Vårtecken? Jajamensan, nu är årets stora projekt igång!

Veckans tema i Blommig Fredag är Vårtecken. Jag visade ju ett helt gäng redan förra veckan, men visst har det hänt mer sedan dess.

Här ett litet kollage, om du klickar på någon av bilderna kommer de upp i större format som ett bildspel. En kombination som tar några år till innan den blir riktigt maffig, men som man kan ana på fotot nedan, är kombon med hybridkejsarolvonets rosaröda blommor och kornellen ‘Midwinter Fire’.

Ett annat vårtecken är väl att maken har börjat riva den gamla komposthörnan för att göra plats för den nya boden, planket och de två stora kompostfacken. Bredvid boden ska den nya fågelvoljären ligga. Där ska parakiter och vaktlar bo, så småningom.

Sommarbild från hur det såg ut förr, innan omgörningen startade…
Komposthörnen med klematis.…bakom draperierna av blommande klematis dolde sig varmkompost och tre fack på vardera en kubik till trädgårdskompost.
Men så ser det inte alls ut just nu. Det ser ut så här2-mars-17-komposthornan-1…de höga markeringskäpparna visar var boden ska stå och de låga, närmast i bild, var voljären ska vara. Flyttning och omläggning av gången och  flyttning av de sista växterna väntar. I de stora plastsäckarna förvaras stenkross, jord och kompost.

Gillar inte alls det här hörnet av trädgården just nu, och har inte gjort det på ett bra tag. Det har varit rörigt i två år med plantflyttning under etapp 1 inför bygget, men jag får väl glädja mig åt att det kommer att bli mer eller mindre klart under året.

Jag tvingar mig att dokumentera hur det ser ut, jag vet ju att jag vill ha bilder av det sedan. Och som tröst för alla andra som håller på att böka runt i sina trädgårdar med olika projekt så visar jag hur det ser ut. 😉

Hoppas vädret blir vettigt i helgen så vi kan fortsätta med rivning och vårfixande. De där klematisarna på sommarbilden ovan, de ser ut så här just nu:2-mars-17-komposthornan-2
Prydligt hopbundna av maken innan han bräckte loss spaljéstaketet och förpassade det i bitar till uppfarten. Nu är det upp till mig att försöka få upp klematisarna ur jorden.

Trevlig helg!

30 tankar på “Vårtecken? Jajamensan, nu är årets stora projekt igång!

 1. Flotte vårtegn hos deg! Dere har litt å jobbe med ser jeg, og det blir spennende å se hvordan det utvikler seg. Det er fint å ta bilder underveis, og da ser en forandringen så godt.
  Klem, Marit

 2. Du har många fina vårtecken ser jag och framförallt ett nytt projekt, ett vårtecken så gott som något annat. Det kommer säkert bli bra som allting annat hos er när det är färdigt.
  Kram och trevlig helg
  Luna

 3. Fina små vårtecken och projekt är väl ett vårtecken så gott som något. För visst är det väl du som planerar projekt vartannat år… Det kommer säkert bli jättebra och du kommer känna dig nöjd – åtminstone ett tag. För det är väl så trädgårdsmänniskor fungerar…

  Ha en fin helg! Kram, Carina

  • Haha, du känner mig väl Carina! 😉 Skämt åsido, det lär säkert finnas ett projekt eller två sedan också, men förhoppningsvis inte lika omfattande.
   Egentligen kör vi vartannat år, men det här projektet löper över flera år. Det blir klart när det blir klart. Det ska inte bli en massa stress och deadlines. Förhoppningen är att det är tillräckligt klart för att ta emot djuren till senhösten.
   Kram Kristina

 4. Nu har jag förstorat och njutit av alla dina härliga vårtecken. Det är ett rejält projekt ni har framför er. Men det är jättebra att fotografera och dokumentera. Jag har glömt att göra det många gånger och ångrar mig verkligen. Det är ändå roligt att följa jobbet hur trist man än tycker området ser ut på resan till färdigt resultat. Och jag är helt övertygad om att det kommer att bli hur bra som helst när det blir klart!

  Ha en skön helg!

  Kram Anita

  • Tack Anita! Visst är det bra att ta bilder av allt, finns vissa saker jag missade det på och det är så trist nu efteråt.
   Det som känns bra är att vi har börjat nu med sista etappen, nu tar vi det steg för steg under året. När planket är byggt kan jag börja ”möblera” med växterna som ska vara där komposthörnan har rivits.
   Kram Kristina

 5. Det du kallar för ”skräpområde” ser otroligt fint ut – på bild iaf! Men jag förmodar att det kommer bli ännu mer fantastiskt när det är klart. Jag har haft en parakit, vi hittade en på tomten i Stockholm som vi tog hand om. Så småningom fick hon flytta till min rullstolsbundna bror för att vår dåvarande hund, taxen Brasse, blev så svartsjuk på henne. (Han gick ner i undervåningen och satt i mörkret mitt på golvet och vägrade komma upp, men han rörde inte fågeln som tur var.)
  Först var vi lite oroliga, min bror kunde ju inte jaga runt efter henne i lägenheten, men det fungerade perfekt. Kl 17 varje dag så hoppade hon självmant in i sin bur och så ville hon sova…..
  Vaktlar däremot har vi bara sett hos vår lokala sommarblomsleverantör, Jonas i När. Han säljer också ägg från dom. Men han har massor av fågelarter, allt från vaktlar till gäss med ett otal hönssorter däremellan. Jättekul!
  KRAM
  Susie

