Gör din egen skiss i datorn av trädgården ~ tips steg för steg

I det här inlägget tänkte jag visa hur du själv kan göra en skiss i datorn över din egen trädgård. Genom åren med bloggen har jag mer än en gång fått frågan om hur jag gjort skissen som visar hur vår trädgård ser ut. Nu är det dags för ett inlägg med steg för steg-instruktioner.

Kristinas oas skiss jan 2016
2016 års skiss. Dubbelklicka på skissen så kommer den upp som stor bild och grynigheten försvinner.

När jag började blogga 2012 kände jag ett behov av en skiss så ni som läser här kan följa med lite lättare i hur trädgården ser ut. De dataprogram jag hittade uppfyllde inte mina krav, eller var svindyra, så jag hittade på en egen variant.

Jag använder programmet Power Point som många redan har på datorn. Allra först lägger man in tomtgränsens storlek som en ram, i vårt fall är trädgården ganska exakt 31 x 31 meter. Sedan kan man med programmets linjal måtta in var hus och fasta installationer som garage, uthus och trädäck ska vara. Ett skissblock, penna och ett 5- eller 10-meters måttband är bra att ha. Räkna med att det blir några vändor ute i verkligheten! En bra skala är att en meter i verkligheten är en centimeter på skissen.

När alla ytor som är fyrkanter, cirklar eller trekanter är inmallade på skissen är det dags för de andra formerna. Finns det häckar? Gör en linje längs tomtens sidor som är samma bredd som häcken är i verkligheten. Gångar? Gör dem som linjer om de är raka. Är de böjda? Använd månform, linjer och S-form i kombination och lägg i följd tills det blir rätt form (så likt det går). Varje figur har en grön roteringspunkt och det går också lätt att spegelvända formen genom att dra den så den ”vrängs”. Finns det ett nytaget satellitfoto på till exempel hitta.se? Använd det för att se hur det som inte är byggnader ser ut uppifrån.

16 aug 14 skära rabatten 3
Verkligheten. En av de tre Skära rabatterna (här minus den uppstammade syrenhortensian som numera står där = den gröna trädcirkeln i skissen nedan).

Skissen. Så här är rabatten ovan på fotot uppbyggd. Skissen är avfotograferad på dataskärmen, därav det rutiga mönstret.skiss 1 skiss 2 skiss 3

Nu är vi framme vid utmaningen. Allt som har konstiga former, i vår trädgård nästan alla planteringar… Börja med att bygga upp så stor del av ytan på planteringen med en fyrkant, triangel och/eller cirkel som möjligt. Du låter formerna överlappa och pusslar på så sätt allt eftersom ihop en sammanhängande yta i samma färg. För de mjuka linjerna drar du månformerna så de bildar svängarna. Fler mindre fyrkanter/trekanter fyller ut de nu allt mindre tomma utrymmena. Till slut har du rätt form och kan fortsätta med nästa plantering.

Några råd på vägen (utöver att testa sig fram med olika linjetjocklekar, fyllnadsfärger och mönster):

 • När pusselbitarna hamnar i fel ordning och försvinner in under en annan del eller lägger sig ovanpå något: Välj ritobjekt (längst ner till vänster), ordna och längst fram (eller längst bak).
 • För att en cirkel ska hålla formen, håll nere Shift när du drar i formen (vill du ha en oval, gör det inte).
 • Träd och större buskar gör man som cirklar. Jag har valt att färgen är lite genomskinlig så man kan se gångar och planteringar genom träd- och buskcirklarna.
 • Blev något fel? Bara ångra med den blå pilen i menyraden längst upp. Det är lätt att råka flytta fel del i skissen, men lätt att flytta tillbaka den med blå pilen.
 • Ta för vana att spara så snart du är nöjd med en del som du har gjort!
 • Spara den färdiga skissen som GIF om du ska lägga in den på din blogg. Välj exportera aktuell bild, inte alla bilder (för då sparas varenda liten pusselbit).

