Äntligen fina plommon ~ som jag har längtat!

17 aug 15 plommon opal 2

Jag har alltid tyckt om plommon. Som barn brukade jag smyga bort och nalla från farmors plommonträd när hon inte såg, för helst ville jag äta plommonen syrliga och knappt mogna… Mörklila var de, med sött gyllengult fruktkött. Förmodligen var det mina barndomsminnen som gjorde att jag valde ett ‘Opal’ till vår trädgård när vi flyttat hit. Men när det efter några år började bära frukt blev det en stor besvikelse. Alla plommon var maskätna av plommonvecklarlarver! Det var likadant nästa år. Och nästa… Vid det laget började jag undersöka vad jag kunde göra åt saken.

Två saker visade det sig. Mycket noggrann upplockning av all fallfrukt. (Och den ska inte läggas i komposten, utan slängas.) Feromonfällor med klisterskivor i träden på våren.

Sedan är ju tyvärr Svarte Petter att vecklaren enligt uppgift kan flyga runt 300 meter från där den övervintrat i jorden. Så det räcker att någon i området där man bor låter fallfrukt ligga för att det ska vara kört.

17 aug 15 plommon opal 1

Men i år bär plommonträdet inte bara rikligt, hittills har jag bara hittat två (!) angripna frukter. Helt otroligt!!! Jag frossar i söta goda plommon och än finns det gott om frukt kvar på trädet. Varför det blev så bra i år? Ingen aning. Något av ovanstående måste ha funkat efter ett antal år.

Fallfrukt som är skadad lägger jag i en hink och låter stå kvar ett litet tag. Varför? För att pärlemorfjärilen tycker om att komma och kalasa på de halvruttna plommonen. Så småningom hamnar resterna bland det trädgårdsavfall som inte läggs i komposten utan körs iväg.

15 aug 15 fjäril pärlemorfjäril

Hur har ni det med plommon i år och brukar ni få angrepp av plommonvecklaren på era träd?

Nu är semestern slut och en spännande jobbhöst påbörjad. Plockade in en bukett med sensommar från trädgården: dahlior, vitlysing, sparriskvistar, alunrotsblommor, höstliljor, höstflox, lejongap… Det fina kvällsljuset gjorde att färgerna glödde.

Det är så mycket i trädgården som blommar nu, gillar den här tiden på året. Förutom plommonen skördar vi hösthallon och amerikanska blåbär i mängd och äntligen börjar tomaterna i växthuset mogna.

Önskar er en fortsatt fin augustivecka!

8 tankar på “Äntligen fina plommon ~ som jag har längtat!

 1. Plommon är gott! Jag har ett plommonträd som jag har lite hatkärlek till… jag älskar dess skugga, men det bär alltid så otroligt mycket frukt,mycket mer än vi gör av med, och allt mognar ungefär på samma gång, så det bara rasar från trädet, och ligger alltså och ruttnar på marken.. Dock har jag inga skadedjur på plommonen, och de är ju goda så man skall väl inte klaga att det är mycket frukt… 😉 men nog blir det kladdigt med alla plommon som rasar.. Men jag gillar trädet ändå och som sagt, plommon är gott!

  Kram Gunilla

  • Så har vi det med vårt stora plommonträd i Lundområdet… Skuggan är skön för både människor, djur och växter. Skönt att du har sluppit larver, då gör det ju inte så mycket att det trillar frukt.
   Kram Kristina

 2. Så vacker bukett i härliga mustiga färger. Intressant att läsa om dina iakttagelser med plommonen. Vi har tre plommonträd och i år är det extra mycket plommon ser det ut som. Men ingen mask, jag har mer ”problem” med att plommonen sitter så tätt så de möglar. Jag hinner liksom inte plocka och gallra. Har bara de blå plommonen, skulle hellre ha röda:)
  Ha en skön kväll i solen
  Kram Maria

  • Åh, röda hade mina morföräldrar, de plommonen var goda! Här möglar det också plommon som sitter tätt, men om inte trädet är för stort kan man skaka lite när plommonen är halvstora så trillar en del ner.
   Kram Kristina

 3. Ett inlägg i härliga varma nyanser … det gillar jag. Och bilden på plommonen får det att vattnas i munnen. Jag älskar också plommon 🙂 Vi har ett familjeträd med fyra sorter. Förra året hade vi rätt många men i år knappt några alls. Det verkar var samma sak med andras plommonträd i vårt område. Mask har jag däremot aldrig haft.

  Nu har sensommaren kommit på allvar. Dagarna är varma men kvällarna är lite kyliga då vi inte har någon kvällssol. Då kommer också det där speciella sensommarljuset. Jag brukar kalla det för det kalla ljuset. Solen kan skina och det är ljust men färgtonen är kallare om man jämför med juni.

  Ha nu en skön fortsatt vecka och njut av plommonen 🙂

  Kram Anita

  • Om jag gör! Plockade en ny korg med plommon idag efter jobbet. Mmm.Vi satt ute och åt i kväll (maken grillade riktiga hamburgare) och det var skönt men inte värme nog att bli sittande länge.
   Kram Kristina

 4. Härligt med fräscha plommon och varma buketter 🙂 Inget av mina plommonträd ger något i år. För mycket regn och kyla i blomningen. Dahliorna blommar desto bättre liksom mycket annat. När jag var i en blomsteraffär i Simrishamn förra helgen insåg jag att det saknas en aprikosfärgad dahlia… Nu skulle buketterna gå i rött, violett och rosa 🙂 Fast blomningen får stanna utomhus.

  Kram, Carina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s