På spaning efter den vår som är på väg

Även om dagstemperaturen inte är så hög ännu så händer det saker i trädgården. Nu är det ljust när jag kommer hem från jobbet och om det inte hällregnar så går jag en runda. Bilderna är från i tisdags den 21 februari.

Vintergäcken blommar…
21-feb-17-vintergack

… och snödropparna likaså.
21-feb-17-snodroppar

Även de dubbla snödropparna har tittat upp, även om alla ballerinakjolarna inte syns ännu.
21-feb-17-dubbla-snodroppar

Knopparna på ullungrönnen ‘Dodong’ brukar vara en bra vårbarometer. Ännu så länge är knopparna hårt slutna och mörkt lilafärgade. Men snart så!
21-feb-17-ullungronn

De första krokusarna har börjat visa färg.
21-feb-17-gul-krokus

Vinterjasminen har inte slagit ut, men knopparna visar att snart, snart.
21-feb-17-vinterjasmin

Julrosorna, orientalishybriderna, tvekar också. Men det är mycket knopp i plantorna, så det ser hoppfullt ut.
21-feb-17-julrosor

Vid ingången har första blomman på trollhassel ‘Diane’ slagit ut och fler lär snart följa. Den skulle blomma ännu tidigare om den inte stod på norrsidan, men jag vill gärna ha den vid ingången där jag ser den.
21-feb-17-trollhassel-diane

Och borta under ena körsbärsträdet har allt fler dvärgcyklamen slagit ut sina små blommor.
21-feb-17-dvargcyklamen

Jag har börjat vårfixa i trädgården. I år ska jag ju inte ”städa” i rabatterna, utan låta det fjolårsvissna ligga kvar… Jobbigt är det. Men snabbare går det. Här är det Solrabatten som är ”klar” och blåregnet har blivit friserat det också. Bakom den upphöjda bädden står sektionerna till den kommande parakit- och vaktelvoljären. Helgen som kommer sätter maken igång med att riva den ena halvan av den gamla komposthörnan. Sedan kan jag äntligen börja ”se” vilka växter som ska in i denna del i samband med omgörningen.
21-feb-17-solrabatten-blaregn

Och när vårstädandet går lite lättare finns det ju tid över att stänga in sig i boden och kruka fyndade vårlökar, lyssna på det snöblandade regnet som slår mot rutorna och mysa med katten. Väldigt trevligt tycker både han och jag.
21-feb-17-katt

Det här var min tolkning av Blommig Fredags tema Månadens bild, i mitt fall bilder. 😉 Trevlig helg!

27 tankar på “På spaning efter den vår som är på väg

 1. Jamen precis som vanligt – det finns uppsidor och nersidor med allt. Känns som väldigt mycket ligger klara i startgroparna och bara väntar på lite stabilare temperatur över noll grader 🙂

  Kram, Carina

 2. Härliga vårbilder och lite otroligt att läsa att du börjar bli klar med rabatterna. Smart att städa lite mindre och istället få tid över till annat trevligt mys. Här ligger snön fortfarande så jag får bärga mig ett tag till. Fin och nöjd kisse! 🙂
  Kram Anna-Karin

 3. Det låter så mysigt att kunna sitta ”ute” när du gör lite trädgårdsjobb! Själv har jag stått i tvättstugan och frösått.
  Men det var en sak jag undrar över; Du skrev att du friserat blåregnet!? Kan man göra det den här årstiden? Jag har fått lära mig att den sista beskärningen innan blomningen måste ske på senhösten eftersom blåregn kan blöda annars.
  Nu har jag ju inget blåregn kvar – det växer vindruvor där (inbyggda i växthuset) numera. Och dom vågar man absolut inte röra nu…även om jag skulle vilja göra det!
  KRAM och trevlig helg
  Susie

 4. Ja, sådär mysigt regn hade jag också i tisdags, även om jag inte hade fullt så många blommor som du. Men så blev det kallgrader och snö – hela onsdagen …
  Blåregnet har jag inte gett mig på ännu, men jag gör precis som du. fast jag låter nog inte fler än tre knoppar vara kvar. Ser fram emot årets blomning, visst är det en av höjdpunkterna!?
  Trevlig helg!