 

Hur svårt är det? Inte speciellt om du är hyfsat datavan (och väldigt kul om du gillar att pyssla! 🙂 ). Jag har aldrig använt Power Point, än mindre gått någon utbildning i programmet. Maken hjälpte mig att få yttermåtten på tomten rätt, sedan körde jag igång själv. Jag la två heldagar (alltså ca 16 timmar totalt) på den första skissen, sedan var den klar. Sedan har jag modifierat skissen allt eftersom trädgården har förändrats. Tänk på det när du bygger med ”pusselbitarna”, lås dem inte som en stor figur när du är klar, det är lättare att snabbt ändra om det bara är att klicka och flytta eller ta bort. För det händer ju då och då att rabatter grävs om och utökas, eller hur? 😉

Är det någon som känner sig sugen på att prova, är det bara att fråga här i inlägget eller på annat sätt på bloggen om det är några frågetecken, jag berättar gärna mer om hur jag har gjort vad.

Sedan är det ju där med färgval. Det är bra att fundera igenom det först. På min skiss över vår trädgård har jag valt att alla planteringar med blommor/buskar är gröna, ytor där jag odlar ätbart är bruna. Alla trädäck har samma färg osv. Däremot är egentligen gångarna i lite olika stenfärg, men för enkelhetens skull har alla fått bli grå. Jag har nämligen valt att lägga en grå bottenplatta över hela tomten först. Alla andra strukturer ligger sedan placerade ovanpå den. Det innebär att alla ytor som saknar plantering/hus/träd blir grå med automatik och jag slipper rita gångarna. Har du en trädgård med mycket gräsmatta? Välj en grön bakgrundsfärg för samma effekt.

Det här var mitt bidrag till Blommig Fredags tema Mitt bästa trädgårdstips. För fler idéer om det mesta, titta in hos Hélena. Trevlig helg!

33 tankar på “Gör din egen skiss i datorn av trädgården ~ tips steg för steg

  • Kul att du vill prova, det är lätt att ‘fastna’ när man har börjat. Det är bara att tänka mosaik så löser sig det mesta skissadet. Och bara fråga om du undrar över något. 🙂

 1. Helt fantastiskt Kristina! Jag har varit övertygad om att du haft ett avancerat datorprogram för trädgårdsdesign när du visat dina skisser och så har du skapat ditt eget med hjälp av powerpoint. Fantastiskt kreativt. Jag har en gammal version av powerpoint på min Mac och vet inte om allt du har finns i den men jag ska allt ta och försöka senare i vår när jag ska planera in nya pallkragar och ett nytt grönt rum. Tack för ett toppeninlägg!

  Ha en fin helg!

  Kram Anita

  • Varsågod! 🙂 Jag unnar fler att kunna skissa upp sin trädgård, både som den är nu och hur man vill ändra. Bara fråga om du kör fast, finns fler saker jag kan tipsa om, men inlägget var långt nog.
   Kram Kristina

 2. En skiss är guld värd och jag har nästan alltid haft en grundplan. Men jag använder hellre papper och penna. .ppt är jag hjärtligt trött på efter jobbet 🙂 Funderar på om jag ska rita en ny skiss i illustrator eller photoshop så småningom.

  Kram, Carina

  • Jag använde papper och penna i många år, så jag hade bra grundmaterial att utgå från. Men det var så trist att sudda/rita om så fort jag ändrade något litet. Men jag förstår att det blir ‘jobb’ för dig att använda det programmet. Berätta gärna hur du skissar i annat program sedan, vore kul att testa.
   Kram Kristina

 3. Superbra tips! Jag blir ju sugen på att sätta igång med en gång. Det tråkiga är bara att ge sig ut i kylan och mäta upp allt… Jag har gjort en på papper en gång men i datorn är det ju som sagt lättare att flytta om eftersom det ju händer att man gör om lite ibland 😉 Kram Katarina

  • Mmm, det har ju en förmåga att ändras lite ibland… 😉 Och sparar man en ny version av ritningen kan man ta bort och lägga till så mycket man vill på en ny skiss och se hur det blir. Originalskissen har man ju kvar.
   Kram Kristina

