Sensommarblomning vid trädäcket ~ rött och eldsprakande

I år är jag nöjd med hur den långa rabatten vid Stora trädäcket (till höger i bild) ser ut nu på sensommaren.6 aug 16 stora trädäcksrabatten crocosmia lucifer dagliljor

Den här rabatten har annars orsakat mig en del bekymmer, det är ett soligt västerläge på våren och lite skuggigare på högsommaren. Fem meter långt och nästan en meter djupt, så det går åt många plantor.
30 juli 16 från ovan stora trädäcket trädhörnet dagliljerabatten
På det här fotot taget uppifrån garagetaket syns rabatten i mitten av bilden. Mitt emot växer Ullungrönnen ‘Dodong’, blomsterkornellen med flera buskar.

På våren är rabatten ett hav av tulpaner.24 maj 15 stora trädäcksrabatten trädhörnet tulpaner 1

Och det är just det som har varit en del av problemet, det är två sena tulpansorter vars blad inte vissnar förrän i slutet av juni. Bilden ovan är från den 24 maj förra året. Denna sommar har jag planterat in massor av vit blodnäva och vitt fänrikshjärta som jag hoppas med tiden ska bilda ett hav som döljer tulpanbladen under försommaren.

Vid besöken nyligen i den Engelska trädgården utanför Kivik köpte jag vit solhatt ‘Alba’, vit höstanemon ‘Whirlwind’ och varmröd solbrud ‘Moerheim Beauty’. Den sistnämnda har nu börjat blomma. Den blev perfekt i färg med Crocosmia ‘Lucifer’som är brandröd, hög och ståtlig. Den vita kransveronikan ger höjd och viss skirhet och så gillas den av både humlor och fjärilar.

6 aug 16 stora trädäcksrabatten crocosmia lucifer aster kransveronika 26 aug 16 vit kransveronika 1 6 aug 16 solbrud stora trädäcksrabatten6 aug 16 vit kransveronika 2

På andra sidan gången blommar ännu några sena dagliljor och matchar växterna vid Stora trädäcket.
6 aug 16 daglilja röd

Tidigare växte tre stora exemplar av rosen ‘Mme Alfred Carrière’ i rabatten vid Stora trädäcket. Typiskt nog trivdes de jättebra efter en tidigare flytt och gick från 150 cm höjd till nästan det dubbla… Nu är de uppgrävda och ska planteras på ett annat ställe (vilket får du läsa om i januari när det är dags för 2017 års planer… 😉 )

I år har jag därför planterat ut tre sorters sommarblommor i denna rabatt, för att ha något vettigt alls i den under sommaren sedan rosuppgrävningen. Den vita vädden ‘Snow Maiden’ älskar jag, den ska jag absolut så även nästa år. Astrarna ‘Tower Violet’ och ‘Tower Chamois’ provade jag också för första gången. Jag är betydligt mer förtjust i den rosa som jag tycker är helt ljuvlig, den lila tycker jag är alldeles ”för vanlig”, så den kommer jag inte att ha igen. Astrarna har blommat sedan i början av juli och är enormt tacksamma som snittblommor, de håller lätt två veckor i vas.6 aug 16 vit vädd 6 aug 16 lila aster6 aug 16 rosa asterÖnskar en trevlig helg! Denna helg har jag inget inskrivet i kalendern och ska bara vara i vår trädgård och fixa i min egen takt. Ser fram emot det. Håller på att rensa ogräs (första rejäla rensningen sedan slutet på juni – det har sina fördelar att visa trädgården under Tusen Trädgårdar!), sedan ska jag beskära några träd och flytta en del perenner.

18 tankar på “Sensommarblomning vid trädäcket ~ rött och eldsprakande

 1. Kul med översiktsbilder. Vilka enorma rabatter… som slukar plantor. Vädd och solbrud är växter som jag tänker att jag ska skaffa mig, men nu blev jag också sugen på astrar till nästa år:)
  Ha en skön helg!

