2017 års trädgårdsplaner

Planerna inför 2017 är som vanligt ett antal. Vad som blir gjort återstår att se när trädgårdsåret sammanfattas om tolv månader. Och du som inte gillar lååånga inlägg, jag önskar ett Gott Nytt År redan nu. 😉

Jag har tidigare berättat om flytten av växter från Lunden till Trädhörnet. Under två år har jag flyttat alla små ömtåliga lundplantor. I Lunden ska det nu bli mer robusta plantor och mer ”vilt” med ramslök, vitsippor, ormbunkar och hassel. Växtflytten går 2017 in på upploppet. Nästan allt är flyttat och det är ”bara” en del vanliga perenner kvar att gräva upp. Vi har nämligen lite andra planer för Lunden… Och nu kan jag officiellt berätta om dem, för nu är bygglov med mera klart! 🙂

Vi ska bygga ännu en mindre bod i trädgården. Där ska vi ha fler parakiter och så en liten flock vaktlar. Bredvid boden kommer vi att bygga en utomhusvoljär där parakiterna tar hand om den översta delen och vaktlarna tar hand om markplanet. Det blir Bourkes parakit och Blåvingeparakit samt Kalifornisk tofsvaktel. Klicka på namnen om du vill se hur fåglarna ser ut. Vi ser fram emot att få äta små goda vaktelägg så småningom! 🙂19-nov-16-komposthornan-1De höga käpparna markerar den bortre delen av nya boden och de lägre markerar voljärdelen. Till vänster i bild syns de upphöjda sparrisbäddarna och staketspaljén i bakgrunden är den ena väggen till den nuvarande komposthörnan.

19-nov-16-komposthornan-2
Vi har redan påbörjat projektet genom att flytta varmkomposten till sin nya plats och maken har byggt nya spaljéväggar vid sidan om.

19-nov-16-komposthornan-3
Mot de nya spaljéerna kommer rosen Mme Alfred Carrière att klänga. Har tre jättestora exemplar som grävdes upp från Stora trädäcksrabatten i våras. Mellan de två spaljédelarna kommer det att bli en port in i nya komposthörnan. Den nya komposthörnan blir längre och smalare än den gamla och flyttas så den ligger närmare hörnet på tomten. När nuvarande komposthörna byggdes för 14 år sedan bestod hela baksidan av trädgården av gräsmatta… Det gör den inte längre och jag har suckat över de där outnyttjade kvadratmetrarna i flera år. Nu kommer hela hörnet i trädgården till användning.

Vid sidan av boden och voljären ska vi bygga ännu en nätinhägnad, denna gång åt två kaniner. Våra två yngsta barn har önskat sig kaniner i flera år och i och med omgörningen av området kring komposthörnan faller alla pusselbitar på plats. Kaninerna ska nämligen inte få en sedvanlig pytteliten träbur, utan ett rejält hus med en utegård som de själva kan gå ut i som de önskar. Jag har inspirerats av den här bilden:
rabbit-enclosure
Bilden kommer från justrabbits.com

Omgörningen av komposthörnan är som sagt redan inledd och just nu har vi en och en halv komposthörna… 😉 På så sätt slipper jag flytta tre kubik kompostjord i onödan. När kompostjorden i de gamla facken har kärrats ut i vår river vi den gamla delen. Under tiden kan jag slänga det som tillkommer i det första av de två nya facken. Den nya komposthörnen får två öppna fack på vardera drygt två kubik. I nya komposthörnan blir det också plats för växter som står på ”vänt” att planteras ut, perennfrösådder med mera. Den stora 300 liters vattentunnan som jag i två år fyllt med kranvatten ska nu få regnvatten från den nya bodens tak i stället.

Det blir kompostbygge under våren och då läggs också grunden av lecablock till boden och voljärdelen så att jag kan flytta/plantera växter och träd i denna del av trädgården. Själva boden byggs till hösten. Förhoppningen är att bod och voljär ska kunna välkomna sina nya invånare någon gång därefter.

När ovanstående omflyttning är klar tar nästa del av Lunden vid. Jag har för närvarande ett flertal vackra sensommarperenner krukade. Miscantusgräs, aklejrutor, höstanemoner, höstastrar med flera. De är ju som allra vackrast när den låga höst/vintersolen skiner igenom dem och tanken är att de ska få området i den del av Lunden som ligger mitt för poolen och angränsar till trädhörnet med sina japanska lönnar.
18 okt 15 lundområdet trädhörnet blodlönn solfjäderslönn
Så här ser Trädhörnet ut om hösten. Strax bortanför, hitom det stora plommonträdet i bakgrunden, ska höstperennerna planteras.

