Så här gick det med 2016 års trädgårdsplaner

Det är dags att sammanfatta hur det gick med trädgårdsplanerna för 2016. Listan var lång (som vanligt) och inställningen var (som vanligt) att det som blir gjort, det blir gjort och resten det får vänta… 😉

Så här blev det, hur som helst, med det som planerades för ett år sedan.

 • Fortsätta omvandlingen av Lunden och en bit av Trädhörnet. Behöver flytta en del buskar och perenner i Lunden till Trädhörnet. Trädhörnet ska få en mer lundliknande karaktär med små ömtåliga perenner och många vårblommande lökväxter. Gjordes, men ännu finns en del perenner kvar att flytta.
  24-april-16-tradhornet-pingstliljor-paskliljor-fiber-krukor
  24 april 2016. Här i Trädhörnet finns det plats för många fler lundväxter. Ska bli spännande att se hur den här vyn ser ut nästa vår.
 • Flytta fina höstperenner från baksidan av trädgården till ingångsrabatten vid uppfarten där vi kan se snygga rödbladiga smällspirean ‘Little Devil’, glasbärsbusken ‘Profusion’ och prydnadsgräset ‘Evergold’. Gjordes.25-sep-16-ingangsrabatten-smallspirea-karleksortNumera har ‘Little Devil’ sällskap av kärleksörten och Wilsonmagnolian.
 • Fixa till gången i Trädhörnet där vi 2015 planterade om vår solfjäderlönn. Gjordes.
  24 maj 16 trädhörnet
  24 Maj 2016. Omgörning av gången förbi solfjäderslönnen är på gång. Till höger den flyttade pärlbusken ‘The Bride’ som förr stod i Lunden.
 • Göra ett vattenblänk i hörnet av Trädhörnet. Denna fleråriga plan kom ett litet steg närmare förverkligande då gången förbi dammen och en sittplats bredvid gjordes i ordning. Själva dammen hände det dock inget med… Får se om 2017 blir året då den planen förverkligas.25-sep-16-sittplats-vid-dammen-tradhornet-surkorsbar-fanal
  Sittplatsen är klar, nu är det bara dammen som fattas… 😉
 • Ska försöka komma igång tidigare med grönsakssådderna nu när jag har ett växthus att förodla plantor i. Nja, lite tidigare kom jag väl igång, men det där med att så nya grönsaker kontinuerligt, det glömmer jag bara bort. 😉17 april 16 frösådder växthuset
  17 april 2016. Frösådderna växer till sig. Ett frostvaktselement ser till att den sena våren med kalla nätter inte har negativ inverkan på sådderna.2-juli-16-tradgardslandet-gronsaker
  2 juli 2016 hade de små plantorna sedan länge planterats ut i trädgårdslandet och höll på att växa sig stora. En del, som sallad och olika bladgrönsaker, skördade vi redan.
 • Ordna en spaljé på söderväggen, för den fembladiga akebian. Fixades, det blev ett armeringsnät som med åren kan rosta snyggt. Rådet när jag köpte akebian var att beskära den hårt tillbaka till cirka 30 cm höjd första våren efter plantering för att få ett välförgrenat exemplar. Gissa om det kändes svårt att ta bort alla kvistar med knoppar! 😦 Växtkraften var det inget fel på och några månader senare hade den redan klätt in nätet så här snyggt! Nu hoppas jag på vacker blomning den kommande våren.
  2-juli-16-dahlior-fembladig-akebia
  Den upphöjda bädden med dahlior och andra sommarblommor för snitt och mot väggen klättrar den fembladiga akebian.
 • Sedan dök det ju upp ett projekt som inte stod på listan. Fibernedgrävning! När vi fick reda på att det var på gång i våras bad jag så snällt jag bara kunde att de skulle gräva hos oss tidigt på säsongen, jag fasade över att behöva flytta växter på sommaren. De hörsammade önskemålet direkt. Med en halv veckas varsel hade jag grävt upp och krukat drygt hundra växter och virat in ömtåliga japanska lönnar i fiberduk… Alla växter klarade sig bra och några månader senare när allt var återplanterat syntes inga spår av fibergrävningen.
  7 april 16 Trädhörnet grävning fiber 1
  7 april 2016. Mitt under den bråda uppgrävningsfasen. Tur jag har gott om stora krukor… Fibern grävdes ner närmast häcken längs med hela tomtgränsen på baksidan på huset.
 • De privata planerna för året var många och en del valdes bort. Men lyssna på Johannes Wätterbäck alias Farbor Grön gjorde jag och gå på bikurs i ”enkel biodling med på binas villkor” å jobbets vägnar gjorde jag också. Jag var även i Göteborg och tittade på Gothenburg Green World och besökte Botaniska och deras vårlökssatsning. Riksmötet med Trädgårdsamatörerna var en annan höjdpunkt och sedan väntade Tusen Trädgårdar då vi visade vår egen trädgård.
  9 maj 16 botan lökäng
  De ljuvligt vackra vårlöksmattorna i Botan i Göteborg. Bilden gör dem inte rättvisa tyvärr.
 • Årets semester gick till Stockholm där vi bytte boende med ett par på Söder. Det blev besök på både Rosendal, Bergianska och Zetas för min del. Flera trevliga växtinköp blev det också. 🙂
  13 juli 16 berlinerklematis Ulriksdal
  Doftande Berlinerklematis inköpt på Bergianska trädgården.
 • Jag hoppades få smaka nya bär i trädgården. Den drömmen besannades. 🙂 Nya körsbär, plommon med flera gav god skörd och levde upp till förväntningarna. HÄR kan du läsa mer om vad vi odlar för ätbart i trädgården.Surkörsbär 'Fanal'
  Surkörsbäret ‘Fanal’ gav två år efter plantering tillräckligt med bär för tre burkar sylt. 🙂

