Nu kom tranorna med våren ~ vårteckensspaning 20 mars

20 mars 16 magnoliaknoppar
Praktmagnolians knoppar mot vårhimlen.

Vilken skön trädgårdshelg det har varit! Ville aldrig gå in i kväll, men när det mörkande hade jag inget val…

19 mars 16 tranorTranorna har flugit över huset på sin väg mot mina gamla hemtrakter. Deras trumpetande är för mig det ultimata vårtecknet, när tranorna är på gång backar inte våren. Nu är den här på allvar! 🙂

20 mars 16 iris katharine hodgkinSedan förra veckan har iris ‘Catharine Hodkin’ och en vanlig blå iris slagit ut, krokusarna breder ut sina underbara blomstrande mattor i rabatterna och i dag hörde jag det efterlängtade surret av bin.

20 mars 16 krokus skära rabatten bin 220 mars 16 krokus skära rabatten bin 3

När jag låg på knä och rensade i en av rabatterna så hörde jag plötsligt ett irriterat brummande. Jag hade lyckats få med en stor humla ner i korgen! Försiktigt fiskade jag upp den och satte den på en iris (som den så småningom flög sin väg från).20 mars 16 blå iris humla

Vår katt var som vanligt med mig i trädgården, ena stunden håller han utkik uppe i klotrobinians krona, nästa ligger han och vältrar sig i rabatten…20 mars 16 katt klotrobinia 20 mars 16 katt kattmynta

Och idag kom jag äntligen på varför han har legat på just denna fläck i rabatten på sistone. Jag satte ju en ”riktig” kattmynta där förra året! Men när den planterades fanns det så mycket annat i närheten som sände ut dofter att katten inte hittade den. Nu däremot… För att ge kattmyntan en chans att bli stor så satte jag ett klättertorn över den som skydd. Nu får katten sitta utanför och sukta.
20 mars 16 kattmynta
Det är inte mögel på kattmyntan, utan hår! Så blir det när katten rullar sig fram och tillbaka…

I Stäpprabatten är jättestäppliljan på gång. Knoppen är som vanligt stooor, se min hand som jämförelse.20 mars 16 jättestäpplilja

Och ytterligare ett vårtecken är väl det här: dubbeldörrarna i glas som ska sitta i nya köket har anlänt. Bara drygt en vecka kvar nu. Kök och vardagsrum töms på allt mer av innehåll och det enda som blir fler i vardagsrummet är mina frösådder. Räknar med att många av dem ska kunna flytta in i växthuset efter påsk.20 mars 16 glasdörrar kök

Avslutar med lite fina julrosor och en bild på första knoppen på väg att slå ut på Ullungrönnen ‘Dodong’.

20 mars 16 dodong ullungrönn knopp

Fin vecka till er allihop, kortvecka för de flesta av er gissar jag.

14 tankar på “Nu kom tranorna med våren ~ vårteckensspaning 20 mars

 1. Ja, nu händer det grejor i naturen. Det är ju för festligt det där med Kattmynta. Lite smått otroligt att den har sån effekt på katter.

  Så himla kul att du visade då och nu på dina träd. Hur kul som helst att se och vilken skillnad! Det är sååå fint och lummigt nu.

  Lycka till med renoveringen. Det är alltid jobbigt att renovera inomhus. Håller tummarna för få missöden och att det ska gå fort.

  Kram
  Maria

  • Ja, det har blivit lite skillnad genom åren. Tur det. 🙂
   Vi håller också tummarna att allt går smidigt med renoveringen, längtar efter att det kör igång för då är det snart klart.
   Kram Kristina

 2. Jag tycker våren går långsamt men stadigt framåt, och längtar efter en sån där solig heldag i trädgården som du har haft! Kanske blir det i morgon, när jag är ledig (om prognoserna ändras till det bättre…:-) Fina dubbeldörrar, hoppas du visar resultatet så småningom! Det är härligt att kunna gå direkt ut från huset, det saknar jag.
  Kram Elin

  • Håller tummarna för skönt påskväder. Vi får väl se hur det blir…
   Lovar visa hur det blir efter renoveringen, ska bli skönt att både få mer ljusinsläpp och kunna se ut i trädgården.
   Kram Kristina

 3. Härliga bilder! Märks att våren ligger nån vecka före hos dig, men nu när den är på gång får den gärna ta tid på sig så jag får njuta länge.
  Stackars kattmyntan! Här är bara ena kissen intresserad och han nöjer sig med att sitta och sniffa tills han ser alldeles påverkad ut. Jag kanske inte har nån äkta. Vad är skillnaden?
  Önskar er en skön påsk och lycka till med köket.
  /Anette

  • Vet inte riktigt vad skillnaden på myntorna är, men den här salufördes som äkta kattmynta, så jag ville prova och se. Den vanliga kantnepetan bryr sig vår katt inte om, så det är nog den riktiga jag har fått tag på.
   Kram Kristina

 4. Vad härligt att bina och humlorna har vaknat efter vintern. Då är det vår. Och tranorna som flyger förbi på väg till Hornborgasjön signalerar ju verkligen att våren kommit på riktigt.. Att se dem där i hundratal är en mäktig upplevelse som jag gissar att du också upplevt några gånger. Tycker lite synd om kissen som inte får rulla sig fritt i kattmyntan. Skojade bara, min ena kisse brukar älska att rulla runt bland jordgubbsplantorna och det brukar jag försöka förhindra för det blir ju bara mos av alltihop. Fina vårbilder att längta efter som du visar.
  Önskar dig en riktigt fin påskhelg! Anna-Karin

 5. Men så många vårtecken hos dig. Här finns ännu inget i rabatterna men jag vet ju att min trädgård är sen i starten. Däremot såg jag blåsippor igår. Var på mitt speciella blåsippsställe men det fanns alls inte många. Jag trodde att det som vanligt skulle vara blått i skogsbackarna men det var bara några spridda buketter. Förmodligen har nätterna varit för kalla. Men nu är det i varje fall härligt vårväder.

  En helt annan sak. Så spännande det låter med köksrenovering. Jag hoppas du kommer att lägga ut före och efterbilder. Vi har också planer på köksrenovering, efter sommaren, om vi lyckas boka in hantverkare. Här pågår badrumsrenoveringen för fullt. I torsdags flytspacklade dom. Och vi har köpt in det mesta av inredningen nu. Och på tisdag ska dom börja byta fönster i hela huset. Det känns byggarbetsplats men det kommer att bli så roligt när det blir klart.

  Kram Anita

  • Jag läser dina kommentarer i fel ordning! Här berättade du ju vad som händer hos dig. 🙂 Skönt att det går framåt som det ska. Ni har ju en del att fixa med, fönsterbyte påverkar ju alla rum. Jag kommer att visa hur det blev med köket så småningom.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s