Knappt hade vi byggt vår lilla trädgårdsbod med fiffig dold soptunneplats på baksidan förrän nyheten att vi skulle få hushållsnära sortering = två stycken 80×100 cm tunnor slog ner. Var i hela friden ska vi kunna ”gömma undan” två så stora tunnor i vår trädgård?! Efter mycket funderande fram och tillbaka har vi landat i att vi ska göra som Anette med bloggen Rost och rädisor har gjort: bygga ett litet hus för tunnorna där vi som bor slänger från ena sidan och de som tömmer lätt kommer åt tunnorna från andra sidan. Huset ska vi klä med klängväxter och så blir det nog ett växttak också. De som går förbi vår uppfart kommer att se tunnorna, men det hade de ju gjort i alla fall… 😉
sophus
Anette har lånat mig ett foto på sin fiffiga lösning på hur man döljer fula soptunnor. Tack Anette! 🙂

Bolltujorna som en gång för många år sedan var så små blir allt större. På lappen stod det att de skulle bli en meter… Det har de passerat för länge sedan. Samtidigt vill jag inte ta bort dem. De bidrar med vintergrönt i trädgården och när det faller snö är de så fina! Lösningen blir att formklippa dem. De nedersta grenarna ska tas bort och resterande grenar tunnas ur och bollklipps. Blir det inte bra så åker de väck och jag planterar något annat vintergrönt i deras ställe.18-dec-16-bolltuijor-tradhornet

Sedan har jag ju följetongen sedan ett par år tillbaka, drömmen om ett vattenblänk i trädgården… Blir 2017 året när den förverkligas? Återstår att se! Jag har ju tidigare skrivit (HÄR) om den största planen av dem alla, att ändra inställning till vår trädgård och dess skötsel, och det blir nog utmaning nog. Dammen är det ingen brådska med, jag kan leva med gropen i det hörnet ett bra tag till.

På det personliga planet blir det besök på Trädgårdsfest mitt i vintern i Varberg med trädgårdsamatörerna nu i trettonhelgen och förhoppningsvis även en tur till Riksmötet i Kalmar i juni. HÄR kan du läsa mer om det första riksmötet jag besökte för ett par år sedan.

Men mest av allt ser jag fram emot att äntligen få komma iväg och besöka Chelsea Flower Show! Vi har biljett till torsdagen som är första dagen för de som inte är medlemmar i RHS. Med på resan till London är trädgårdsintresserade dottern A som brukar hänga med mig på trädgårdsrelaterade saker. Nu ska vi inte bara gå på trädgårdsmässa, vi ska hälsa på min engelska väninna med familj också. Blir en vecka att se fram emot.

Vart det bär av på semester i sommar är i skrivande stund inte klart, men att det kommer att bli ett trädgårdsbesök eller tre under resan är jag tämligen övertygad om. 😉
London 2015 trädgård
På besök i privatträdgårdar i London under semestern sommaren 2015.

Vill du läsa om 2016 års planer kan du göra det HÄR och vill du läsa hur det blev i verkligheten kan du göra det HÄR. Det här var mitt bidrag till Blommig Fredags tema 2017. Titta gärna in till Hélena för fler tolkningar. Önskar en fortsatt fin vecka och ett riktigt Gott Nytt År!
Fyrverkeri 1

32 tankar på “2017 års trädgårdsplaner

 1. Wow! Jag är imponerad! Vilket jobb och vad fint det kommer bli. Ni har verkligen tänkt till. Ska bli så roligt att se när allt är färdigt.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

 2. Ja det blir gärna ett ”femton-spel” när man sätter igång eftersom det ena påverkar det andra. men du verkar ju ha en generalplan så det ska säkert gå fint. Jag ska också till trädgårdsfest mitt i vintern i Varberg snart. Skulle vara kul om vi kunde hitta varandra där.
  //Helene

  • Precis, femtonspel har det blivit mer än en gång när ett projekt drar med sig ett annat. Men nu gör makens önskan om fler fåglar att jag får en bättre komposthörna. 🙂
   Mejlar dig privat, vore kul att säga hej i Varberg!
   Kram Kristina

 3. Låter som en spännande flyttcirkus drar igång eller kanske snarare fortsätter 🙂 Det är väl det bästa med trädgård… ..det finns alltid saker man kan göra men få saker man måste. Chelsea låter spännande.

  Gott Nytt År! kram, Carina

 4. WOW! Jag är imponerad av dina planer och arbetsiver OCH det långa inlägget! Jag hängde med ända till slutet och tycker bara att det är roligt att få ta del av alla era framtidsplaner! Kommer att bli toppen! Heja er och ett riktigt Gott nytt år önskar jag dig!

  Kram
  Cathrine

 5. Hur ska du hinna med allt – och framförallt; Hur ska du orka!? Fast vad jag förstår har du en intresserad gubbe som gör allt det grova jobbet, eller har jag fel där!?
  Jag älskar att läsa om hur man tänkt innan, hur det går under tiden och var det hela slutar – så jag ser fram mot att läsa massor hos dig under 2017!
  LYCKA TILL och GOTT NYTT ÅR
  Susie

  • Du har helt rätt, maken är den som lägger lecablock, snickrar bodar och bygger spaljéer. Han lämnar med varm hand över flytt av växter, rensning och vad som ska växa var till mig. 🙂 Tillsammans brukar vi hinna ganska mycket, men det gäller att prioritera vad som ska göras när. Orken är på sitt sätt bättre numera än vad den var förr och efter kraschen för drygt två år sedan är jag bättre på att lyssna av när det är dags att göra ingenting.
   Jag tycker också om att läsa och se före och efter, inte minst trädgårdsprojekt. Vill du se mer av vad vi hittat på genom åren, så titta in på trädgårdsprojekt i menyn på bloggen. 🙂
   Kram Kristina

