Det var en gång en bortglömd bit gräsmatta (eller: så här odlar vi i våra upphöjda odlingsbäddar)

Det finns inget som slår före och efterbilder. Jag är glad att vi tog så många bilder innan vi körde igång omgörningen av vår lite bortglömda 70-talsträdgård. Jag har visat då och nu-bilder förr, så vill du se bilder från hela trädgården klickar du HÄR. Idag tänkte jag koncentrera mig på den smala 4-metersremsan på östra sidan av huset och visa hur den har utvecklats.

östersidan
Våren 2000. Ett ensamt rönnsumak-träd på en gräsmatta. Trädet syntes inte från något håll i trädgården och när man hade blicken i ”normalläge” var stammen det enda man såg. Urtrist. Så trädet togs bort…

2006 juli. En smal gräsgång leder från gräsmattecirkeln in till landen.
… och i stället blev det grönsaksodling i pallkrage under 6-7 år. Bilden är från juli 2006 när nya rabatter hade hunnit växa till sig lite. Det fungerade bra, men lådorna närmast den höga häcken mot grannen fick för lite ljus och skörden blev därefter. När pallkragarna ruttnade sönder bestämde vi oss för att bygga stora upphöjda odlingslådor.Murket. så här ser pallkragar ut efter 5-7 år...
Så här ser pallkragar ut efter 5-7 år. Uppruttna.2011 april. C har snickrat tre av fyra grönsakslådor. Nu måste rosorna flyttas en meter för att lämna plats för den sista lådan.Varje odlingslåda är i storlek som fyra pallkragar. Bild från april 2011. Odlingslådorna är byggda i tryckt virke och ”fodrade” med dammduk. Idag hade vi byggt dem i tjockt 4,5 cm otryckt regelvirke i stället, utan dammduk, det är så vi byggt bäddarna i Bärlandet. Vi flyttade gången så den hamnade närmast häcken och fick på så sätt mer sol i lådorna. Numera har jag inga problem med skuggning och dålig skörd. Även några av de fina Gislaine de Feligonde-rosorna vid ingången till Trädgårdslandet fick flytta någon meter på grund av att gången flyttades. Alla rosorna klarade flytten fint och lutar sig numera mot den fina spaljén maken snickrade.En gång leder från gräscirkeln förbi blåbären in till trädgårdslandet.Och så här ser det ut numera vid samma sida av huset som på första bilden: en stengång leder via en portal med rosen Gislaine de Feligonde in till Trädgårdslandet i de upphöjda odlingslådorna.15 aug 15 trädgårdsland skördVi odlar i 4-årig växtföljd och blandar grönsaker med blommor, både för att det är vackert, men också för att tagetes och ringblommor förvirrar morots- och lökflugor så de inte hittar grönsakerna riktigt lika lätt. Så här kan man alltså använda fyra meter gräsmatta. 🙂

Det här var mitt bidrag till Blommig Fredags tema Då och Nu. För fler tolkningar, titta in hos Hélena.

Ha en riktigt fin marshelg, kanske blir det lite vårtemperaturer denna helg? Inte en dag för tidigt om ni frågar mig.

32 tankar på “Det var en gång en bortglömd bit gräsmatta (eller: så här odlar vi i våra upphöjda odlingsbäddar)

 1. En fruktbar förändring… Förstår att ni är nöjda. Det ser snyggt och prydligt ut. Växer det sen bättre så är det ju kalas. Om jag så småningom kommer igång med odlingslådor så är tanken att jag ska behandla dem med en tjäroljeblandning. Vill ge lite extra skydd.

  Ha en härlig helg! Kram, Carina

  • Ja, vi är nöjda att den här biten av trädgården gick att använda till något mer vettigt är transportsträcka mellan framsidan och baksidan… 😉
   Tjärolja låter som en god idé för lådornas skydd.
   Kram Kristina

 2. Lika intressant som alltid att läsa om hur er trädgård har förändrats och hur mycket ni gjort. De höga och stora odlingslådorna är praktiska och snygga. Tyvärr kan inte jag säga att jag fotat så mycket innan vi renoverade här hemma. Det saknar jag nu.
  ha en bra helg/
  kram Luna

  • Tack Luna! Allt är tyvärr inte fotat… Till exempel är fotot på bygget det enda jag tog, det finns inga foton på hur lådorna är konstruerade. Det här var ju tiden före bloggen.
   Kram Kristina

 3. Riktigt snyggt! Kan höra hur det låter att gå på trampstenar och grus en tidig morgon när solen står på. Även jag hoppas på bra väder i helgen så det är lite skönt att vara ute, för ute tänker jag vara hur som helst;)
  Kram

 4. Tack för trevlig och informativ läsning. Det uppskattas. Jätteroligt att se före och efterbilder. Tänk så fint du har utnyttjat området som annars lätt bara hade blivit en transportsträcka.
  Ha en fin fredag och helg
  Kram Maria

 5. Vilken förvandling ni gjort.så bra det blev. Tänk vad man längtar till sommaren när jag ser det här.
  Ha nu en skön och bra vår och helg
  Kram Meta

 6. Vilken fantastisk skillnad. Jättesnyggt med gången också. Och ätbart är jag ju så förtjust i. Rejäla odlingslådor, höga och bra. Vi kör ju med pallkragar men vi får se vad det blir när dom börjar ruttna bort. Tagetes och ringblommor i grönsaksodlingarna är inte bara snyggt utan också värdefulla väktare för objudna växter. Jag kan berätta att toalett/duschrenoveringen nu börjat. Vi hade från början inte tänkt göra det i år men jag blev inspirerad av dig. Så småningom kommer då och nubilder därifrån 🙂

  Ha en skön helg!

  Kram Anita

 7. Otroligt bra utnjuttjande av en svår yta. Nu kan vi lära oss att vacker gång, snygga lådor, skyddande staket och lite tagetes är hemligheten bakom en estetiskt tilltalande grönsaksodling. Härligt!
  Stor kram
  Marta

 8. Vilket bra bevis på att praktiskt kan vara detsamma som snyggt! Och roligt att höra att ni är nöjda med odlingslådor i 45 mm virke, eftersom det är det jag håller på att fixa här hemma!
  Kram Elin

  • Ja, en släkting har byggt odlingslådor i 45-virke. De har numera hållt flera år längre än pallkragar och kommer att hålla många år till. Ska bli spännande att se vad det är du bygger. 🙂
   Kram Kristina

 9. Utrolig fint det er blitt, sammenlignet med den typiske 70-tallshagen på første bildet!
  Skulle ønske jeg var bedre til å ta før-bilder. Svært interessant å se!
  God helg!

 10. Vilken fantastisk förvandling!! Och två gånger dessutom…men det är ju så det är med trädgård, man lär medan man håller på. Gör om och gör rätt 😉 Smart att blanda blommor och grönsaker och dessutom jättesnyggt! Kram Katarina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s