Snabbväxande träd i trädgården ~ så här ser de ut 5 och 10 år efter plantering

Uppdatering juli 2020: Ni är så många som hamnar på min blogg i ert sökande efter snabbväxande träd att jag har gjort ett nytt, betydligt matigare, inlägg med många fler bilder på hur snabbt de växer. Du kommer direkt till det nya inlägget om du klickar HÄR.

 

En av mina stora inspirationskällor som nybliven trädgårdsägare 1999 var (och är) Karin Berglund. Hennes bibel Vår trädgård lästes från pärm till pärm. Ett av ledorden i trädkapitlet var att inte nöja sig med plantskolornas standardutbud, utan våga beställa hem både ovanligare och större träd. Kan intyga att det också är ett bra sätt att bli igenkänd på de lokala plantskolorna… 😉

Våren 2001 lastades ett dussin träd och buskar av på vår uppfart. På min första trädlista stod bland annat klotrobinia, Carmencitarönn, kopparlönn, praktmagnolia och japanska lönnar.

Så här såg det ut när de var nyplanterade:2001 framsidan gräsmattecirkel
I mitten på fotot syns två träd med stödstolpar. Det är klotrobinian och Carmencitarönnen. Liiite svåra att se, jag vet.

Sex år senare:2007 augusti. Rönnen och klotrobinian börjar bli stora efter sex år.
Carmencitarönnen och klotrobinian har vuxit till sig rejält. Även den pinniga avenboksbersån runt stencirkeln på fotot ovanför har blivit klar. Det är den gröna ”väggen” bakom klotrobinians stam.

2004 kom nästa stora laddning med träd, det var när vi började förändra baksidan på trädgården. Den gången stod Ullungrönn, Ginnalalönn, prydnadsaplar och ännu fler japanska lönnar på beställningslistan. De bildar stommen i Trädhörnet.

Trädhörnet 2004
Från vänster till höger: Ginnalalönnen (ser ut som en ljus buske mot häcken) och i mitten på fotot skymtar Ullungrönnen bakom en prydnadsapelbuske. Träden är runt 175 cm höga och nyplanterade. Här syns också de små bolltujorna som numera är runt metern i diameter… Fågelhuset är ännu inte byggt.

Tio år senare:Ullungrönn 'Dodong' och "blommande" blomsterkornell.
Jo, det är nästan exakt samma vinkel… Bakom fågelhuset tornar Ginnalalönnen upp sig, uppskattningsvis fem meter hög vid det här laget. Ullungrönnen ‘Dodong’ skyms inte längre av prydnadsapelbusken Malus toringo var. Sargentii E utan sträcker sig mot skyn, uppskattningsvis sex meter hög. Bredvid blommar blomsterkornellen med sina vita ”blommor”.

Mitt tips blir att plussa på några hundralappar och köpa större träd redan från början. Det är det väl värt. Det är ju roligt om man själv hinner njuta av träden som stora och inte överlämnar den saken till nästa husägare (som högst troligt ändå sågar ner dem och stenlägger…).

Om några veckor är det dags för detta års leverans med träd och buskar. Bland träden som ska planteras finns vinterbuske Abeliophyllum distichum ‘Roseum’, Franklinträd Franklinia alatamaha, limegrön fliksumak Rhus typhina ‘Tiger Eyes’, ett vackert olvon Viburnum plicatum ‘Kilimanjaro Sunrise’. Och så min efterlängtade gula magnolia ‘Honey Tulip’. I år var den inte slut hos leverantören utomlands och jag är så glad! Har visat bilden förr, men för er som inte sett vad jag längtar efter…
Honey tulip magnolia
Bild lånad med tillstånd av Jurys Garden som tagit fram denna fina magnolia.

Det här var min tolkning på temat Liten blir stor hos Blommig Fredag. Titta in hos Hélena för fler bidrag. Önskar alla en fin vårhelg, hoppas snön smälter fort hos er som har det vitt i trädgården.

