Underbara krokus, första fjärilen och solkatten ~ vårteckensspaning 12 mars

12 mars 16 krokus Minor
Krokus ‘Minor’ blommar i Stäpprabatten i söderläge.

Gårdagen spenderades i solen och värmen (!) i trädgården. Första gången i år som jag var tvungen att ta av mig jackan för att det blev för varmt med den på. 🙂 Det var inte bara jag som njöt av solen. Vår katt satt med slutna ögon på sitt favoritställe så här års – längst upp på komposthögen – och njöt av solen. En nässelfjäril fladdrade förbi, men alltför kvickt för att fastna på bild.
12 mars 16 solkatt

Ännu ett par rabatter blev rensade och mulchade och när jag låg där på knä med tjocka knädynan under benen så såg jag plötsligt något blått… Det var den första ormögeblomman som hade slagit ut.
12 mars 16 ormöga

Jag skyndade mig bort till lungörten, men även om knopparna hade vuxit sedan förra helgen så var det ännu ingen färg i dem.
12 mars 16 lungört

Tur då att krokusarna har kommit igång. De lila botaniska sprider sig och bildar nya tuvor här och var i trädgården.

Ytterligare en bit bort skickar löjtnantshjärtat upp sina bleka skott. De ser ömtåliga ut,  men jag vet att de klarar kylan fint.
12 mars 16 löjtnantshjärta

Inne i växthuset var det varmt, för varmt, och dörren fick stå öppen hela dagen. Pärlhyacint och Allium neapolitum blommar och det är knopp i tulpanerna. Rosmarinen har klarat sig fint över vintern och gyllenlacken blommar. Den lilla söta murbinkan har också övervintrat och har redan knoppar.

De dubbla snödropparna i Trädhörnet har slagit ut lite till och visar nu upp alla kjolarna.
12 mars 16 fylld snödroppe 12 mars 16 fylld snödroppe 2

På andra ställen i Trädhörnet blommar snödroppar, dvärgcyklamen och julrosor. Till min glädje ser jag att det är flera knoppar i den svarta julrosen, spännande!

Sedan finns det ju saker i trädgården som är som vackrast när solen skiner. De lilaskimrande knopparna i Ullungrönnen ‘Dodong’, den glänsande barken på kopparlönnen och de vackra orangeröda ”blommorna” på trollhasseln är tre av dem.
12 mars 16 ullungrönn dodong12 mars 16 kopparlönn12 mars 16 trollhassel diane

Katten har fått vårkänslor och vill ut, in, ut och så in igen… Men vi står ut, för just nu är han på plussidan efter att ha fångat en sork och en mus på två dagar. Så länge det inte är småfåglarna som sätter livet till är jag nöjd.
12 mars 16 katt och mus

Vid ingången har de första småblommiga penséerna kommit på plats. Jag måste lämna lite plats på bordet bland krukorna för katten. Det är ju en sådan perfekt utkikspunkt!

Ha en fin vårvecka, hoppas snön snart smälter bort för dem av er som har en vit trädgård.

22 tankar på “Underbara krokus, första fjärilen och solkatten ~ vårteckensspaning 12 mars

 1. Vad är det jag läser? Här låg dimman så tjock att man knappt kunnat skära den med kniv, desto mindre kunnat se något under snötäcket.
  Lite avundsjuk, men önskar dig en bra vecka ändå.
  kram Luna

 2. Här var det vårkänsla så det förslår! Fina kissen som sitter och njuter av solen, underbart! Och fina vårblommor!
  Nej, ingen snö här men gråkallt och ruggigt…. men snart så! 😉

  Önskar dig en fin vecka!
  Gunilla

 3. Åh, vad mycket härliga vårtecken! Här tycker jag det står och stampar, även om några krokusar är redo att fälla upp sina paraplyn mot solen. Om den behagar visa sig alltså, av den utlovade solhelgen blev noll och intet…:-( Men ljust är det ju, det får man vara glad för! Kram Elin

 4. Nästan så att jag blir lite sotis…:) så mycket fint som har kommit upp i din trädgård, för att inte tala om din söta solkisse-helt bedårande ju!
  Själv kämpar jag med en desperat längtan efter våren, hos mig är det fortfarande snö och kalla nätter. Men snart så…

  En fin vårvecka till dig,
  Kram Cathrine

 5. Härligt! Ingen sol här på Västkusten, men inga minusgrader heller.
  Jag börjar mer och mer inse vilka personligheter katter är. Jag har ingen, men trädgården är jaktmarker för flera katter i området och vi har lagt märke till deras vanor och hur olika de beter sig. Det blir lite underhållande när man är ute hela dagen.
  Ha en bra vecka!
  Marta

  • Så bra att det är plusgrader, då är det ju på G åt rätt håll i alla fall. Kan tänka mig att det är härliga jaktmarker i din trädgård, kul att vara katt där.
   Kram Kristina

 6. Wow, våren är ju i full gång hos dig! Här lär det vara meteorologisk vår, men det är fortfarande termobrallor som gäller i trädgården.
  Menar du att gyllenlacken är perenn?
  Ha det så gott
  /Anette

  • Gyllenlacken är flerårig i England på friland, så jag bestämde mig för att testa om den kunde nöja sig med kallväxthuset som skydd. Minus 13-14 har vi haft som minst, det klarade den ståendes i vanlig plastkruka.
   Kram Kristina

 7. Härliga vårtecken hos er! Det är otroligt hur fort det går nu. Gyllenlacken övervintrade här också… Så jag tänkte så fröerna som blev kvar från förra året.

  Kram, Carina

 8. Men … så många vårtecken du har! Och nu är dom väl ännu fler kan jag tänka. Jag glömde nästan titta på blommorna. Blev så fascinerad av solkatten. En helt underbar bild! Här har det varit milt hela veckan men jag har varit inomhus och kurerat en förkylning. Och idag mår jag riktigt bra igen och imorgon ska jag åka på trädgårdsmässa. Också det ett vårtecken 🙂

  Kram Anita

  • Det är inte bara vi människor som är glada när solen skiner. 🙂
   Skönt att du mår bättre nu och kan åka på trädgårdsmässa, hoppas du hittar både inspiration och något fint att handla där.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s