Nu börjar fruktträden komma på plats

Det regnade ju i början av veckan, men nu har jag fotat så jag kan visa vad som skedde förra helgen.

Skära rabatten har numera ett litet nätt träd ut mot gatan:

27 juli 14 skär rabattFöre: Skära rabatten, bild tagen från insidan av trädgårdsboden i slutet av juli 2014.

8 maj 15 syrenhortensia skära rabattenEfter: Syrenhortensian har kommit på plats och alla flyttade perenner och tulpanlökar är återplanterade (minus Miscanthus ‘Malepartus’ som ska få bo någon annanstans). Hortensians krona är beskuren rejält inför flytten, så rotklumpen orkar med.

Där syrenhortensian stod förut i trädhörnet blev det så här:

27 juli 14 Trädhörn syrenhortensia 1Före: Trädhörnet precis vid avenboksportalen. En gång i tiden, innan vi flyttade buskar för att bereda plats för poolen, hade vi en bit gräsmatta in bredvid syrenhortensian. Då syntes den alldeles utmärkt. De senaste åren har det varit så trist att de vackra blommorna inte har kommit till sin rätt.27 juli 14 Trädhörn syrenhortensia 2En av de stora blommorna, innan den har börjat tona i rosa.

8 maj 15 trädhörnet plommon czarEfter: Plommonträdet ‘Czar’ har kommit på plats. Det blommade bra, så chansen finns att det blir frukt redan i år. Vi får väl se om det orkar med det eller hur det blir. Ska fixa uppbindning till trädet i helgen, det är inte gjort än som synes.

Det här är helgens projekt när det kommer till plantering: tre äppelträd som väntar på att grävas ner. Det är ‘Ingrid Marie’, ‘Gravensteiner’ och ‘Summerred’ som ska spaljéras bakom dagliljorna.8 maj 15 äppleträd spaljé trädhörn

 

Surkörsbäret ‘Fanal’ bjuder på vacker blomning. Den ska planteras i själva hörnet av Trädhörnet, där barnen förr hade sin sandlåda. Strax bredvid ska jag framöver (läs: nästa år) ordna en liten naturlig damm/vattenhål för trädgårdens djur och insekter.8 maj 15 surkörsbär fanal blommor

Och vårens blommor fortsätter att slå ut för varje dag. Hyacinterna är favoriter just nu. Vid idegranshäcken vid Skära rabatten har den rosa vårstjärnan lämnat över till den skära hyacinten ‘Pink Pearl’…8 maj 15 hyacinter vid skära rabatten idegran

… och i den lilla, lilla rabatten vid sidan om torvrabatten matchar de illande lila hyacinterna ‘Woodstock’ stjälkarna på pionerna.8 maj 15 hyacinter vid torvrabatten

Ett annat vårtecken, så gott som något 😉 är sparrisen. I kväll frossade vi på den första rejäla skördeomgången som räckte till alla i familjen. Tillsammans med färska ägg från frigående höns (tack Salla!) och rökt lax blev det en riktigt vårig kvällsmat.8 maj 15 vårmat sparris

 

Ha en riktigt fin helg! På måndag (när det blir officiellt) ska jag berätta en kul nyhet om vad jag ska jobba med framöver. 🙂

21 tankar på “Nu börjar fruktträden komma på plats

 1. oj, här händer det massor! Visst är det roligt att förändra och plantera! Kollade in din magnolia i förra inlägget, vilken fin form den har, har du stammat upp den månne…? Skulle vilja att min får liknande form, kan man stamma upp den lite kanske, jag vill inte att den blir för yvig. Tog faktiskt bort ett par grenar i fjol, men nu har den bara tre blommor, men inte kan det väl bero på det, eller vad tror du?

  Trevlig helg!

  • Ja, jag har stammat upp magnolian, det är helt rätt. Den fick växa helt fritt de första tio åren, sedan har jag tagit bort någon lägre gren/år (brukar oftast passa på tidig vår och så driver jag grenen i blom inomhus). Har fler låga grenar som ska bort på sikt, men tar som sagt dem en i taget.
   Hur gammal är din praktmagnolia? Kanske blev det för mycket som försvann i beskärningen? Hoppas den kommer tillbaka med rejäl blomning snart!
   Kram Kristina

   • Tja, tror det är tredje säsongen jag har den nu, så den är ju inte så gammal, men tyckte det var lite konstigt eftersom den blommade så fint ifjol.,, jag tog bort ett par tre grenar i höstas. Men smart att göra det på våren- o ta in! Det skall jag göra nästa år o låta den vara i höst!

 2. Vilken flyttcirkus, men vad roligt när det känns som om saker hamnar på rätt plats! Kommer att bli jättefint. Och den där sparrismiddagen hade jag inte tackat nej till!!
  Kram
  Elin

  • Ja, man får fundera länge på om det är värt det innan man ger sig i kast med att flytta träd, även om de är små… Men jag har verkligen saknat att se syrenhortensians fulla blomprakt, så jag tror det blir bra.
   Sparris är gott! Nu ska här knapras fram till midsommar. 🙂
   Kram Kristina

 3. Tack själv!! Kristina. 🙂
  Det blev ju en riktig vårlig tallrik. Kul att det det smaka.

  Och jag är fortfarande förstummad hur mycket du har i din trädgård … och än mer skulle få plats efter Nörsöndagens shopping. :O 😉 Jaa.. snacka om ‘flyttcirkus’ ( det var ett bra ord, Elin) i denna trädgård. *S…. Nästan så man undrade om hade hjul undertill på växterna, som de far runt i täppan.
  Ha en härlig vårlig veckoslut!
  Och hälsa mannen din. (ps: du få ge honom lite extra näring 😉 så han orkar med dina projekt).

