Sjömanshjärta, sparris och en regnbåge av nunneörter ~ vårteckensspaning 17 april

17 april 16 praktmagnoliaSedan förra veckan har magnolian tagit ett rejält kliv framåt och snart, snart brister knopparna ut.17 april 16 vitt sjömanshjärta
Det vita lilla sjömanshjärtat har slagit ut och är väl värt att lägga sig på knä inför.17 april 16 sparris
Och titta här! Sparrisen är minsann på väg upp! 🙂17 april 16 rött löjtantshjärta Valentine
Ibland blir jag löjligt glad bara av att se ett blad. Det här är det röda löjtnantshjärtat ‘Valentine’ som jag köpte förra året. Det vissnade ner så fort förra sommaren att jag var osäker på om det skulle klara sig. Men det har det alltså gjort!

Några andra växter som är på gång sedan förra veckan:

Jordviva ‘Dawn Ansell’, ljusgul viva, vitt löjtnantshjärta, dvärgtulpan turkestanica, bondpion, liten amerikansk kastanj ‘Koehnei’ och blodört i knopp samt blå pärlhyacinter.

Och så dessa nunneörter! Tycker så mycket om dem och har flera olika färger i trädgården.

17 april 16 nunneört mörkviolett

17 april 16 trädhörnet balkansippor
I Trädhörnet har mattan med vita balkansippor slagit ut i veckan som gick, förra söndagen var det bara en enda som visade vitt.

17 april 16 frösådder växthusetLördagens ägnades åt sådder, omskolningar och krukning av dahlior. 160 liter jord gick åt. Jag hade behövt ännu mer, men det får bli till nästa helg. I år är det inte helt enkelt att kombinera sådder och drivning av dahlior med köksrenovering, men det går med lite omflyttningar.

Det är en kall vår där det fortfarande går ner till 0 grader vissa nätter, även här i zon 1. För att klara de känsliga växterna i växthuset (läs: tomater och klockranka) har frostvaktselementet från trädgårdsboden fått flytta dit. Hoppas kunna dra ur sladden så snart det bara går.

En del växter bryr sig inte om att det är kyligt, i växthuset är det redan knopp i ampeljordgubbarna.
17 april 16 knopp ampeljordgubbe

I dag, söndag, blev det bara en halv trädgårdsdag. Ihållande iskallt regn och blåst kullkastade planerna på att fixa gångarna efter fibergrävningen i veckan. Det finns gränser för vad jag utsätter mig för. Fibergrävningen gick för övrigt bra och alla träd som stod illa till var intakta efteråt. Nu har vi ”bara” vår egen bit fiber att gräva ner under trädäcket vid poolen. Och så alla växter som står uppkrukade och ska ner i jorden igen då…17 april 16 fibergrävning

Ha en fin vecka! Håller tummarna att värmen kommer på allvar snart.17 april 16 vitt ormöga
Vitt ormöga och i bakgrunden vita vårstjärnor.

14 tankar på “Sjömanshjärta, sparris och en regnbåge av nunneörter ~ vårteckensspaning 17 april

 1. Sprickfärdiga magnolia knoppar och sparris! Javisst är det vår hos er även om det är kallt. Fast vi är hack i häl.Mycket regn har vi också fått de sista dagarna.
  Ha en bra vecka!
  Luna

 2. Oj vad mycket fint du har som kommit fram redan. Magnoliaknoppar och pärlhyacinter i full blom. Nog är det vår alltid även om det är kallt. Värmland ligger rejält efter, men egentligen är det lite skönt om våren kommer lite sakta så man hinner med, både allt som ska göras och att njuta av allt det nya. Bara värmen kommer sen, för nån repris på förra sommarens kyla vill jag inte ha 🙂
  Sparrisen ser verkligen lovande ut. Det är lyx det!
  Kram Anna-Karin

 3. Visst är det underbart att ligga på marken och fota alla vårglada växter – tänk att man kan bli så glad för så lite och dessutom bli det varje ny vår!
  Ler igenkännande av fibergrävningen – det håller vi också på med men jag vet ännu inte hur omfattande det blir i trädgården…

  Ja, min helg var ju ovanligt lugn och skön, det är sällan det är så – därför var det lite extra roligt att förmedla den känslan i bilderna 🙂

  En fin vecka till dig med,
  Kram Cathrine

  • Att trädgårdera är verkligen ett bra intresse, favoriter i repris varje år. 🙂
   Spännande med fiber även för er, hoppas allt går väl med grävning och trädgård.
   Kram Kristina

 4. Det här med fiber är en mardröm för mig. Jag har konsekvent vägrat att utsätta trädgården och mig själv för grävandet och nu är de i farten igen.
  Men blommorna gillar jag desto mer….
  Hälsar
  Marta

  • Här gjorde vi valet för flera år sedan att gräva för fiber så snart vi kunde. När det inte går att göra två datatunga saker samtidigt utan att uppkopplingen hackar kändes valet lätt.
   Kram Kristina

 5. Jag vet precis vad du menar med renoveringsstöket, i fjol höll vi på med källaren och skillnaden mot i år när allt är klart är som natt och dag! Det känns som om allt är så mycket lättare och som om tiden räcker dubbelt så långt – eller mer! Så håll ut, det blir bättre när ni är klara!
  Kram Elin

 6. Ja, visst är det en tålamodsprövande väderlek som bjuds… Brrr, så kallt. Vinden gör sitt till. Härligt med så många vårtecken ändå. Nu ”måste” jag ut o kolla sjömanshjärtat, som ju visade små yttepytte knoppar häromdagen… Vitt ormöga: Vill ha! Nunneörterna, åååååh! Mycket grävning, men skönt att träden klarar sig.
  kram kram
  /Katarina

 7. Oj, oj, oj så mycket fint du har. Och gissa om jag blev sugen på sparris 😉 Skönt att fibergrävningen är klar fast det låter krångligt att gräva under poldäcket. Jag antar att ni också fått ännu kallare väder nu. Här har det snöat i eftermiddag och det är minusgrader på nätterna. Natten mellan måndag och tisdag spår dom minus 4-5 grader. Hoppas dom har fel. Man är alltid lite orolig att växterna ska ta skada av så pass många minusgrader i slutet av april. Dessutom har jag ställt ut min hortensia som fått löss. Och den har redan knoppar och tål inte frost. Men den har fått skydd av både fiberväv, byggplast (bra att vi renoverar) och säckväv under de kalla nätterna med flera minusgrader.

  Kram Anita

  • Kabeln kan i praktiken ligga ”lös” på dräneringslagret under själva däcket, den ligger ju skyddad under plankorna.
   Svinkallt har vi också, det har kommit snöblandad regn och lätt hagel både lördag och söndag. Burr! Det är bara att hålla tummarna att värmen kommer snart så de värmeälskande växterna sätter fart.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s