 6. Men Kristina! Det var många projekt det! Jag har läst allt för jag gillar ju mycket text 🙂 Vilka fina fåglar, i synnerhet blev jag förtjust i Bourkes parakit. Och de små vaktlarna är ju hur söta som helst. Och tänk när ni kan gå ut och hämta era egna små vaktelägg. Så ni ska också få två sådana där stora soptunnor nu. Men det är himla praktiskt med sopsortering och tipset du fått av Annette verkar ju toppen. Log lite när jag läste att ni skulle ha kaniner. Jag gör allt för att stänga ute kaninerna, du får göra allt för att stänga inne dom. Men jag tror det blir jättebra och kaniner är söta och barnen kommer säkert att bli lyckliga.

  Ha nu ett riktigt bra slut på 2016 och ett Gott Nytt 2017!

  Kram Anita

  • Tur vi är några som gillar långa inlägg! 🙂 Maken längtar efter fler fåglar och denna gång passade de att ha ihop med vaktlar.
   Ja, kaniner gäller det att stänga in (eller ut) noga… Barnen ser fram emot att ha ett eget djur större än hamster.
   Kram Kristina

 7. Åhhh, du kommer att ha att göra under 2017 läser jag. Det blir samma sak för mig, jag försöker att dra ner mina ambitioner, men jag vet att när jag väl får tillfälle så kommer jag att köra i 190. Gott nytt år och lycka till med alla dina projekt!/Charlotte

 8. Grattis till bygglovet! Vi har ju pratat om det innan så jag vet att det har varit krokiga vägar. Beundrar er energi och planering, hur välordnat ni har det i trädgården och hur du alltid lyckas få plats med lite till. Kul att få vara med på ett hörn och inspirera.
  Ska bli roligt att följa era projekt.
  Gott nytt år
  /Anette

  • Tack Anette! Vägen har varit krokig, men det känns bra nu med plan B. Plan A förverkligas förhoppningsvis i framtiden.
   Har fått plats med mycket i trädgården men nu är det sista stora projektet om inte något annat ska tas bort.
   Så glad för inspirationen från dig! 🙂
   Kram Kristina

 9. Du har så många härliga planer och jag är säker på att det kommer att bli superfint. Mycket inspiration och mycket jobb! Roligt att ni ska ha fler parakiter och vaktlar. Har aldrig ätit vaktelägg men hört att det ska vara en delikatess. Fin liten alldeles egen trädgård ni planerar till kaninerna också. Det blir lyckliga kaniner det. Låter underbart att åka till Chelsea Flower Show. Så kul! Soptunnor är inte roliga. Har satt maken på att fundera ut något smart. Ska visa honom Anettes bild. Önskar dig en härlig nyårsafton och Ett Gott Nytt År!
  Kram Anna-Karin

  • Mycket jobb blir det, men förhoppningsvis roligt också! 🙂 Planerna på fler fåglar och omgörningen i den delen av trädgården har vi funderat på i flera år och nu landat i hur den ska se ut.
   Tror också kaninerna kommer att trivas och nu är döttrarna så stora att de kan ha ansvaret för dem nästan fullt ut.
   Har inte varit på CFS förut, så det ska bli spännande.
   Visst är det en fiffig soptunnelösning som Anette har?
   Kul om den ger inspiration till fler.
   Kram Kristina

 10. Stora planer men så är ni ju sällsynt bra på att lyckas genomföra dem också! Lycka till – ser fram emot att följa projekten! Kram Elin

 11. Ni verkar vara samspelta i era projekt och utvecklingsfaser och tycka det är kul. Det krävs för all förändring och röran som lätt uppstår under tiden. Jag är imponerad. Kaningården var ju för söt. Hoppas inte barnen tröttnar om de blir för många. Naturliga lundar är fina och enkla att sköta. Sopkuren är en finlösning.
  Grattis att ni bokat Chelsea F.S Efter det kommer du få så mycket ny inspiration att du storknar.
  God fortsättning
  Kram Luna

  • Tack Luna! Vi är för det mesta överens om vad vi ska göra och när det ska göras. Det är säkert fem år sedan maken började prata om att han ville bygga en voljär till. Sedan tar det tid att fundera ut var och hur och därefter att flytta växter och begära bygglov… Men nu är vi ju framme på sluttampen av förberedelserna och ser fram emot förverkligandet. Jag är trött på röran i det här hörnet av trädgården, men nu börjar pusselbitarna när det gäller vad som ska växa där sedan att falla på plats också.
   Kaninerna får besöka veterinären så de inte blir fler. Mår de bra kan de bli tio år, så vi får väl se om barnen har hunnit flytta hemifrån vid det laget eller hur det blir… 😉
   Ja, CFS lär väl bombadera mina sinnen och det ska bli kul att dela upplevelsen med dottern som gillar trädgård.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s