Det var redogörelsen för året som gick. Nästa inlägg handlar om 2017 års trädgårdsplaner.

Hoppas att julen har varit bra, jag önskar en fin sista decembervecka!

12 tankar på “Så här gick det med 2016 års trädgårdsplaner

 1. Gratulerar! Hoppas du också känner dig nöjd med summeringen, inte illa vid sidan om tre barn, arbete och köksrenovering. Mest avundsjuk är jag på att du har fiberlgrävningen bakom dig, jag bävar verkligen för den.
  Ser fram emot att läsa om planerna.
  God fortsättning!
  Marta

  • Ja, visst är jag nöjd med hur det har gått under året. Framför allt med fibergrävningen som gick mycket smidigare än vad jag hade vågat hoppas. Och det är så skönt att ha bra uppkoppling som räcker till hela familjen utan problem! 🙂
   Kram Kristina

  • Mmm, våren är närmare än vad det känns just nu.
   Att lundväxterna får flytta beror på att plommonträdet som är ‘taket’ i Lunden är gammalt och kan dö vilket år som helst. Och då ligger Lunden i söderläge utan skugga… De träd vi planterade för 12 år sedan i Trädhörnet är nu så stora att det blir en fin lundmiljö under deras skugga = flytt av växter.
   Kram Kristina

 2. Låter som ett lyckat trädgårdsår! Vi har lämnat in intresseanmälan för fiber, men de tycks dröja i vårt område. Tyvärr!
  Vilken växtkraft hos Akebian med det praktiska klätterstödet!
  En doftande klematis lät underbart:)
  Ha det gott!

  • Det tog tid med fiber här också. Pratades om det länge, sedan tog det ett halvår från intresseanmälan till grävning och sedan ytterligare ett halvår innan fibern kopplades in i huset. Hoppas ni får positivt besked 2017 om fiber.
   Akebian kan bli fyra meter, men det får den inte bli här, jag kommer att frisera den. Letar efter en vit sort, då blir det en matta till mot tegelväggen. 🙂

 3. O, oj, oj så mycket ni gjort och allt på listan verkar ju vara fixat – utom dammen. Men man ska inte ha bråttom när det gäller såna saker, så det kan nog bara vara bra att ligga lite lågt med den.
  Själv hade jag ingen lista i år men man har ju alltid en del man går och funderar på. Inget av det blev dock gjort, inte ens allt som ingår under det vanliga normala underhållet. Alltså kommer 2017 att bli extremt jobbigt, men jag har nog vant mig av med att allt MÅSTE vara tiptop. Det gör inget om det kommer upp lite ogräs här och där t.ex……
  GOD FORTSÄTTNING
  Susie

  • Jag hoppas att 2017 blir ett bra trädgårdsår för dig och att det inte blir alltför tungt. Ogräset får vänta ibland, här också, när det finns viktigare saker att ta sig an.
   Dammen tar sin lilla tid, men sakta men säkert faller pusselbitarna runt om på plats. Så vi får väl se om det blir av nästa år eller hur det blir… 😉
   Kram Kristina

 4. Så roligt att läsa din summering. Känner mig full av beundran inför din energi och din förmåga att strukturera och få så mycket gjort. Du ordnar det så fint och smart. Inser att du lägger ner mycket tankekraft på var olika växter passar, så att de både ska trivas och bli fina tillsammans. Ser fram emot att få se trädhörnet med lundväxterna till våren. Kommer att bli superfint! Lundväxter är ju så vackra. Ser förstås fram emot att se allt annat i din trädgård också och är nyfiken på dina trädgårdsplaner inför 2017. Tills dess önskar jag dig och din familj en god fortsättning på det gamla, och ett riktigt Gott Nytt År!
  Kram Anna-Karin

  • Den årliga utmaningen är att skriva listan och sedan inte titta på den förrän det är dags att summera hur det gick… Bara i enstaka fall ska trädgården innehålla ‘måsten’.
   En del växter får flytta i trädgården om de inte riktigt trivs med växtgrannarna eller läget eller om de brer ut sig för mycket. Trädhörnet kommer om några år att bli en riktigt fin vårlund, ska bli spännande att se redan 2017 hur ytan fylls upp och förändras.
   Kram Kristina

 5. Tack för ett trevligt bild och ”läsår”. Alltid lika roligt när det kommer något nytt från dig och din trädgård. Önskar dig ett gott nytt trädgårdsår. Birgitta i Axeltorp

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s