Med start nu och några månader framåt gör jag om i mina bloggvanor. Jag kommer att fortsätta blogga själv, det vill jag inte sluta med, men prioriterar bort att följa er andra som bloggar ett litet tag. Jag tittar kanske in då och då, men tiden kommer inte att räcka till aktivt följande när vi direkt efter påsk drar igång en stor och mycket omfattande renovering i huset. Kök och vardagsrum ska byta plats… Jag längtar efter slutresultatet, ett modernt stort kök med plats för umgänge och med glasdörrar ut mot trädgården (och ett mindre tv-rum), men ser inte fram emot transportsträckan. Vi har hantverkare som gör mycket av renoveringen förstås, men ni vet hur det är med allt runt omkring. Det tar både tid och energi.

29 tankar på “Snabbväxande träd i trädgården ~ så här ser de ut 5 och 10 år efter plantering

 1. Jag försöker också numer köpa lite större exemplar av de träd man vill ha, man vinner ju flera år på det! Din trädgård och dina träd är så fina, gillar ju verklgein klotrobinian! Min är bra smal i stammen ännu, hur länge hade ni stödpinnar till er?
  Kul med renovering, hoppas vi får se före och efterbilder,,,;)

  Kram Gunilla

  • Om jag kommer ihåg rätt hade vi stödpinne i 3-4 år, sedan hade stammen tjocknat tillräckligt.
   Och visst blir det lite före- och efterbilder av köket så småningom.
   Kram Kristina

 2. Vad fort det går ändå! Man tycker att träden känns små och futtiga när man planterar dem men sen rätt vad det är så är de stora 🙂 Lycka till med renoveringen! Det kommer säkert bli toppenbra när allt väl är klart! Kram Katarina

  • Jo, det går fortare än vad man först tror (om trädet är så pass stort att det kan lägga kraft på att växa och inte bara på att överleva).
   Och tack för lycka till:et! Kan behövas. Några veckors ‘matlagning’ i tvättstugan väntar.
   Kram Kristina

  • Ja, det SKA bli jättekul! Och såklart visar jag så småningom. 🙂
   Vi har pratat och planerat (och sparat) länge innan vi kom fram till att vi hellre har ett stort kök än ett stort vardagsrum där vi ändå bara sitter i tv-soffan.
   Kram Kristina

 3. Bra inlägg om hur pass mycket träd faktiskt växer. Det du beställt ska också bli intressant att följa. Tiger Eyes tex är en av mina favoriter, den gula magnolian har jag inte sett vad jag minns. Robinia hade jag en men den frös ned och efter det blev det sylvassa taggar livsfarliga för barnbarnen, så den grävde jag upp.
  Spännande med nytt kök. Hoppas det går bra utan förseningar och att du kan njuta av våren iallafall. Jag är i liknade situation som du fast med stor operation som gör det ovisst huruvida jag kan blogga desto mindre trädgårdera.
  Vi håller tummar och tår för oss och våra krafter.
  Kram Luna

  • Åh, vad kan du berätta om Tiger eyes? Jag funderar på att ha den i stooor kruka på vårt trädäck, men vi får se hur det blir.
   Ja, vi får hushålla med krafterna. Jag hoppas så att både op och din rehab går bra och snabbt så du kommer ut i trädgården inom en inte allt för avlägsen framtid.
   Kram!
   Kristina

 4. Roligt att se hur allt vuxit ihop och blivit så frodigt på ganska kort tid dessutom. Hur du sen lyckas pussla ihop det så att alla träd får plats är för mig en gåta, men på nåt sätt lyckas du ju och allt blir alldeles fantastiskt.
  Lycka till med renoveringen så hörs vi väl när ni är klara om inte förr.
  /Anette

  • Ja, hur får det plats? Jag väljer i första hand träd som håller sig mellen 3-7 meters höjd och planterar i skikt. Marktäckare, perenner, buskar, låga träd och överst några få lite högre träd. Sedan beskär jag träden om kronorna blir alltför kompakta så det blir lagom ljust under.
   Vi hörs (och kanske ses) framöver. 🙂
   Kram Kristina