 2. Jag odlar också Lucifer, dessutom vid altanräcket, som du. Jag har tidigare haft dem utsprida på tre ställen (eko), men deras färg är för dominerande, så jag grävde upp dem i våras och nu står de samlade. Omplanteringen och delningen gillade inte Lucifer, några knölar ruttnade bort, men annars förvånas jag av Lucifers livskraft. Knölarna fryser aldrig bort och de förökar sig ständigt när de får vara i fred. En bra växt om man gillar starka färger. De andra namnsorterna av Montbretian är dock klenare, tycker jag.
  Jag förstår att det är en fröjd att passera vid trädäcket, dagliljorna böljer sig också så fint över gången.
  Ha en bra helg i trädgården. Själv ska jag åka till Tommy Ahnby, men ”ska inget ha”.
  Marta

  • Hahaha! ‘Inget ha’ och åka till Ahnby är väl inte två saker jag tycker går ihop… 😉 Ska bli intressant att läsa vad du inte skulle ha.
   Har haft Lucifer och flera andra namnsorter i olika omgångar, blev av med alla de där väldigt kalla vintrarna för en tio år sedan och fick börja om igen. Tycker om dem för att de blommar nu och är stabila och aldrig behöver bindas upp.
   Kram Kristina

 3. Vackert hos dig! Så fint de möter varandra alla i rödorange toner… Dagliljorna, solbruden och Lucifer, jättevackert. Det där med tulpanerna och dess blad, så härligt under tidig säsong, men sedan är det seeeegt. Hoppas det fixar sig med dina nya inslag.
  Ha en riktigt härlig helg!
  kram
  Katarina

  • Tack!
   Ja, tulpanblad är verkligen inte vackra. Vill ha mitt tulpanhav kvar, men i två vårar har jag svurit över hur det ser ut hela juni, så jag hoppas nävor och fänrikshjärta tar bort en del i alla fall.
   Det är starka färger i den här delen av trädgården och därför uppblandat med vitt för att lugna lite.
   Kram Kristina

 4. Som sagt… väldigt lummigt och vackert. Vet inte men det har alltid sagts att höstanemoner måste planteras på våren. Och tyvärr har det stämt när jag prövat. Du kanske ska kolla med någon plantskolist för det är ju tråkigt när växter dör. Den kanske mår bättre i växthuset över vintern. Och det är krukade ex jag prövat.

  Kram, Carina

  • Tack!
   Ja, jag vet att höstanemoner är besvärliga att få att ta sig, jag har misslyckats både vår och höst… 😦 Tackar för idén att övervintra dem i växthuset, det hade jag inte tänkt på. Kan nog vara läge att låta dem få en mildare första vinter.
   Kram Kristina

 5. Jag förstår om du är nöjd. Så vackert! Gillade verkligen kombon med den vita kransveronikan och ”Lucifer”. Solhattar, solbrudar och vädd (den vita superfin) också helt underbara blommor. De ettåriga astrarna också men efter att ha provat astrar några gånger med ynkligt resultat så har gett upp med dem. Hade hoppats de skulle se ut som dina men de blir bara små och tråkiga hos mig. Härlig tid nu, men vad fort tiden sprungit iväg denna sommar. Snart dags att plantera vårlökar och att flytta runt lite växter inför kommande vår och som du, börja planera lite inför 2017. Önskar dig en skön och njutningsfull vecka i trädgården!
  Kram Anna-Karin

  • Ja, känns som sommaren har gått fort, men det gör inget. Så många fina växter som blommar nu och flera veckor framöver. Har redan börjat flytta perenner i trädgården som ska få nya hem, tar ju ett tag men jag föredrar att göra det nu när jag fortfarande kommer ihåg vilka som står ‘fel’.
   Trist med klena alstrar, jag var klart nöjd med dessa, men återstår att se hur de blir nästa år när de ska växa på ett annat ställe.
   Fin vecka till dig också! 🙂
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s