Vårblommande Saxifraga är enklare än du tror ~ bild- och odlingsguide till 32 olika sorter

9 april 16 Saxifraga 'Sissi'
Små, men väldigt söta. Saxifraga ‘Sissi’ full med små rosa blommor.

De flesta av oss är vana att se kuddväxande Saxifragor planterade i lerkrukor i något alpinväxthus på en botanisk trädgård. Men de klarar sig fint på friland i zon 4 också (med rätt förutsättningar). Följ med till min mamma och hennes sambos trädgård där det så här års går att njuta av blomprakten hos mängder av olika Saxifragor.

9 april 16 Saxifraga x lismoriensis 'Lismore Gem'Formbar. ‘Lismore Gem’ följer sakta stenens kontur när plantan för varje år blir allt större.

Det är bara några få plusgrader och aprilvärmen lyser med sin frånvaro, men kan man bli annat är varm inombords av denna blomsterglädje? Här följer ett bildkollage, om du för markören över bilden kommer plantans sortnamn upp. Vill du se bilderna i större format klickar du bara på någon av dem så kommer de upp som ett bildspel.

 

Saxifragor vill ha ljust men inte för mycket sol. De vill absolut inte ha blött vid rothalsen (men ändå god tillgång till vatten till rötterna). Om de odlas i grus med täckning av sten överst så fixar det dräneringen vid rothalsen. En ljus norrvänd slänt är idealisk, men även ett ställe utan direkt sommarsol går bra. Ett tips är att fundera på var du vill söka svalka en varm sommardag.

9 april 16 stenpartiTrivs i gruset. Förutom saxifragorna finns barrväxter och andra små växter som gillar väldränerat i stenpartierna.

Saxifragorna växer långsamt, men breder med tiden ut sig om de trivs. En och samma planta kan blomma veckor i streck och många av dem är vackra redan i knoppstadiet eller som gröna små kuddar resten av året. Förra året blommade de från mitten av mars till slutet av april i min mammas och hennes sambos trädgård. Allra tidigast är den gula Saxifraga juniperifolia. Ibland fryser/dör en bit av plantan, men så länge det finns något grönt kvar så kommer den tillbaka.

Det här var mitt inlägg på Blommig Fredags tema Vårens första. För fler bidrag, kika in hos Hélena. Trevlig helg!

25 tankar på “Vårblommande Saxifraga är enklare än du tror ~ bild- och odlingsguide till 32 olika sorter

  1. WOW så fina!! Underbart inlägg:)
    Vore något för min sten slänt, men med för mycket sol antar jag. Provar nog med någon enstaka…Tack för tipset!
    Trevlig helg!

    • Du får sätta dit någon större sten som skuggar eller en buske/mindre träd som ger sommarskugga. Mamma har Saxifraga i söder men där ett träd ger vandrande skugga längre fram på säsongen.

  2. Oj oj nu vakna mitt habegär ordentligt.älskar dom där små blommorna som man får gå ner på knä för att beundra.Man kanske skulle ta och testa lite någon stans i trädgården
    Trevlig helg.

  3. Vilka underbara bilder!! Jag blir ju helt klart sugen på några själv. Får väl fundera på vart de skulle kunna passa in hos mig 🙂 Jag har ju haft förmånen att studera din mamma och hennes sambos trädgård på nära håll och den är helt fantstisk! Kram Katarina

    • Ja, alltid kul att ha sett trädgården på riktigt när man ser bilder. 🙂
      Du får göra som jag: ha små växter som Saxifraga i ett hypertufatråg fyllt med grus. Finns beskrivning på min blogg om du söker på hypertufa.
      Kram Kristina

  4. Finns det så många olika så kul jag har tre som jag köpt i år. Har tänkt ha dom i kruka vid växthuset. Måste läsa mer om dom de är såå söta tycker jag
    Ha det gott i dag
    Kram Meta

  5. Helt underbara! Jag har försökt några gånger men i min feta lerjord trivs de inte alls. Någon gång kanske jag ska köpa några kubik grus och göra ett nytt försök.
    Ha en fin helg /Lotta

  6. First, love your stunningheader of Colombines:) Then all these beautiful little flowers between the gravel and rocks! Had to smile at all the signs you put there in your last photo – I would need that too to jog my memory:) Have a great weekend!

    • Thank you! I love the flowers in my header too.
      The small flowers are different kind of Saxifragas that grow in my mums garden. She collects them and yes, then you do need the signs. 🙂

  7. Vackra vårblommare! Men jag kanske ska vara tacksam för att jag aldrig känt mig sugen på alpinväxter. Det räcker så bra med alla andra ha-begär 🙂

    Ha en fin helg! Kram, Carina

  8. Jag är stum av beundran! Jag hade verkligen ingen aning om att det fanns så många. Och så många olika färger. Blev extra förtjust i de blekgula. Tack för att du visade denna fantastiska samling.

    Kram Anita

  9. Pingback: Omgörningen av framsidan – 2022 års största trädgårdsprojektet inlett | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s