Gren efter gren… Så här gör jag efter beskärning

I vår tätplanterade trädgård ingår en årlig beskärning och uttunning av vissa träds kronor och buskars grenar. I JAS, juli-augusti-september, går både grensåg och sekatör varm. Men vad ska man göra med allt som tas bort? Jag vill inte köra iväg med mer än nödvändigt till tippen, utan väljer att återanvända det allra mesta.

Först renskär jag de större grenarna helt, så jag bara får stammarna kvar. Årets omgång ligger just nu mellan två av odlingslådorna och väntar på vidare användning.21-okt-16-tradstammar-beskarning-zinnia

Jag lägger grenarna inne bland perenner där de sakta kan förmultna och ge död ved till de insekter och organismer som behöver det.

De halvstora grenarna som har en tjocklek på tre centimeter och neråt kapar jag i en lagom längd, runt 30 cm, och staplar som insektshotell.21-okt-16-beskarning-pinnar

Det är bara de hyfsat raka delarna av grenarna som används, det som är alltför krokigt hamnar på tippen eller sågas i mindre bitar och läggs i komposten.

Det som med lätthet går att klippa med sekatör klipper jag i bitar på cirka tio centimeter. Kvistbitarna skapar bra mull och luftighet i kompostjorden. jord 2

Det här tar förstås tid, enklare vore en kompostkvarn. Men den har jag sålt för många år sedan, den bara väsnades och klippte inte alls som jag ville. Många kompostmaskiner är dåliga på att kapa grönt material och jag har varken plats eller lust att lagra materialet tills det är torrt.

Nej, i stället kör jag mindfulness när jag står med sekatören i hand och klipper kvist för kvist i småbitar… En stund här och en stund där, så inte handen blir trött, och sedan är det klart. I år har jag sparat en hög grenar och kvistar i ett hörn bakom kompostområdet för att våra igelkottar kanske ska vilja övervintra där.2014 igelkott 2

Har du andra tips och råd vad man ska göra med material som blir ”över” i trädgården? Det behöver inte vara just grenar, kanske gör du något fiffigt med annat material.

Nu går vi in i november och trädgården går ner i vintervila för min del. Med lite mer tid testar jag Instagram (utöver bloggen), välkommen att följa mig där, @kristinas_oas

Önskar er alla en fin höstvecka!

20 tankar på “Gren efter gren… Så här gör jag efter beskärning

 1. Tycker som du att det är bra att ta tillvara på allt. Det grova blir ved till braskaminen. Det mellanstora kör jag i valskvarnen och lägger sedan på gångarna (blir grövre och kan köras grönt, och jag gillar kvarnen). Det minsta kör jag separat i valskvarnen så att det trasas söner och lägger det i komposten, när det behövs (annars ligger pinnarna och väntar). Det jag inte orkar göra något åt staplar jag i min lilla skog för djur och svampar att bryta ner. Grön mindfulness.
  //Helene

 2. Oj, vad duktiga alla verkar vara! Vi klipper också en massa i JAS-månaderna, men sen lägger vi det i vår lilla pickup och kör det hela till en väninna med lamm (det heter så här på Gotland, lamm heter lammungar). Dom bara älskar det gröna – och vad hon sen gör med resten vet jag faktiskt inte. Fast i år har hon avlivat sina sista så vi kommer nog att köra det avverkade till tippen nästa år.
  KRAM – Susie

 3. Gör som du, tänker att trädgården är ett kretslopp. Jag gillar dock min kompostkvarn, har en som maler både torrt och grön och inte väsnas så mycket. Klipper även en hel del för hand, varför ha bråttom när man äntligen får vara i trädgården?
  Kram

  • Ja, ibland vill jag ‘bara vara’ i trädgården och då gör jag bland annat klippning av kvistar. Tänker så bra då. 🙂 Allt måste ju inte gå i racerfart.
   Glad att du har en kvarn du gillar och är nöjd med.
   Kram Kristina