 4. Hej Kristina. Tack för att du delar med dig av din inspirerande oas. Gillar särskilt mycket just nu allt du skrivit om träd eftersom vi håller på att planera och anlägga en del av trädgården som är en gammal skogsbacke och bla nya träd ska planteras. Efter att ha fått hjälp med de stora dragen av en trädgårdsdesigner har jag gett mig i kast med Google Sketchup. Varför har jag inte gjort det tidigare? Jätteroligt och jag har blivit helt fast ibland. Det var inte alls så svårt att använda som jag trodde även om det förstås finns massor av finesser som man inte lär sig med en gång. Nu är hela nya området uppritat och stora delar av gamla trädgården och huset och det är så kul att kunna se i olika perspektiv mm mm. Jag har inte gått någon kurs utan provade helt enkelt och kollar lite youtubeklipp när jag har kört fast. Det jag har lyckats lära mig på egen hand räcker gott och väl till en skiss som jag kan använda och jobba vidare med och utveckla över tid. Vänligen Lollo

  • Vad roligt att du haft nytta av mina trädskriverier i er omgörning, blir jätteglad över det!
   Har inte testat sketchup, vet inte om det fanns för 4-5 år sedan, men så bra att du hittat ett program du gillar och är nöjd med. 🙂 Jag får spana in det vid tillfälle och se hur det fungerar.
   Kram Kristina

   • Tack för ditt svar Kristina. Har också kollat in din inspirerande sparrisodling. Har en stor djup låda på södersidan som är ledig till våren och även om jag önskar mig skåneklimat hoppas jag det ska fungera här i Mälardalen. Har du någon rekommendation om sparrissort? Vänligen Lollo

   • Heja heja! Sparris är så gott! Men sort har jag inte en aning om – jag vet inte vad jag har tyvärr. Men plantorna kommer från Österlensparris som säljer plantor på nätet, så jag kan rekommendera dem som leverantör. På sin hemsida har de många bra råd kring odling som du kan ta hjälp av för att få en bra skörd.
    Kram Kristina

 5. Intressant inlägg! Du är verkligen ambitiös. Power point har jag inte testat, däremot flera andra designprogram, tom ritplatta och jag har gått ifrån dem alla med motiveringen att jag blir låst av verktygen, förlorar känslan av hantverket och kreativiteten. Det tar för mycket tid och ögonen blir trötta. Men så är jag också av den gamla stammen och rita var mitt bästa ämne i skolan. Att rita en trädgård på datorn proffsigt är som att lära sig spela piano, du måste vara musikalsik för att kunna spela. Jag är inte tekniskt lagd som du, men jag kan rita, visualisera och illustrera. Det har varit en stor hjälp och gjort mina kunder överlyckliga.
  Ha en bra helg. Här snöar mer än någonsin idag.
  kram Luna

  • Jag ritar fortfarande för hand när jag skissar upp nya idéer för trädgården, antingen den är min egen eller någon annans. Det är precis som du skriver det bästa för kreativiteten. Datorskissen använder jag mer för det som är klart, för att dokumentera i efterhand, om man så vill.
   Kram Kristina

 6. Har undrat en del över hur du gjort dina fina trädgårdsskisser men nu vet jag. Tack för att du delar med dig av din supersmarta ide, för som sagt program som är tänkta för ändamålet är ju hur dyra som helst. Blir riktigt sugen på att testa men min tid räcker inte riktigt till just nu. Ska dock ge mig hän åt detta roliga projekt när det blir lite lugnare. Spännande!
  Kram Anna-Karin

 7. Fiffigt att använda ett befintligt program och du har ju verkligen lyckats bra. Själv är jag nog bättre med färgpennor och pensel, får bättre känsla, men när det ska göras ändringar får jag förstås göra om alltihop.
  Ha det så gott fiffiga Kristina
  /Anette

 8. Hej! När du vintersår/kallsår i mitten av feb var i Sverige bor du då? Jag tänkte prova nu, bor utanför Malmö. Vi har ju lite snörester, men det är på väg bort, så kanske är det för varmt nu och jag borde invänta lite mer kyla igen? Ska testa så som du kallsår men utan växthus så får vi se hur det går… 🙂 MVH Åsa

  • Bor i zon 1 och i år har jag precis sått de första backarna med kallsådder. Många fröer gror inte förrän det blir över 10 grader, det är därför det är viktigt att ha dem skuggigt så de inte gror för tidigt. Testa och se! 🙂 Själv sparar jag alltid lite frön i reserv, men många gånger behövs de inte.
   Mvh Kristina

 9. Pingback: 10 i topp under 10 års trädgårdsbloggande | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s