Lundens bästa tid är nu ~ 12 växtfavoriter

Bigarråträdet blommar, plommonträdet är på gång och den bästa tiden för Lundområdet har inletts. Under de två stora fruktträden trivs de fukt- och skuggälskande lundväxterna bra i vårsolen. De olika växterna bjuder på blomprakt från tidig vår till långt in på hösten, men det är nu, på ”senvåren”, som det är som allra vackrast. 29 april 15 lunden bigarråträd blomning 2
Gullvivor och fänrikshjärta blommar under bigarråträdets vita krona. Den högre perennen i bakgrunden, på andra sidan gången, är vipprams. Framför den växer anagrambräckor och olika sorters nunneört.29 april 15 lunden bigarråträd blomningVitt, vitt, vitt. Himlen är full av blommande körsbärsblom. Hoppas mina små pollinerare är flitiga i helgen.29 april 15 lunden kungsängsliljor 3
Under plommonträdets krona blommar kungsängsliljorna och jag spanar efter röda skalbaggar som gillar dem lika mycket som jag. I år har jag för första gången en del kungsängsliljor som blommar efter tidigare års fröutströssling. Det tar 2-3 år från frö till blomning, men den som väntar på något gott…

Det här är sista våren Lundområdet ser ut så här, omgörningen startar inom kort. Nästa vår kommer Trädhörnet att blomma desto vackrare.

Det här är tolv av mina favoriter bland det som blommar just nu i Lunden (för markören över bilden om du vill se namnet):

Det här var mitt bidrag till Blommig fredags tema Första maj som också är det sista för denna säsong. Tack Hélena för att du utmanar och inspirerar oss med nya teman!

Vad händer här i helgen? Mer trädplantering. 🙂 Önskar er alla en riktigt fin majhelg! Glöm inte att titta uppåt och njuta av alla blommande träd.

37 tankar på “Lundens bästa tid är nu ~ 12 växtfavoriter

 1. Verkligen fina favoriter du har. Ser så frodigt och grönt ut under trädet. Vi har kvar det där med körsbärsblomningen, tittar ännu bara neråt.
  Ha en skön helg och sommar!
  /Anette

 2. Sååå mycket fint hos dig! Sorgklocka har jag aldrig förr sett och jag hoppas att mina kungsängsliljor ska föröka sig så fint som dina! Glad vår! /Lotta

  • Tack! Testade att så liljefrön i krukor som fylldes med jorden på platsen och ställdes där. Inga grodde. Men i den ”riktiga” jorden bredvid krukan, där var det en grön gräsmatta av frön som grott… Så sedan dess strösslar jag.
   Kristina

 3. Åh, så mycket fint du bjuder på! Jag vurmar väldigt mycket för just lundväxter, det är något speciellt med dem. Mjuka i sina kulörer och smäckra. Önskar dig en fin första maj./Merja

 4. Tänk så många vackra lundväxter det finns.Jag blir mer och mer glad i just dessa blommor.Har bara en liten lundrabatt men den ska fyllas till brädden med vackra blommor.
  Trevlig helg.

 5. Vilken mångfald du har i din lund. Tack för tydliga namn, så jag vet vad jag ska skriva ner på önskelistan. Har kungsängslilja för första gången i min nyrenoverade trädgård och ser att någon är där och äter. Gissade på sniglar, men kanske är det röda små baggar jag ska kika efter!
  Ha det gott och lycka till med trädplanteringen!
  /Annika

 6. Så mycket fint du har p¨å gång. Kryper man nära hittar man många fina växter och blommor.
  Ha en fin och skön helg
  Kram Meta

 7. Kul att dina kungsängsliljor börjat blomma nu 🙂 Jodå – jag lovar, jag kikar på körsbärsblomningen. Har redan bestämt att nästa tomt ska ha 3-5 små Hally Jolivette och minst lika många Accolade. Visst är underbart kort men det är det värt. Lycka till med planteringen!

  Kram, Carina

  • Åhhhh! Så fullkomligt ljuvligt vackert den pkanen låter Carina! Spelar ingen roll att det är en kort blomning, kanske är det just därför vi uppskattar skönheten desto mer.
   Kram Kristina

 8. Det finns inte mycket som slår en vacker lund på våren! Ska bli så spännande att följa omgörningen! Här är det också trädplantering som gäller i helgen:-)
  Kram Nora

 9. Ja nu är det verkligen en ljuvlig tid och du bjuder på 12 härliga favoriter där många av dom finns i min trädgård också och dessutom är favoriter hos mig. Jag har precis kommit hem från en resa till Holland och Keukenhof. Det var fantastiskt! Och tänk, när jag kom hem så upptäckte jag att det har äntligen börjat hända saker även i min trädgård. Lycka 🙂

  Önskar dig en fin vecka!

  Kram Anita

  • Men vilken trevlig resa du har varit på. Skönt att det har kört igång hemma hos dig också, nu är det nästan att man ser blommorna växa med blotta ögat.
   Önskar dig också en fin vecka!
   Kram Kristina

 10. Vad härligt med blommande körsbärsträd och med alla växter som börjar blomma. Hos mig står det mesta i knopp än men myskmadra, kaukasisk förgätmigej m.m. är på gång. Det ska bli spännande att se vad du gör för förändringar i din lund framöver, massor med inspiration att hämta gissar jag.
  Kram Anna-Karin

  • Ja, här gör jag det inte enkelt för mig, men tanken är att renodla områdena i trädgården lite mer och skapa en ljuvlig vårlund. Ser redan fram emot nästa vår… 🙂
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s