 4. Vilket härligt inspirerande inlägg. Och jag blir så glad och varm i hjärtat när jag läser hur du skapar insektshotell och lämnar grenhögar kvar till igelkottarna. Och du gav mig en idé till nästa år, att bygga ett insektshotell mellan pallkragarna. Det är ju idealiskt. Jag brukar försöka klippa torra grenar i små, små, små bitar som jag myllar ner i rabatterna. I år har det dock inte blivit så mycket beroende på mitt ”icke trädgårdsår”. Men jag har i varje fall varit ute och krattat in alla löv i rabatterna där dom får ligga över vintern och multna ner. På våren lägger jag ut ett lager med kogödsel över och resten brukar maskarna ta hand om. Trots att vi har lerjord så är det översta lagret alltid luckert och fint utan att jag behöver hålla på och jordförbättra. Och det växer så det knakar så jag tror att växterna trivs.

  Kram Anita

  • Klart växterna trivs med den lövmyllan och gödseln! 🙂 Ja, det är mycket praktiskt att stapla pinnar mellan upphöja bäddar, testa gärna och se vad du tycker.
   Vi håller på och gör om hela kompostområdet och en bra grej med det är att igelkottarna kommer att kunna komma in i komposterna sedan. Igelkottsbilden är inte ny, men ‘vår’ igelkott sågs senast till en tidig morgon för en månad sedan, så jag hoppas den är kvar.
   Kram Kristina

 5. Smart idé att stapla så det blir insektshotell, så ska jag också göra! Ja, och att klippa i mindre bitar och blanda i jorden. Tack för tips!
  Annars använder jag en del som växtstöd i all enkelhet. Jag har dessutom använt en del raka grenar och stuckit ner dem i jorden bland/kring växter och sådder som jag inte vill att kvarterets katter och husets hund ska knäcka/förstöra i deras framfart och/eller då de lägger sig för att slumra en stund i planteringarna…
  kram
  /Katarina

  (o så söt igelkotten är…)

  • Ja, växtstöd såklart, det glömde jag. 🙂 Elaka jag lägger taggiga rosgrenar där vår katt inte får lägga sig… Igelkottsbilden är inte ny, men piggekott är kvar, sågs senast en tidig morgon för en månad sedan.
   Kram Kristina

 6. Brukar som du klippa ner småkvistar och grenar i komposten eller gräva ner dem i jorden. Stora grenar använder jag som stöttor (växtstöd) till gurkor, solrosor, tomater m.m. men också mer permanent i trädgården. Har hämtat stöttor av fågelbärsträd hos svärfar och de är så snygga. Gillar att återanvända men har inte kommit på att bygga insektshotell. Så fint du byggt ditt mellan odlingslådorna. Den idén tar jag gärna över. Jättefint och bra eftersom de små liven behöver allt stöd de kan få. Brukar lägga ut ihåliga rör här och var men med ett litet hotellbygge kan man ju lättare studera vad insekterna har för sig och det är alltid kul.
  Önskar dig en fin Helg!
  Kram Anna-Karin

 7. Bra återanvänding, du är så fiffig! Roligt att igelkotten trivs. Det är bra betyg.
  Jag ser också också trädgården som ett kretslopp och sätter en ära i att så lite som möjligt lämnar tomten eller ”importeras” Eftersom trädgården är gammal och står under renovering har berg av jättegrenar sågats ur buskar och träd de senaste fyra åren som dock körts till majbålet. Från de stora björkarna slits ständigt ris ner som jag samlar och använder till kransstommar och andra dekorationer. Mina insektshotell kommer till av riddarsporrarnas grova, ihåliga stjälkar. Mest samlar jag dock löv. Världens bästa jordförbättring, vintertäcke och kompostmaterial.
  Jag har också återanvänt stammen av en jättelind till soffa och stammen av ett murket äppelträd i en plantering.
  Sen har vi ju kapitlet om återanvänd sten…
  Ha det så gott
  och kram
  /Anette

  • Löv är världsbäst i trädgården! Tänk om fler förstod det och inte krattade upp och körde iväg allt…
   Dina återanvända stenar, speciellt trappan till växthuset, gillar jag verkligen. 🙂
   Kram Kristina

 8. Pingback: 10 i topp under 10 års trädgårdsbloggande | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s