåbär

Önskar er alla en skön helg! Om ni har en stund över, så missa inte att gå in och lyssna på Hanna och Åsa som börjat sända podradio om trädgård. Jag har lyssnat på avsnitt tre på datorn medan jag har redigerat det här inlägget, mycket trevligt.

13 tankar på “Blomstertrappa, tofsliljor och trädgårdsradio

 1. Jättesnygg trappa med jättesnygga växter! Fantastiskt så mycket fint man kan hitta på Lidl. Pineapple flower var ju ett väldigt passande namn.

  Hoppas nu att vädret blir bra under dina lediga dagar så du får allt gjort som du tänkt dig. Och blåbärspajen ser ut att kunna bli väldigt god 🙂

  Kram Anita

 2. Trevligt med Tofsliljorna som du lyckas övervintra.
  .Jag gjorde som du, köpte massa sommarlökar på Lidl efter att du skrivit om det i våras. Har köpt tulpaner där tidigare som jag varit supernöjd med. De brukar ha mycket spännande sorter. Av sommarlökarna var det bara ett paket gladioler som blev fel, de blev tomteröda istället för pastellfärgade. Nu är det doftliljornas tid. Underbart.
  ha en bra helg
  Luna

  • Hoppsan, tomterött i stället för pastell var ju lite skillnad. Men liksom du är jag nöjd med det mesta i lökväg jag köpte på Lidl. Mina doftliljor blomvägrar i år, förra året blommade de jättefint. Fattar ingenting, de står i krukor på samma plats och allt. Saknar deras blommor.
   Kram Kristina

 3. Det är snyggt och trevligt att bygga på höjden, att framhäva och rama in. Riktigt snyggt blev det 🙂

  Spontant tänker jag – blir pajen god? Minns smaken på bären lite dåligt men har ett minne av att de inte har nån direkt syra i sig… ..god men lite fadd. Jag har mest ätit de rätt upp och ner 🙂 Det funkar väldigt bra vet jag… Sockrar du bären alls i pajen? Känns som det finns utrymme att lära nytt 🙂

  Kram, Carina

  • Tack! Pajen får bli i morgon, idag har jag burit jord till gröna taket så bären glömde jag alldeles bort att plocka… En del amerikanska blåbär kan vara lite menlösa i smaken, jag håller med, men en del är ganska lika de vilda i smaken. De som mognar nu har ordentlig blåbärssmak, så dem använder jag gärna till paj. Ska se om jag hinner med att lägga upp receptet också. Det är lika bra med björnbär eller hösthallon. Blåbären sockrar jag inget extra, de är så söta ändå.
   Kram Kristina

 4. Vilka fina tofsliljor! Sidenörten är också helt fantastisk. Kanske ska satsa på mer lökar istället för att fega med endast tulpaner. Jag har sparat pärlhyasintlökar och påskliljelökar från i påskas som ska få komma ner i lotten. Men tofsliljor känner jag kan bli min nya favorit efter att ha sett hur fina dina är!
  Trevlig helg!
  /Lina

  • Det bästa med tofsliljorna är att de inte är krångliga, bara att plantera och så blommar de på sensommaren. 🙂 Du kan ha dem på friland också, bara du tar upp dem innan det blir minusgrader. (På friland ska de planteras djupare än vad jag har dem i krukorna.)
   Ha en fortsatt fin helg!
   Kristina

  • Ja, snart kommer ju vårlökarna på Lidl, så håll utkik. Kaphyacinten ska nästan i princip härdig här i zon 1, så jag håller på att driva upp ett gäng smålökar från förra årets frön. Då gör det ju inget om det skulle bli en hård vinter och några stryka med.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s