Stäpprabatten ~ bästa planteringen denna torra sommar

13 juni 16 stäpprabatt 2Stäpprabatten blommar så fint i olika toner av blått-lila och gult-rosa-koppar. Det här är min gamla rosenrabatt som även efter en omfattande omgörning orsakade mig problem. Men när jag såg hur väl växterna i nygjorda planteringen strax bredvid trivdes var beslutet enkelt. Gör om och gör rätt.

13 juni 16 stäpprabatt 5 13 juni 16 stäpprabatt 3 13 juni 16 stäpprabatt 1 13 juni 16 stäpprabatt 4

Nu är det två år och två vintrar senare. En del av det jag planterade har dött, men 75-80 % trivs utmärkt i det torra och soliga söderläget ut mot gatan. Många av växterna är planterade i rent grus, för vinterfuktens skull. På ytan ligger också några centimeter med grus (0-8 mm) som hjälper till att hålla det dränerat vid rothalsarna. (Om du för markören över bilderna nedan så kommer namnet på växten upp. Jag har tyvärr inte sortnamn på allt.)

Bilderna ovan är tagna för någon vecka sedan, men det ser i praktiken likadant ut ännu. I morse när jag skulle åka till jobbet fick jag vända in efter kameran, morgonsolen som silade genom kopparlönnen var så vacker.22 juni 16 stäpprabatt 1

Riksmötet i Uddevalla med Trädgårdsamatörerna i helgen som gick var kul, intressant och givande på alla sätt. Bra organiserat, fina trädgårdar och en fantastisk plantmarknad. För de av er som är med i STA, men inte har varit på ett riksmöte ännu, så kan jag varmt rekommendera att åka. Själv hittade jag en ny trädgårdsvän som visade sig bo endast 4 mil bort, det är ju en prestation i sig bland hundratals deltagare från hela landet! Bilder från trädgårdarna kommer ”som vanligt” till vintern i mina inspirationsinlägg.

Jag lämnade marknaden med följande inköp:
Rhododendron ‘April Snow’ (vit) och ‘Patty Bee’ (blekgul)
Färgväppling ‘Cherries Jubilee’ (Gerbianska)
Porslinslök Allium sikkimense (Gerbianska)
Rysk sabellilja Gladiolus imbricatus (Gerbianska)
Pandanunneört ‘Blue Panda’
Rosa blåsippa ‘Rosea’
Styvsyska Stachys recta (Spezialplant)
Nepeta sp Ex Nepal (Specialplant)
samt
Ljung ‘Mick Jamieson’, ‘Spider’ och ‘Peggy’ (inköpta hos nestorn bland vintergrönt, Brita Johansson, vars trädgård jag äntligen fick besökt. Underbar! Tyvärr får man inte visa bilder från den på nätet så jag kan inte dela med mig av den till er, men rekommenderar hennes böcker. ”Vår vintergröna trädgård” finns att få tag i på antikvariat).

Önskar er alla en riktigt fin Midsommarhelg! Nu laddar vi för Tusen Trädgårdar den 3 juli då vi visar vår trädgård. Passa på att besöka andras trädgårdar och få inspiration. HÄR kan du se vilka trädgårdar som finns i din närhet.

12 tankar på “Stäpprabatten ~ bästa planteringen denna torra sommar

 1. Visst är det tur att det finns så pass många växter som trivs med torka. Många fina sorter och jag förstår att du vände om efter kameran. Vilken morgon. Morgnarna med morgonljuset är min favorittid. Många trevliga nyförvärv fick du med dig från riksmötet också.

  En härlig midsommarhelg till dig också och lycka till med uppladdningen inför tusen trädgårdar!

  Kram Anita

  • Tack Anita! Morgonljuset är så mjukt och skönt, tänker ibland att jag borde gå upp supertidigt bara för att fotografera… Men när jag är ledig gillar jag att ha sovmorgon.
   Jag provar ett flertal olika sorter och allt eftersom en del ger upp kommer jag att dela de som trivs och blanda växterna ännu mer.
   Kram Kristina

 2. Jo en stäpprabatt hade inte varit så dumt, eller kanske lite olika ökenväxter som nog också hade trivts utmärkt den här torra våren och försommaren. En annan anledning till att ha en stäpprabatt, förutom att växterna klarar torkan, är förstås att det blir så vackert med så milda finstämda färgerna som du valt. Är speciellt förtjust i vädd, väddklint och olika klintar men alströmerian och de olika klöerarterna fick verkligen mitt hjärta att klappa extra. Så fina.
  Önskar dig en riktigt trevlig midsommar!
  Kram Anna-Karin

  • Ja, alltid är det någon del av trädgården som trivs när vädret är konstigt. Och tur är väl det, så man har något att glädjas över. 🙂 Är själv väldigt förtjust i den rosa klövern måste jag erkänna, hoppas kunna dela den nästa år så jag får fler plantor i rabatten. Vill på sikt att de olika växterna väver en mer sammanhängande matta. Efter ytterligare en vinter bör det stå klart vilka som klarar läget bäst.
   Kram Kristina

 3. Toppen med tips på ovanliga växter som klarar full sol, inspirerande trots att jag inte har någon sådan plats. Fast hittills i år borde hela trädgården bestått av ökenväxter, som vädret har varit. Men nu är ordningen återställd, regn till midsommar…..
  Vilken växtmarknad det har varit! Jag tog bilen dit på söndagseftermiddagen och det ångrar jag inte en sekund. Det var fantastiska mängder utställare och besökare. Ur inköpsperspektiv hade jag i och för sig önskat att jag var själv, men att se ”hela” trädgårdssverige på samma plats var mäktigt. Det gick för fort bara.
  Brita har den vackraste villaträdgården i Sverige, helt enormt vacker och också lättskött, synd att hon inte vill visa den till en större allmänhet, för det är en trädgård som skulle kunna utlösa en trädgårdshysteri i Sverige så vi kunde bli som England.
  Ha en bra midsommar, nu laddar vi för den 3 juli!
  Kram
  Marta

  • Haha, jag delar din känsla om plantmarknaden! Jag hade dessutom en snäv tidsgräns på endast en timme så jag var mycket effektiv/selektiv i var jag stannade till. Hade ju några mil att köra hem sedan…
   Önskar så att Britas trädgård nådde en bredare allmänhet, men är glad att jag fick se den och berätta att hennes bok hade betytt mycket för mig. Utan den ingen stor välmående torvrabatt full med surjordsväxter hos oss.
   Kram Kristina

 4. Vilken underbar rabatt och så fint med häcken som ”vägg” i bakgrunden! Va roligt att få besöka Brita Johanssons trädgård! Hon är en av mina ”gurus” och hennes bok ”Odla barrväxter” är lite av en ”bibel” här hemma. Hoppas ni har en fin midsommarhelg!
  Kram Nora

  • Ja, Brita är oerhört kunnig. Hon har precis kommit ut med en bok om att odla ljung.
   Vi hade en otrolig midsommarafton tillsammans med goda vänner. 27 grader, bad i havet och sammetslen nattluft. Gäller att minnas den när det vräker ner med regn nästa år… 😉
   Kram Kristina

 5. Ja, ibland får man göra om och göra rätt, rätt ofta faktiskt när det gäller mig 😉 Det här blev ju jättefint, många fina sorter du valt! Åh, önskar man bodde lite närmare, så man kunde komma på trädgårdsvisning… men men… lyllo dom som får komma!

  Kram Gunilla

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s