Röd och söt kvittensylt

1 juni 15 trädhörnet kvitten blom

I år var det fyra år sedan jag planterade vårt kvittenträd, Cydonia oblonga ‘Leskovacka’, bredvid fåglarnas voljär.Vid fågelvoljärerna växer japanska lönnar
2013. Kvittenträdet är lite svårt att urskilja, men det är det mörkgröna lilla trädet närmast gången, framför de japanska lönnarna.

18 okt 15 trädhörnet solfjäderlönn fågelhuset2015. På den här bilden, två år senare, syns det lite bättre! Det har vuxit till sig rejält på bara två år. Kvittenträdet är det gröna trädet precis framför fågelvoljärerna, till vänster om den illröda lönnen i bild.

Första året blommade kvittenträdet inte, men andra året kom de vackra stora blommorna.20 maj 14 kvitten cydonia oblonga 2

1 juni 15 trädhörnet kvitten blom 2

Tredje året blev det ett (1) kart. Kartet utvecklades dock inte, men i år… I år har trädets grenar tyngts av över trettio frukter!15 aug 15 kvitten

kvittenfrukt 2015
Mogna kvittenfrukter luktar lite godis och doften kan fylla ett helt rum.

Av kvittenfrukterna gör jag en röd söt sylt, mums till en god ost. Har du bra kvittenrecept blir jag så glad om du vill dela med dig. 🙂kvittensylt 2015
En av årets syltburkar, övervakad av min lilla skyddsängel som står i köksfönstret.

Det här var mitt bidrag till Blommig fredags tema Rött är sött. Titta in till Hélena om du vill se mer sötsaker av alla de former. Gillar du att göra julgodis ska du titta in här i helgen, för då bjuder jag på receptet till en vansinnigt god saffranstryffel gjord på vit choklad.

Ha en fin helg! Här blir det pepparkaksbak med barnen. (Recept på en bra deg delade jag med mig av förra året, du hittar receptet HÄR.)

28 tankar på “Röd och söt kvittensylt

 1. Vilket perfekt inlägg på temat. Jag fick liksom inte ihop kombon både rött och sött:)
  Vilken härlig resa att följa ditt kvittenträd. Så fina frukter och utsöta blommor. Kan tänka mig att sylten är jättegod.
  Kram Maria

 2. Åh, jag tänker ofta varför har jag ingen kvitten här. Det är lite extra med kvittenmarmelad.
  Tack också för ditt recept på pepparkaksdeg. kanske skulle pröva en halv sats i alla fall fast jag tänkte hoppa över det i år. Mitt gamla engelska recept blir underbara pepparkakor men svåra att baka ut.
  Trevlig adventshelg
  Luna

 3. Jag blir alltid så inspirerad av dina inlägg med ätbart. Det vattnas i munnen när jag tänker på din kvittensylt tillsammans med ost och kex. Dessutom är ju trädet och blommorna vackra. Att de mogna frukterna sprider en doft av godis i ett helt rum är ju inte heller fel … om man nu hänger sig åt sådana laster 😉

  Önskar dig en fin andra-advents-helg!

  Kram Anita

   • Jag kollade faktiskt på kvitten för ett tag sedan. Men dom går tydligen bara till zon 2 och då vår trädgård dessvärre har dåligt läge och snarare zon 4 än zon 3 (som är normalzonen här) så har jag fått lagt dom planerna på is. Däremot lever havtornsdrömmen vidare. Jag träffade en granne längre bort på gatan och dom visade sin havtorn som i år hade gett mycket skörd. Dom hade gjort havtornsketchup med smak av chili.

    Kram Anita

 4. Härligt med burkar av sött rött. Dina kvittenfrukter ser inte riktigt ut som de jag köpte. Jag var ju inte så förtjust i marmeladen som de gav. Men eftersom blomningen är så vacker och trädet i sig vackert ska jag pröva för dess skull. Blir det frukter ja då testar jag igen. Tolkar texten som att träden är självfertila?

  Kram, Carina

  • Frukterna kan tydligen se ut både som äpplen och päron till formen beroende på sort.
   Ja, den sorten jag har är självfertil i alla fall. Lär nog inte finnas fler i närheten… 😉
   Kram Kristina

 5. Så fint inlägg. Jag har kvittenbuskar som gett mycket frukt i år som nu ligger på mogning. Ska nog ta en titt på dom. Tack för påminnelsen
  Ha en fin och bra helg
  kram Meta

 6. Vilket trevligt inlägg på temat rött. Att frukterna doftar så gott låter som en extra tillgång. Jag skulle nog bara ha frukterna till prydnad och doftare. Rätt snabbt ändå att bära frukt efter fyra år bara. Du har så mycket spännande träd.
  Goa hälsningar
  Anette

 7. Kvitten har länge stått på önskelistan, men jag visste inte att sylten blev röd! Var kommer färgen ifrån, är innanmätet på frukten röd?
  Kram Elin

  • Bra fråga, jag vet faktiskt inte. Insidan på en kvittenfrukt ser ut som ett äpple, dvs svagt vitgul. Färgen kommer när man kokat sylten i två timmar eller så…
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s