Sensommarsol i Stäpprabatten ~ del 2 av bästa rabatten denna sommar

Stäpprabatten fortsätter att leverera. Nu när sommaren har övergått till sensommar och vi går med raska steg mot hösten blommar det som aldrig förr. Till min stora glädje har min frösådda purpurmartorn Eryngium leavenworthii ‘Purple Sheen’ börjat blomma. Ett enda frö grodde i mars… Tänk vad naturen är fantastisk! 🙂25 aug 16 stäpprabatten Eryngium leavenworthii ‘Purple Sheen' 4 25 aug 16 stäpprabatten Eryngium leavenworthii ‘Purple Sheen' 3 25 aug 16 stäpprabatten Eryngium leavenworthii ‘Purple Sheen' 2 25 aug 16 stäpprabatten Eryngium leavenworthii ‘Purple Sheen' 1

I övrigt finns det en del spännande stäppväxter i rabatten som nu har överlevt två blöta vintrar med både barfrost och djup snö. Växterna står planterade i 0-8 mm grus för extra god vinterdränering och även om en del växter har gett upp har de flesta överlevt.

Stäpprabatten, planterad för två år sedan, är fortfarande lite av ett experiment. Den är inte så ”tät” i sin plantering än, men det kommer. De växter som trivs och brer ut sig har jag nu i år börjat dela och sätta på fler ställen i Stäpprabatten. Om några år kommer planteringen ut mot gatan i det gassiga söderläget att vara tät och fin och blomma länge, länge. Oavsett om det är en torr sommar eller inte…25 aug 16 stäpprabatten 125 aug 16 stäpprabatten 2

Just nu blommar de här växterna:25 aug 16 stäpprabatten Eryngium yuccifolium skallerormsmartornEryngium yuccifolium, skallerormsmartorn.25 aug 16 stäpprabatten Pycnanthemum verticillatum var. Pilosum ‘Bees Friend'Pycnanthemum verticillatum var. Pilosum ‘Bees Friend’. Har så vitt jag kan se inget svenskt namn, men kallas bergsmynta i USA.

Och så tre till med lite oklara namn… Uppdatering: Den vita är förmodligen en Lobelia siphilitica och den ljusblå förmodligen en Dracocephalum sibiricum. Den lilatonade kan kanske vara en penstemon? Håller du inte med, så säg gärna till. 🙂

Flera av stäppväxterna har jag köpt hos Anne Stine Bruun i Stenlille, strax utanför Köpenhamn (tyvärr ligger hemsidan nere upptäckte jag, men om man googlar på hennes namn får man fram fler uppgifter) och på Gerbianska i Göteborg som också har en bra sortering torktåliga växter. En del av växterna i Stäpprabatten är inte så vanliga i Sverige (ännu), därför skriver jag inte något om härdighet i detta inlägg.

Vill du se hur Stäpprabatten såg ut i slutet av juni så hittar du det inlägget HÄR.

Veckorna går snabbt, redan helg igen! Även denna helg väntar trevligheter, maken och jag ska fira vår bröllopsdag några dagar i förväg med en riktigt god middag på ett gårdshotell i närheten. Trevlig helg och njuuut av det underbara vädret! 🙂

16 tankar på “Sensommarsol i Stäpprabatten ~ del 2 av bästa rabatten denna sommar

 1. Underbart att det finns växter för alla lägen. Tistlar gillar jag för sitt kaxiga utseende och för att de lockar insekter. Ett stekhett söderläge kan vara besvärligt. Svårt att avgöra om det är drakmynta utan att se mer av helheten. Men blå drakmynta tror jag inte finns. Den vita ser ut som en lobelia och den blå kanske en salvia eller nepeta. Men svårt utan en helhet.

  Ha en fin helg! Kram, Carina

  • Har fått en del växter och vet inte riktigt vad de är (mer än att de ska gilla soligt och torrt läge…). Den blå dök upp i en kruka med en annan växt, något litet frö som följt med. Kan mycket väl vara en nepeta.
   Kram Kristina

 2. Jag skulle också behövt en stäpprabatt i våras, när det inte regnade i över en månad och jag sprang runt förtvivlat med vattenslangen för att rädda törstiga lundväxter och nyplanterade ormbunkar. För det är minsann inget fel på skönhetsvärdet.
  Jag tror att det var ett otroligt klokt drag av dig att satsa stäpplantering, inte minst med tanke på ditt nya jobb, att dina erfarenheter hemifrån kanske leder till att nya, intressanta perenner hamnar i parker och offentliga planteringar så småningom.
  Har du några buskar där eller är det endast perenner?
  Kram och ha en jättetrevlig helg! Grattis till bröllopsdagen!
  Marta

  • Här regnade det inte en droppe på över en och en halv månad i våras/försomras, så i år testades växterna verkligen.
   Visst är det så att erfarenheter hemifrån kan komma andra till nytta så småningom.
   Har inga buskar precis där, det är bara en meter brett ut mot vägen, men i de bredare delarna vid sidorna växer träd och buskar. Fast de lägena har lite mer halvskugga och fukt tack vare träden.
   Tack, vi ska ha jättetrevligt! 🙂
   Kram Kristina

 3. Så mycket fint i stäpprabatten, särskilt martornarna. Skallerormsmartornen blev jag helt förälskad i. Nu får vi hålla tummarna för att den lila frösår sig så du får fler nästa år.
  Grattis till bröllopsdagen och hoppas ni hade en härlig helg.
  /Anette

  • Tack Anette, vi hade en fin helg.
   Jag hoppas också på lagom många fröplantor av den lila martornen. Skallerormsmartornen har jag testat sådd av, gick inte. Och den ökar bara sakta i omfång. Tog tre somrar för den att orka med två stänglar. Men förr eller senare ska den väl gå att sätta på fler ställen i rabatten.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s