  Kram på Er!!
  Salla & Filip

  • Barnen tycket det var de sötaste små ägg de sett (och ätit). 🙂
   Jodå, jag flyttar gärna det som står ”fel” i trädgården, men de större växterna/träden funderar jag rejält på ett år eller två innan jag genomför (eller låter bli). Det mesta funkar att flytta bara man gör det rätt årstid och passar med vatten. Det är lite som med saker man har inomhus, inte flyttar man tunga möbler i onödan, men en lampa går ju snabbt och lätt att flytta när behoven ändras.
   På tal om extra näring, nu är det dags för lite varm lunch i majkylan och så ut igen. 🙂
   Ha en riktigt fin helg ni också!
   Kram Kristina

 4. Så gott med egenodlad sparris! Spännande med nytt jobb, nu blir jag nyfiken:)
  Härligt inlägg, du har det så himla fint. Alltid lika roligt att kika in hos dig.
  Härhar det börjat regn nu så vi får ofrivilligt pausa från altan bygget.
  Kram Maria

  • Tack Maria! Det regnade här också på seneftermiddagen, men jag stod i garaget och planterade om tomater och annat i större krukor. Kändes inte lika illa med regnet då. Nu skulle det allt vara skönt med lite värme…
   Hoppas ni kan fortsätta snickra i morgon!
   Kram Kristina

 5. Ni ligger inte på latsidan ser jag. Det kommer nog bli jättefint, ibland får man flytta saker så de verkligen kommer till sin rätt!
  Ha en fortsatt trevlig helg!
  Kram Nora

 6. Härligt, härligt! Trädplantering det gillar jag. Kommer bli så fint hos er. Så gott med sparris , här får vi allt vänta en månad till innan vi äter den.
  Ha en skön söndag!

 7. Det är så roligt att se före och efter -bilder. Så bra det blev med den nya platsen för syrenhortensian. Hoppas ni får smaka plommon redan i år. Vårt plommonträd (som är ett familjeträd) har precis börjat blomma. Tyvärr har jag inte sett så mycket insekter men jag hoppas ändå på att det ska ge lite frukt. Förra året fick vi skörda ganska många. Älskar plommon 🙂

  Önskar dig en fin vecka!

  Kram Anita

  PS! Hoppas ni klarade er från regn idag. Här har det vräkt ner utom ett par timmar mitt på dagen.

  • Det har varit ont om insekter när det har varit så kallt, tror inte det blir så mycket frukt i år pga det. Älskar också plommon! Och ‘Czar’ var det träd som vi fick ta ner när Bärområdet gjordes om för två år sedan. Har saknat både den vackra blomningen och de supergoda frukterna, men nu har vi ett nytt träd (på bättre plats).
   Det har småregnat av och till här hela helgen, men jag har stått i garaget och skolat om växter, så det har varit en bra trädgårderar-helg i alla fall.
   Ha en riktigt fin vecka du också!
   Kram Kristina

 8. Mums vilken god kvällsmat. Här blev det pasta med egen ramslök.
  Ser så fint ut i din trädgård. Har också en uppstammad hortensia jag borde flytta. Ska komma ihåg att beskära ordentligt innan. Känner att jag fegar ibland när sekatören ska fram.
  Allt gott
  Anette

  • Mums, ser fram emot egen ramslök nästa vår (har precis köpt en rejäl bunt småplantor till bra pris. De ska få sitt nya hem i lundområdet så småningom).
   Jag beskar syrenhortensian för första gången förra våren och den har aldrig blommat bättre än vad den gjorde sedan. Jag hoppas på en lika fin blomning i år, den fick med sig en jätterotklump.
   Kram Kristina

 9. Det händer spännande saker hos dig hela tiden, jag fastnar för spaljéäppelträden. Jag har nämligen också skaffat ett äppelträd som ska spaljêras och som inte har kommit ner i backen än. Platsen är inte den bästa, men det är som det är. Och apropå uppbindning av träd, så hörde jag på min kurs i vintras att man inte ska skämma bort träden med stabilitet i onödan och alltför länge. Teorin går ut på att trädet bildar starkare rötter om den får röra sig i vinden lite. Det kluriga är nog, som alltid, att hitta balansen.
  Hoppas vi får skörda goda frukter snart.
  Kram
  Marta

  • Ja, jag har sagt nej till äppelträd i många år pga utrymme och mängden frukt. Men tre spaljéträd blir lagom! Håller med om uppbindning, det gäller att binda upp lagom mycket. I fallet med spaljéträden så vill jag ha grenarna rakt ut och inte uppåt.
   Hoppas ditt träd tar sig bra! Ibland måste man prova och inte ge upp på förhand.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s