Lök på lök på lök och så Zetterlunds goda råd

Sällan har väl veckans Blommig Fredag-tema – Vårfrestelser – passat in så väl. Torsdagskvällen tillbringade jag tillsammans med trädgårdsvänner i Alnarp, på STA:s lökmöte. Henrik Zetterlund från Botaniska i Göteborg var föreläsare. Han visade en mängd underbara bilder av vildblommande skönheter, en hel del från Botan och en och annan från den privata trädgården på Kinnekulle.

Några tips från honom till oss alla som gillar vårblommande lökväxter:

  • Gödsla. Nu. Gärna med benmjöl som innehåller fosfor. ”Det är nu lökarna bygger upp sig för att sätta fart till våren.”
  • Sätt fler lökar. ”Det finns ju ingen anledning att en rabatt inte ska få vara fin förrän till högsommaren.”
  • Kejsarkronor som blomstrejkar behöver gödning. Inget annat. ”De är oerhört näringskrävande!”Kejsarkrona
  • Innan man planterar balkansippa, Anemona blanda, så bör knölarna läggas i blöt över natten. ”Min favorit är ‘White Splendor’, den är så stor och vacker.”
  • De flesta våririsar, Iris reticulata, vill ha en sommartorr rabatt. ”Sorten ‘Katharine Hodgkin’ kan stå kvar många år på friland.”Våriris 'Katharine Hodgkin'
  • Hundtandsliljor, Erythronium dens-canis, står torrare i naturen än vad man kan tro. ”Sätt dem djupt ner i sol-halvskugga i vanlig jord, inte i torvpartiet”.

Och det var när jag såg Henrik Zetterlund måtta ”djupt ned” med händerna som jag insåg att det nog är det slutgiltiga svaret på varför mina hundtandsliljor blomvägrar hos oss. Bladen kommer så fint varje år, men inga blommor. Men de står ju cirka tio cm djupt, inte runt 20…Hundtandsliljeblad

På den efterföljande lökfrossan fick jag inte allt jag ville, men kom ändå hem med flera fina lökar, bland annat variegerad stjärnhyacint Camassia quamash ‘Blue Melody’, vit majlök Allium zebdanense och syrenlila vårlilja Ipheion uniflorum ‘Wisley Blue‘. (Länkarna går till olika sidor med bilder på dem.) Henrik Zetterlund visade för övrigt en bild på en förtjusande kombination av stjärnhyacint och förgätmigej, så snyggt!

Vad har jag för andra vårblomningsplaner för trädgården då?

Våren 2014 såg det ut så här i Skära rabatten som jag hade proppat full med mörka ‘Queen of Night’, rosafluffiga ‘Angelique’ och vita fransiga ‘Swan Wings’ och vita pärlhyacinter.Skära rabatten o Bärlandet

Jag njöt av blomningen länge, länge och bestämde då att till hösten så var det tulpanfrossa som gällde. Det finns nämligen rabatter i trädgården där det inte finns en enda tulpan, och så kan vi ju inte ha det! 😉

På Lidl köpte jag en stor mängd lökar, allt från tulpaner till våriris och krokus, för en rimlig penning. Nu ska alla lökar ner i rabatterna (just den delen är inget som jag gillar, tvärtom, finns få uppgifter jag tycker är så trista i trädgården). Hur blomningen blir får vi se till våren, men i Spaljérabatten kommer det förhoppningsvis att se ut så här:

 

Vitfluffiga ‘Mount Tacoma’, mörka ‘Queen of Night’ och ‘Black Parrot’, orange ‘Orange Emperor’ och orange-lila ‘Prinsess Irene’. Den sistnämnda har jag redan i Trädhörnet, tvärsöver gången från Spaljérabatten. En mycket pålitlig tulpan som kommer tillbaka och förökar sig. Papegojtulpanen vet jag är att anse som ettårig, men eftersom jag kommer att blanda tulpanerna i rabatten så gör det inte så mycket om de lökarna försvinner.

Nu ska jag ge mig ut i trädgården! 🙂 Önskar er alla en fin helg, hoppas ni också har möjlighet att tillbringa en del av den utomhus.

38 tankar på “Lök på lök på lök och så Zetterlunds goda råd

  1. nej inte går det att ha rabatter utan tulpaner det gillas inte av sorken som äter mina gladeligen. Men vad gör man då jo sätter nya.
    Det kommer att bli så fin vår hos dig
    Ha en fin lördag
    kram Meta

    • Ja, det är så underbart att kunna längta efter våren när löven faller omkring en. Tänk vad de som inte gillar trädgård går miste om. Tulpantomma ytor är till för att åtgärdas. 😉
      Kristina

  2. Tack för kloka råd! Ska genast gräva ner Hundtandsliljorna ännu djupare. Det där med gödslingen ska också åtgärdas iaf för Kejsarkronorna.
    Trevlig helg!
    Ulrika

  3. Kan skriva under på kejsarkronornas näringsbehov! Det och att de behöver lyftas och planteras isär sisådär vart 5 år minst. Hundtandsliljorna är tacksamma överallt hos mig men de lär inte gilla kalk… Kan tänka mig frestande bilder och underfundiga kommentarer under föredraget 🙂

    Kram, Carina

  4. Henrik Zetterlund är en person jag uppskattar mycket för sitt kunnande och sin underfundiga humor. Tyvärr har jag aldrig hört honom live. Det måste ha varit givande.
    Tack för löktipsen!
    Ha det bra!
    Luna

  5. Så roligt o intressant att vara på det lökmötet… Hoppas på en nästa gång =oP
    Ja, och instämmer, tråkig göra att plantera lökar, men så fint det blir. Sedan.
    Vackra vårbilder påminner och inspirerar, ger energi och lust.
    kram
    Katarina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s