3 julklappstips till odlarvänner

Gissar att klappjakten pågår lite varstans just nu och här kommer tre tips till dig själv att önska eller ge bort till en odlarvän.

Sötaste utebelysningen från Konstsmide, fem småfåglar med ledbelysning. Hittade mina på Eko till bra pris och kom hem med två set varav den ena omgången fåglar sitter i hypertufatrågen och den andra på Stora trädäcket. Det jag gillar bäst är att de inte är så ”juliga” och därför kan sitta där och muntra upp oss i mörkret under lång tid. (Skulle fåglarna vara slut där du bor så vet jag att de kommer in igen i sortimentet i april/maj, så se till att skaffa den i tid till nästa vinter…)
led fåglar 1 led fåglar 2

Bästa odlingshandboken i år – Alla fingrar gröna av Johannes Wätterbäck och Theres Lundén, alias Farbror Grön – rekommenderas varmt antingen du är nybörjare eller har mångårig odlingsvana. Boken är proppfull med nyttig info kring sådd, förodling, utplantering och skörd. Och så lite recept på det. Den utsågs till Årets köksträdgårdsbok och nominerades till Årets trädgårdsbok.
alla fingrar gröna 4

 

Boken är också full av de allra vackraste akvareller av ryska konstnären Tatiana Shirbidova. Och vill man se hur hon målar så kan man kolla in youtubeklippet här nedan där hon visar hur hon fångar skönheten i en bukett pioner.

Sista tipset är en praktisk solcellsdriven droppbevattning till växthuset, sommarblommorna eller grönsakslandet. Den pumpar upp vattnet från din vattentunna, antingen du nu fyller den själv från kranen eller låter regnet göra det. I Sverige säljs den av bland andra Wexthuset och Impecta, men vi beställde direkt från Irregatia (som för övrigt har rea just nu). De har flera prisvärda paket och eftersom vi ville ha två set blev det billigare än att ta det från svensk näthandel.

Hur de fungerade? Alldeles utmärkt! Alla tomater, gurkor och physalis i växthuset frodades och i trädgårdslandet vattnades den törstiga squashen lite extra och sådder på försommaren räddades undan torkdöden. Vår ena pump krånglade på sensommaren, men då fick vi bra hjälp från Irregatias kundtjänst om vad vi själva kunde kontrollera. Omstarterna hjälpte tyvärr inte, men de skickade då en ny pump utan trassel till oss.

Vill du ha fler tips? Spana in förra årets, de funkar lika bra i år. 🙂 Och har du som läser här något bra presenttips till oss som gillar trädgård, så tipsa gärna eller gör ett eget inlägg.

Vi fick både första frosten och snön i veckan som gick och de modiga sommarblommorna fryser nu i åtskilliga minusgrader.
22 nov 15 ringblomma snö

Men om man är katt finns det ett favoritställe när tassarna är kalla… Ovanpå akvariet där lampan under locket ger mysig värme. Ha det bra i kylan! Tänk, på söndag är det första advent!
22 nov 15 katt på akvarium

14 tankar på “3 julklappstips till odlarvänner

 1. Så trevligt inlägg! Och tack för tipsen och den fina videon. De små fåglarna vill jag ha direkt.
  Här har varit 12 minusgrader, men ingen snö. Så katten ligger ovanpå varmvattenberedaren och värmer sig.
  Ha det bra i veckan
  Kram Luna

 2. Tack för bra julklappstips! Stor chans att det blir droppbevattning till mig själv.
  Kisse verkar ha hittat världens bästa sovplats, kanske lite som när man åker till Thailand eller Hawaii för sol, värme och undervattensliv.
  Allt gott
  Anette

 3. Så söta de små fåglarna är! Ja, och smart med sådant som inte är alltför juligt, utan kan vara längre än så… Smart bevattning och bra bok: Kvalitetstips! Men mest fastnade jag, liksom i trance, då jag såg videon. Fascinerande hur hon får liv i bilden…
  Perfekt plats för kissen… Hm, får mig att tänka på att ”sova på maten”, men som tur är nås väl inte firrarna… =o))
  kram
  /Katarina

  • Ja, videon kan jag titta på om och om igen… Helt fascinerande.
   Katten hamnade hos maten vid ett tillfälle. Akvariet var öppet för rengöring, hopp upp och plask. Men katten gjorde en fenomenal utspärrning med benen och det var bara magen som blev plaskblöt. Sedan gick han inte nära akvariet på många månader. 😉
   Kram Kristina

 4. Tack för dom fina tipsen. det lär behövas när det närmar sig Jul och det går fort nu. Fåglarna gillade jag inte bara till jul utan hela sommaren på min koloni.Måste leta.
  Hoppas missen inte rör fiskarna bara, en extra lunch kanske lockar.
  Ha en fin Advent
  Kram Meta

 5. Tack för tipsen! Nu har jag roat mig en stund, kikade på ditt förra inlägg som ledde till både trädgådsskiss och er förvandling av trädgården, vilket ju är så kul att se!! Jättefint det har blivit,och jag är så avis på din robinia, längtar tills min blir lite större i stammen, nu är den ju en pinne men jag ser ju att din också varit det en gång i tiden 😉

  Kram Gunilla

 6. Fina julklappar du tipsar om. De små fåglarna var verkligen söta och Farbror Gröns ”Alla fingrar Gröna” ligger med på önskelistan. Akvarellerna är helt sagolika och man kan inte annat än förundras över en sån talangfullhet.
  Önskar dig en fortsatt fin första advent!
  Kram Anna-Karin

  • Boken kan jag verkligen rekommendera, oavsett var man befinner sig på odlarskalan.
   Ha en fin vecka, får jag hälsa, för nu är det inte mycket kvar av första advent.
   Kram Kristina

 7. Vilka bra tips. Boken har jag och droppbevattningen skulle jag ju beställt när det var extrapris i fredags. Suck det glömde jag.
  Får kolla upp där ni köpte.
  Allt gott
  Annika
  Häls till alla i familjen

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s