Gräs, sten och träd ~ runda former i trädgården

Vår gräsmatta har krymt med åren, numera finns bara cirkeln på framsidan kvar. Så här såg det ut i mitten av augusti i år:15 aug 15 gräscirkel framsida 8
Rönnen ‘Autumns Spire’ i ingångsrabatten har sällskap av sommarrudbeckior och trollhassel ‘Dawn’. I bakgrunden syns kopparlönnen som utgör gräns mellan Stäpprabatten (till vänster) och Pionrabatten (till höger).15 aug 15 gräscirkel framsida kopparlönn 7
Del av Stäpprabatten med Carmencitarönnen (till vänster) och så den vackra kopparlönnen igen.15 aug 15 gräscirkel framsida 6
Pionrabatten där pionerna ser ut som buskar i augusti och blomningen utgörs av isop, fläckflockel, violkungsljus och en och annan ros.

Det finns flera runda former (som är Blommig fredags tema denna vecka) på framsidan.15 aug 15 gräscirkel framsida 3

Bersån av avenbok (med sin stensatta cirkel)…15 aug 15 gräscirkel framsida berså 5

…klotrobinian…15 aug 15 gräscirkel framsida klotrobinia 1

…och stenplattorna i grusgången.15 aug 15 gräscirkel framsida 4

För er som inte har följt bloggen så länge, så här såg framsidan ut när vi flyttade hit för 16 år sedan. Vill du se fler bilder från omgörningen kan du klicka HÄR för ett tidigare inlägg om det.1999. Framsidan sedd från ovanvåningen.

Önskar er en fin helg, här har första frosten hälsat på och i helgen kommer kanske de första snöflingorna. Jag myser inomhus och tar mig sakta igenom alla latinska namn i den lååånga beställningslistan med spännande träd, buskar och perenner från Exot. Den snygga pelarformade rönnen Autumn Spire var ett av köpen jag gjorde i år. Får nog bli en tur till Västergötland i vår för att hämta plantor tror jag. Jag håller med Ludvig på Exot: ”Livet är för kort för tråkiga växter”.

32 tankar på “Gräs, sten och träd ~ runda former i trädgården

 1. Tänk, när jag såg temat i Blommig fredag den här veckan så kom jag direkt att tänka på din cirkelformade gräsmatta. Tycker den är så snygg tillsammans med sin omgivning. Och bersån av avenbok är en annan favorit. Vet du att min lilla avenbokshäck som jag planterade som insynsskydd tog sig jättefint i år. Den börjar bli tät och fin. Nu hoppas jag bara att den får vara ifred för sork och andra gnagare i vinter. För precis som hos dig så är det minusgrader här nu. Och snö glunkas det om i prognoserna. På något sätt känns det som om det ska bli en mer normal vinter i år. Vet inte varför men det kanske är för att vi haft så många nätter med minusgrader redan.

  Nu är jag i varje fall tillbaka i bloggandet igen efter ett uppehåll på några veckor.

  Önskar dig en fin helg!

  Kram Anita

 2. Så fint ni har gjort i trädgården! De runda gräsmattorna är som ett smycke – tycker jag som helst skulle ha en trädgård utan gräsmattor. Mycket vackert och så är ju rabatterna fina också. Trevlig helg!

 3. Underbart fina runda former hos dig. Avenboksbersån är hur fin som helst. Den brukar du inte visa. Likaså är ju din klotrobinia fantastisk. Så fin den blev när ni klippte den.

  Ha en skön helg!
  Kram
  Maria

 4. Vad det är roligt med översiktsbilder av andras trädgårdar! Såå snyggt du har det i varenda hörn… eller jag menar rundel 😉

  Intressant länk du skickade med i inlägget. Hade aldrig hör talas om honom men nu vet jag vad jag ska göra en stund i helgen.

  Ha en trevlig sådan du med!

  Kram

  • Varsågod! Och även om man inte har möjlighet att hämta träd i Västergötland så kan man ju använda listan för att hitta fina sorter och be den lokala plantskolan ta hem dem.
   Kram Kristina

 5. Dina träd är jättesnygga, inte minst klotrobinian.
  Jag har sparat en bit gräsmatta till orangeri/lusthus, men ibland tänker jag att det bygget blir aldrig av och då är jag nära att sätta spaden i backen och forma en rund gräsmatta med planteringar runt om, som hos dig. Det är ett supersäkert kort. Och det kan jag göra själv utan bygglov och insats från make och hantverkare….
  Hälsar
  Marta

 6. Fram för förändring, efter är ju ett rejält lyft mot före. Ska också ta och titta på Ludvigs lista så småningom men först måste jag ta hand om några clematisfynd som kommer i veckan. Och oturligt nog så fanns träden jag tittade på före Kinaresan kvar när jag slank in på plantskolan igår. De och några till…. vojne, vojne

  Ha en fin helg!
  Kram, Carina

  • Vad hittade du för fina clematis? Ibland är det nästan så man hoppas att något inte ska finnas kvar… Ludvig hade ”tyvärr” kvar några träd jag inte beställde i år. Har inte bestämt mig för hur jag ska göra där, men det är ju lite tid kvar att vela. Hur går det med hus (och trädgård) för din del?
   Kram Kristina

 7. Gräsmattan har en benägenhet att försvinna mer och mer men nu tror jag nog att vår har stannat upp . Vår är inte rund i formen men det är snyggt där det passar. Kul att se förändringar som sker , en trädgård är nästan alltid i ständig förändring känns det som. Ha en fin helg. Carita

  • Har man som vi en helt plan tomt får man se det positiva i det och anpassa. Cirkel på kuperad tomt är lite svårare. 😉
   Det bästa med trädgården är ju just den ständiga förändringen och förvandlingen, allt eftersom tycke och smak förändras.
   Kristina

 8. Någon gång kommer jag också att ha en rund (eller oval) gräsmatta med rabatter runt, det är bara så snyggt! Kul att se att framsidan hos dig ser så mycket större ut än på bilderna från förr! Kram Elin

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s