  • Blåregnsblomningen är definitivt en av vårens höjdpunkter! Jag sparar 3-5 knoppar vid beskärningen, det beror lite på hur sidoskotten ser ut. Ibland sitter knopparna tätt, ibland långt isär.
   Här är det också fullt med snö igen, isig sådan dessutom. Men det smälter väl bort tids nog.

 5. Så olika det set ut, du har en massa fint som blommar. Jag får vänta och se om mitt lilla blåregn lever, det såg ut som det vissnade helt plötsligt förra sommaren.
  Ha en fin helg /Marika

 6. Varje år tänker jag att man nog borde låta löv och annat visset ligga kvar i rabatterna istället för att bära det till komposten. Jag vet ju att det är superbra för jorden och alla som bor i den. Men varje år rensar jag ändå bort allt. Det är väl någon sorts ”städmani” som drabbar mig. Och så kan jag inte hjälpa det, jag tycker det är snyggt med bar jord och små spiror som är på väg upp.
  Hällregn låter som rena drömmen. Här är det som vanligt torrt. Regnar gör det ju så att säga aldrig och inte mycket snö har vi haft heller. Jag ”provgrävde” lite förra helgen på några ställen i trädgården och jorden är faktiskt torr – det lovar inte bra. Nu håller jag tummarna för en mild och regnrik mars månad!
  Ha en fin helg!
  Kram Nora

  • Jag är ju också inskolad i att städa rabatterna och sedan lägga ut kompostjord, så det är bara att erkänna att det är svårt att ändra en vana. I år hjälper ombyggnaden av kompostområdet till – det finns inte plats för något mer där just nu. Förmodligen tur. 😉
   Hoppas verkligen att det regnar hos er snart, får torrt så här års bådar inte gott.
   Kram Kristina

 7. Alltså, jag blir så avis på de som kan ha cyklamen och få de att överleva. Här bara försvinner de…
  Jag låter det mesta ligga kvar i rabatterna men klipper i smådelar. Tror nog att jag skulle ha väldigt svårt att bara låta allt vara! jag är förälskad i vårrabatter och vill att det ska vara ”städat” men klippet är OK…

  ha det gott!

  //Veronica-SandaCottage

  • Jag klipper eller smular också det fjolårsvissna, men förr hamnade det i komposten direkt.
   Vilken sorts cyklamen har du provat? Cyclamen coum borde gå hos dig om den har det sommartorrt under en buske.
   Kram Kristina

 8. Det är ljuvligt att se alla dina vårtecken. Trollhasseln ‘Diane’ är verkligen vacker och jag förstår att du vill ha henne vid ingången så du kan se henne. Inatt kom det ytterligare snö hos oss så nu är världen totalvit igen. Inte för att den gamla hade gått bort men nu ligger det på träd och buskar igen. Så mina vårtecken ligger gömda under snön och kommer nog ligga där i årminstone en månad till. Men den som väntar på något gott … 🙂

  Ha en fin söndag!

  Kram Anita

  • Jaha du, så det blev mer snö hos er. Hoppas du ser vårtecknen snart!
   Här har den sista snön smält under natten. Idag blir det trädgårdsdag.
   Önskar dig detsamma! 🙂
   Kram Kristina

 9. Glömde säga att jag också låter det mesta av fjolårsskräpet ligga kvar i rabatterna och sedan lägger jag ett lager kogödsel (på påse) över. Det har gjort underverk för vår tunga lerjord. Men det kanske jag berättade för dig när du var här 🙂

  Kram igen Anita

 10. Mysa med katten lät ju alldeles underbart! Ja, man borde ju egentligen göra som du, det är ju bara en kort period som det ser skräpigt ut, sen blir det ju fint ändå!

  Grattis på din namnsdag med förresten!
  Kram Gunilla

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s