  • Tack snälla för de orden! Det är väl så att själv ser jag bara de hemska plastsäckarna och det som är kvar att göra… 😉
   Fåglar är smarta djur, kul att det fungerade så bra med parakiten! Fast trist med svartsjukan som gjorde att det inte fungerade hemma hos er.
   Vi, mest maken förstås, tycker det är kul med fåglar. Jag ser fram emot lite ägg från vaktlarna. Om jag klarar slakt av dem får vi återkomma till.
   Kram Kristina

 6. Oh, vad långt våren kommit hos dig! Härligt med allt som tittar fram. Håller med om att man verkligen får tvinga sig att fota det fula under skedet då allt byter plats. Sedan är man så nöjd när man kan jämföra med bilder från när det är klart. Vilket roligt projekt ni har framför er;) Hoppas vi snart har väder så det blir fler timmar ute.
  Kram

  • Ja, jsg tycker att det har kommit riktigt långt redan.
   Det blir bra med fixandet av komposthörnan, men ibland känns transportsträckan lite lång. 😉
   Kram Kristina

 7. Men nu vet jag knappt var jag ska börja! Jo, med alla fina vårblommor såklart. Jag blir riktigt glad i hjärtat av dina fina foton på så många olika vårtecken! Din kombo med olvonet låter så spännande! Det blir säkert ursnyggt!
  Sedan blir jag helt skärrad av att det fina uppvuxna hörnet grävts upp, men samtidigt superinspirerad av att du ska ha en voljär! Det är ju en av mina önskningar också! Ska ni bygga helt själva eller är det en byggsats ni köpt någonstans? Jag såg en så fin voljär hos Mölle Keramik, men den visade sig vara byggd och köpt via en man på nätet. Minns inte om det var via Tradera. Jag kikar med jämna mellanrum för att se om det dyker upp en liknande, men har hittills inte fått napp.
  Själv vaknade jag till ett nytt snötäcke, så det var ju tur att jag gjorde mitt inlägg redan i går när det doftade vår …

  • Spännande att du har tankar på en voljär, har du frågor så svarar vi gärna. 🙂
   Vi har redan tre voljärer i trädgården med var sitt par parakiter eller papegojor. Nu blir det ytterligare en voljär där två par parakiter ska bo med marklevande vaktlar. Vi kör med aluminiumramar och putsnät som väggar i voljären. Vi, läs: maken, har antingen byggt själv eller köpt av någon som lagt ner sin fpgelhobby. Just nu står dryga dussinet sektioner på 1×2 meter och väntar till nybygget.
   Jag har tänkt skriva ett inlägg om fåglarna och voljärerna nu i vår, så håll utkik. 🙂
   Kram Kristina

   • Vad spännande! Jag har inga tankar på så stora fåglar utan bara på kanarier, så de behöver lite skydd och värme om vintern vilket Mölles voljär hade. Ser fram emot ditt inlägg!

   • Aha, men så trevligt med kanariefåglar! 🙂
    Våra voljärer är byggda runt en friggebod med ett ingångshål in i boden från varje voljär. Inne i boden finns inneburar med holkar, mat och vatten. Ett frostvaktselement ser till att det inte blir minusgrader där inne.

 8. Spännande projekt. Ser ju inte allt tokigt ut som det är, men det är ju inte jag som bor där och ser det varje dag. Två dagars snöfall har gjort att alla funderingar på att starta upp har lagts på is en tid.
  Trevlig helg!
  /Anette

  • Det var inget större fel på gamla komposthörnan förutom två saker: den upptog för många kvadratmeter då den hade 150 cm bakom som inte gick att använda till något vettigt och vi fick inte plats med fler fåglar om vi inte flyttade den. 🙂
   När vi nu gör om får vi plats med större kompostfack OCH fåglar. 🙂
   Kristina

 9. För första gången på de 10 åren jag bott här så har jag inget sommarprojekt alls. Det känns otroligt skönt 😊
  Men jag vet att det ändå kommer att bli nåt i slutänden för bara jag läste om ditt så tänkte jag: kanske dax att ta tag i komposthörnan!

  Ha en skön söndag

  //Veronica

  • Haha, så är det Veronica! Vi är en hopplös skara som bara ska fixa saker hela tiden. 😉 Själv hoppas jag att detta är sista ”stora” projektet på mycket länge i trädgården. Vi får väl se…
   Kram Kristina

 10. Så många raringar i rabatterna hos dig och de får väl väga upp stöket i hörnan. Tror det kommer att bli mycket bra och det var ju fint innan också med alla klätterväxterna på planket. Tror aldrig jag varit i en trädgård med mer välutnyttjade utrymmen än hos dig.
  Här har det nyss fallit en dm snö och mer är det på väg och för bara några timmar låg jag i rabatterna och städade. Känns lite märkligt, men omväxling förnöjer:-)
  Ha det så gott
  /Anette

  • Här kom det snöblandat regn i em, men det smälte direkt (som tur var).
   Jag tyckte om komposthörnan som den var, men behoven har förändrats på de 15 åren sedan vi byggde den. På den tiden var det bara gräsmatta på baksidan i trädgården… Det ska klättra klematis och rosor längs nya komposthörnan och voljären när de är klara. Jag hoppas på samma inklädda effekt som på gamla hörnan. 🙂
   Kram Kristina

 11. Vi har nog alla våra ”skräphörn” som aldrig känns som om de ska bli klara. Att göra stora förändringar utan att stöka runt är, känns det som, omöjligt. Jag har aldrig visat hur det ser ut bakom vårt uthus för där är det stora skygglappar på, som gäller. Härliga vårbilder och lycka till med flytten av de fina klematisarna. Det ska bli spännande att följa ert projekt.
  Kram Anna-Karin

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s