Våra vackraste höstfärger och så kom första frosten

I morse vaknade jag till krispig luft och rejäl frost. Vår första, så knölbegoniorna blommade utomhus fram till den 26:e oktober. Svårslaget rekord.

I eftermiddags när jag kom hem från jobbet låg de färggranna höstlöven i drivor på marken. Sådan tur att jag hann ut i trädgården på en fotorunda mellan regnskurarna i helgen… De senaste veckorna har det kommit över 120 mm regn här. Inte för att det är i närheten av att fylla på grundvattnet efter den torra sommaren, men regnat har det gjort.

21-okt-16-carmencitaronn-framsidan-grasmatta-azalea-kopparlonn
Framsidan med gräsmattecirkeln glöder av färg. I övre vänstra hörnet lyser blad och bär hos Carmencitarönnen, i motsatt hörn är det kopparlönnen som lyser röd och i nedre högra hörnet är det trollhasseln ‘Diane’ och azaleorna som står för färgerna.

 

I Trädhörnet är det ju favoritträdet nummer 1, den flerstammade Ullungrönnen ‘Dodong’, som är huvudnumret så här års.21-okt-16-ullungronn-dodong-tradgardskryddbuske-tradhorn

Detta vackra träd ser jag numera genom glasdörrarna i nya köket, en klar fördel eftersom jag inte måste gå ut i trädgården för att kunna se det. Rönnsumaken ‘Tiger Eyes’ bjuder på vackra färgtoner den också. I Ullungrönnen har jag hängt upp nattbon för fåglarna att krypa in i vintertid.21-okt-16-ronnsumak-tiger-eyes-ullungronn-dodong


På andra sidan fågelhuset skymtar ‘Dodong’, men där lyser också flera japanska lönnar, här nedan solfjäderslönn ‘Acontifolium’ och japansk blodlönn.

21-okt-16-fagelhuset-tradhornet-japanska-lonnar-ullungronn
21-okt-16-japansk-lonn-solfjaderslonn-acontifolium 21-okt-16-japansk-blodlonn

Hösthallonen fortsätter att ge bär. Det är något speciellt med att plocka bären så här års, men jag stoppar dem direkt i munnen och njuter av den sötsyrliga smaken. Av aronia och havtorn har jag nu skördat det jag vill ha, resten får fåglarna ta. Kvittenfrukterna är snart mogna, längtar efter att få känna den speciella doften.

På tal om bär har jag köpt några nya som det ska bli spännande att se hur de uppför sig åren framöver: Fourberry ‘Orangesse’, kärnfria vinrankorna ’Remaily seedless’ och ’Einset’, japanskt vinhallon, svarthallon ’Munger’ samt två namnsorter med lingon ’Red Pearl och ’Koralle’.

Önskar en fortsatt fin vecka!

16 tankar på “Våra vackraste höstfärger och så kom första frosten

 1. Färgerna är fantastiska. Så njutbart med höst. Låter spännande med nya buskarna och jag är så imponerade över att du lyckas hitta plats. Din trädgård är ett under av välplanering.
  Allt gott
  /Anette

 2. Visst är det fint fast här hos oss har dom flesta blad börjat blåsa bort – och värre ska det bli i helgen!
  Jag har både ullungsrönn dodong och tiger Eyes. Den första är dock väldans lite än så länge.
  KRAM – Susie

 3. Din Dodong är helt fantastisk och flertammighet är också en stor fördel. I mitt närområde finns flera enstammiga som har lagt sig/blivit skadade då de inte orkar bära upp sin krona. Förfärligt synd för ett så underbart träd.
  Spännande bär jag aldrig hört talas om, lycka till med dem!
  Kram
  Marta

  • Precis det du beskriver är ju ett dilemma för många nya träd, det gäller att stötta kronan om den blir för stor. Jag tycker så mycket om att trädet får mycket färg även nertill, det får ju inte enstammiga.
   Hade inte heller hört talas om alla bären, men när jag hittar ”nya” bär vill jag gärna testa.
   Kram Kristina

 4. Så vakre bilder du har tatt! Ja, plutselig er frosten der, og da faller løvet/bladene hurtig av. Dodong står øverst på min ønskeliste. Utrolig hvor flott det treet er!
  Vakre frukter også 🙂

  Klem, Marit

 5. Så ni har nu haft er första frost. Här har den ännu inte dykt upp. Det är rekord, vi brukar få någon frostnatt redan i september. Fantastiska färger, tur du hann fånga dom. Din ‘Dodong’ minns jag från tidigare år, den är så fantastisk och nu kan du beundra den från det nya fina köket. Härligt med alla bär också och extra kul med nytillskott. Det vattnas i munnen när jag läser om dom.

  Ha en fin söndag!

  Kram Anita

  • Ja, vissa gånger är det verkligen tur man går en kameratur. Så ni har inte haft frost än? Gissar att den kommer nu, kallt väder på ingång.
   Har skördat kvitten nu, syltkokning väntar. 🙂
   Fin söndag till dig också!
   Kram Kristina

 6. Spännande bär att se fram emot och vackra höstfärger nu. Det finns något alla säsonger 🙂 Jag älskar S ulleungensis med sina vackra färger men jag gillar även rönnar som har vackra bär. Fick plocka rönnbär i lite olika färger och de har jag sått.

  Kram, Carina

 7. Hejsan, jag blev jättenyfiken på det där nya bäret som jag aldrig hört talas om, Fourberry ‘Orangesse’. Hur har det gått, har den etablerat sig? Fick du några bär? Doftade blommorna vanilj?
  Och var kan jag få tag i den?

  • Hej Lau! Den stackars Orangesse blev inte planterad på sin rätta plats förrän i våras. Blomningen missade jag, men den gav ett par klasar med bär. Fin bärnstensorange färg på bären, sådär smak (fullt ätbara, men inget wow). Den bör ha sällskap för att ge bättre skörd, men jag har inte hittat kompisen ‘Black pearl’ till den ännu. Jag hittade Orangesse på min vanliga välsorterade plantskola av en slump. Nu vet jag ju inte var du bor, men be din lokala plantskola ta hem den till dig. Många av dem åker på inköpsresor under vintern och kan handplocka det du vill ha. Det är så vi har skaffat våra lite ovanligare träd och buskar. 🙂
   Lycka till!
   Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s