Vintrigt vackert redan i november ~ frost, snö och solande papegojor

När även vi i södra Sverige får snö i mitten av november, ja, då är det verkligen ”vinter” tidigt. I går var första dagen som jag såg vår trädgård i dagsljus på två veckor, för förra helgen var jag och de två yngsta barnen 30 mil norrut och hälsade på mamma/mormor. Vi fick vår beskärda dos av snö där också. Det skulle ”bara” komma lite snöblandat regn, men det kom lite mer… 😉

5 nov 16 snölykta
Dottern A bygger snölykta hemma hos mormor.

Under veckan har jag fotograferat vår trädgård i skymningsljus när jag har kommit hem från jobbet. Det är vackert…
10 Nov 16 gräsmattecirkeln snö framsidan
Framsidans gräsmattecirkel med stenkant syns lika väl efter lite snö som när gräset lyser grönt.

10 Nov 16 måne ledfåglar havtorn
De fina LED-fåglarna lyser upp havtornsbusken på trädäcket och i bakgrunden hjälper månen till med belysningen.

… men jag föredrar nog dagsljus ändå! 🙂 I går blev det en lång fotorunda bland snö och frost och så här ser det ut hos oss just nu:

12-nov-16-sno-framsidan-grascirkel
Norrsidan på huset, hit når inte solen många timmar på det mörka halvåret.

Många närbilder, men det är ju så vackert med frost! (Om du för markören över bilden ser du namnet på växten.)

12-nov-16-frost-tradhornet
Fågelhuset i bakgrunden, busken till vänster är de stora ‘Moonlight’-rosorna och träden till höger i bild är Ullungrönnen ‘Dodong’ och blomsterkornellen.

Till västerdelen i trädgården, Trädhörnet, når solen och det märks. Som här, på den överblommade sommarrudbeckian där frosten på sidan närmast solen har smält…12-nov-16-frost-sommarrudbeckia

12-nov-16-sno-fagelhus-tradhorn
På södersidan av huset skiner solen hos papegojorna och parakiterna.12-nov-16-pennats-rosella-1Pennant rosellorna Vasco och Carmen sitter uppflugna på gallret och ”solar”. De är aldrig så självlysande som i den lågt stående vintersolens strålar. Genom gallret kan du ana något lila..12-nov-16-frost-hostaster…det är en av höstastrarna som inte har gett upp, trots frost och minusgrader! 🙂

Solen och frosten gör vissa växter vackrare än andra:

Önskar en fortsatt fin helg och ny vecka! Avslutar med en av de tåligaste rosorna som alltid blommar länge: Gislaine de Feligonde.

Ros Gislaine de Feligonde

16 tankar på “Vintrigt vackert redan i november ~ frost, snö och solande papegojor

 1. Härliga vinterbilder! Visst klär frost och rimfrost trädgården fint 🙂 Även om vintern försvinner till veckan igen så känns veckan som gick fantastisk. Kvällarna är visserligen mörkare nu men vi har haft så soligt och härligt mest hela tiden. Hoppas vintern kommer igen senare.

  Kram, Carina

 2. Vakre bilder både av rim og snø! Jeg hadde satt stor pris på om du også hadde satt inn de latinske navnene. Det er mange svenske navn jeg ikke kan 😉

  Klem, Marit

  • Tack Marit!
   Jag skriver oftast de vetenskapliga namnen när det handlar om några få specifika växter, men här blev det så många… Fråga gärna om det är någon särskild växt du undrar över.
   Kram Kristina

 3. Vilken härlig bukett av vinterbilder. Nu har jag förstorat alla och njutit av frostnupna blad, något jag är svag för. Bilden på dotter A är fin och fick mig att minnas pirret i magen när man var barn och första snön kom. När det sedan blev kramsnö och det gick att bygga årets första snölykta var glädjen total. LED-fåglarna är verkligen fina. Nästa år ska vi satsa på att lysa upp trädgården. Nu när det finns LED så har allt blivit så mycket enklare och framförallt billigare. Vasco och Carmen är så vackra. Jag älskar deras röda färg med inslag av blått. Och vingarnas teckning är så fin. Dom ser verkligen ut att må gott i solen.

  Ha nu en skön söndagkväll och en skön vecka!

  Kram Anita

  • Precis så känns det nog för de flesta barn när första snön kommer. 🙂 Barnen var bara glada över snön (men inte jag som skulle köra hem). Fast ljuslyktor är så fint!
   Fåglarna trivs bra i kylan, de har ju sina små dunjackor på. 🙂
   Kram Kristina

 4. Vilka fina vinterbilder, både i dagsljus och i skymningen! Det är allt rätt vackert med snön, det blir så rent och fint! Här börjar det tyvärr gå bort redan, det är lite slaskigt. Men det kommer väl mera snart igen.

  Ha det gott!
  Kram Gunilla

 5. Underbara bilder, det är näsan så man kan börja gilla vintern! I alla fall hos andra och på bild!! *fniss* Här är det nu +4 grader och det var riktigt skönt när jag gick prommisen med Santos i kohagen bakom oss. Kan bero på att det inte blåser något, för blåst och kyla är inte behagligt precis!
  KRAM – Susie

 6. Vilka underbara bilder du tagit. Tänk att rimfrost kan vara så vackert. Vad fint det är i din trädgård både helhet och detaljer, också nu i mörkaste november. Här är det slut på kylan för ett tag framöver, snön har övergått i regn de senaste dagarna, den lilla tjälen har släppt och nu idag skiner solen och jag ska försöka hinna peta ner några tulpanlökar som blev glömda. Bättre sent än aldrig 😉
  Kram Anna-Karin

  • Tack! Här är snö och tjäle också borta nu och allt är brunt igen… Har lite lökar jag också som ska planteras, men de ska vara i kruka så det gör inget. Däremot har jag precis köpt vitlök som ska planteras ute…
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s