 5. Såna här inlägg är så roliga att läsa. Gissar att det är för att man ser hur fint det blir när man jämför tidiga och sena bilder. Drömmarna blir sanna liksom. Förstår att du längtar efter din nästa trädleverans och efter ”Honey Tulip” och de andra superfina träden och buskarna du beställt. Kommer ihåg att jag suktade lite när jag läste det inlägget också:-) Själv har jag lite svårt att bestämma mig, du vet, som den där åsnan mellan hötapparna…….Funderar på mullbärsträd. har du något sånt?
  Kram Anna-Karin

  • Nix, ingen mullbärsträd, men funderade länge på det. Avstod för att de blir så pass stora och att de bör stå där det inte gör något att bären trillar. De färgar något hemskt…
   Kram Kristina

 6. Mmm.. det var ju det där med tiden som går långsamt när man väntar och HAR gått så fort när man tittar tillbaka. Det har hunnit bli riktigt lummigt och härligt hos er sen starten. Spännande saker som är på väg. En fundering… jag gillar utseendet hos sumaker men inte rotskott så jag har avstått. Hur fungerar en sort som ‘Tiger Eyes’? Skickar inte nya kultivarer rotskott längre?

  Lycka till med köket! Kram, Carina

  • Tack Carina!
   Jag gillar inte heller rotskott, så jag funderar på att ha den i en rejält stor kruka på vårt trädäck. I alla fall tills jag ser hur den beter sig… Tiger eyes ska inte bli så stor, så den borde gå att ha i kruka.
   Kram Kristina

 7. Det växer så det knakar hos dig i alla fall. Ja nog är det praktiskt, ibland i all fall, att köpa lite större modell. Bättre att köpa mindre antal åt gången då. Hugaligen vilket jobb ni har framför er, Jag vet har också gjort det för ett bra tag sedan
  Man kommer igen
  Ha det så gott och njut lite vår ändå.
  Kram Meta

 8. Mycket fint att få ta del av trädens utveckling. Inspirerande med tanke på mina planer för de nya 972kvadratmetrarna och nykommen insyn.
  Lycka till med rumsbytena. Trevlig helg.
  Anette

 9. Åh, så fantastiskt roligt att se före- och efterbilder. Tänk så mycket ni gjort, skapat!!! Underbar bild på magnolian, så vacker! Oj, är ni nu igång med renovering/ombyggnad igen!!! Det låter som ett större jobb, men blir säkert härligt när ni är klara och kan njuta av det i sommar. Ja, och så är det ju, ibland finns mycket tid att vandra runt i bloggvärlden, ibland mindre. Nema problema.
  Ha nu en riktigt trevlig helg!
  kram
  /Katarina

  • Ja, ibland känns det lite konstigt att titta tillbaka och se hur mycket som har hänt i trädgården.
   Längtar efter ett rymligt kök där vi dessutom kan se ut i trädgården på ett annat sätt än vad vi kan nu.
   Kram Kristina

 10. Ja du vet ju att jag älskar träd. Jag är så fascinerad av alla era träd. Och jag håller med om att det lönar sig att lägga till lite och satsa på större träd. Det gjorde vi med vår avenbokshäck då vi ville få till ett insynsskydd snabbt och förra sommaren växte den till sig ordentligt. Hög har den ju varit hela tiden men då blev den även tät.

  Jag vet mer än väl hur det är med renoveringar. Jag skrev på ditt förra inlägg lite grann så jag upprepar mig inte igen. Jag förstår att du ser fram mot resultatet men bävar lite för transportsträckan dit. Och jag förstår att du ändrar bloggvanorna. Jag har ju lite blogguppehåll själv pga renoveringar 🙂

  Kram Anita

 11. Pingback: 10 i topp under 10 års trädgårdsbloggande | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s