Att förverkliga trädgårdsdrömmar (eller hur man får in 358 växter i en bil)

Hösten 2014 flyttade A, en vän och släkting, med sin familj till ett eget hus med trädgård efter att i många år ha hyrt sin bostad. ”Det finns ingenting i trädgården”, berättade A för mig när de hade skrivit kontrakt. Jag trodde hon överdrev – huset är trots allt inte direkt nybyggt – men under ett besök i februari 2015 kunde jag konstatera att hon hade helt rätt.

Utöver en magnolia, en stor rhododendron, några risiga syrenbuskar och en stor ek så fanns det ”ingenting” förutom många kvadratmeter mossig gräsmatta på en sluttningstomt där bambi gillar att komma förbi. De var alltså i ungefär samma läge som vi var 1999 (minus sluttningen och rådjuren då). För den som i många år har längtat efter en egen trädgård, full med blommor, så var läget alltså inte det bästa.

Men det där med en ”tom” trädgård innebär ju å andra sidan en stor utvecklingspotential och möjlighet att själv sätta sin prägel på trädgården. När vi sågs på plats de där dagarna i februari så intervjuade jag A om familjens behov och önskemål med trädgården, inventerade de träd och växter som fanns och kom med förslag. Det visade sig att vi har ganska lika önskemål och behov när det gäller trädgård. Och A behövde inte ens vänta ett år och se vad som kom upp i trädgården – hon hade promenerat förbi tomten i många år och visste att det inte skulle komma något.

Alla nyblivna trädgårdsägare vet ju hur extremt dyrt det blir att handla småplantor för att fylla nya rabatter. För vår del var det min mamma som fyllde bilen med plantor och kom på besök med planteringsspade. Nu var det ”pay it forward”-tid för min del. Jag gladdes minst lika mycket som A åt att göra detta.

I april 2015 stuvade hela familjen in sig i bilen, fyllde varje ledigt utrymme med växter, och några dagar senare återvände vi hem nöjda och glada med att ha hjälpt till att snabbspola trädgårdens utveckling.

Följ med och se hur FÖRE förvandlades till EFTER på bara ett år!

lilla terassen 2
Februari 2015. Sluttning vid liten uteplats på baksidan av huset. Sydvästläge med stora träd hos grannarna som skuggar sommartid.
Vår 2015. A:s make och svärfar har snickrat en stor rejäl spaljé som går runt uteplatsen på två sidor för att hindra rådjurens framfart, skapa lite insynsskydd och var ska annars blåregn och klematis klättra?!Den branta sluttningen ner till uteplatsen terasseras, kläs med dubbla lager tidningar (för att dämpa ogrästillväxten och stabilisera slänten medan växterna blir stora. Här är det jag som trampar till jorden innan vi ska börja plantera.
A planterar några av alla hundratals små flocktulpanlökar. Uppe till vänster i bild ligger en hög trästammar från risiga träd som tagits ner. De ska snart komma till användning…
…trästammarna och lite stenar byggs nämligen in i terasserna för att förstärka lundkänslan. 217 plantor och ett hundratal tulipa ‘Tarda’ är planterade längs de två slänterna. Större plantor har planterats ner genom tidningarna. Allra närmast muren finns ett dike fyllt med småsten som grävts upp. Där är det tänkt att den jord som sköljs bort vid störtregn ska samlas så den inte sköljer ner över muren.lilla terassen 1Februari 2015. Terassen och den stora rhododendronen före…Vår 2016. Samma vy som ovan! Notera den numera uppstammade rhododendronen, ett litet minne sedan mitt besök ett halvår tidigare. Nu finns det plats för fler växter under den stora busken.
Vår 2016. Så här fint tog sig alla växter som planterades ett år tidigare. Nunnerört, funkia, krokus, sockblommor, fänrikshjärta, snödroppar, julrosor, flocktulpan, doftvioler, gullvivor, vårvivor och mycket mer växer här.

Utöver den terasserade slänten satte vi tillsammans tänderna i den del av tomten som vette ut mot gatan. Där ville A ha en rejäl perennrabatt med många gammaldags perenner som gav lite insynsskydd för rummen i bottenplan. Riddarsporre, fläckflockel, pioner, dagliljor, koreaklocka, fänrikshjärtan och mycket mer planterades här.
Vår 2015. Repet markerar den svängda formen som mest av allt liknar en spegelvänd 3:a. Formen valdes för att det bildas två ”rum” bakom rabatten där familjens barn får utrymme att leka och gömma sig lite från de vuxna, så där som barn gärna vill göra.

 Vår 2015. Notera den nysatta avenbokshäcken längs med staketet.


Höst 2015. Avenboken har satt rejäl fart efter ordentlig vattning och gödning. Innanför rabatten har ytan täckts med täckbark och flis så barnen kan leka där utan att bli leriga.

Vår 2016. Avenboken är en meter högre än året innan och perennerna i rabatten har tagit sig bra.

A och hennes familj fortsatte förstås att utveckla trädgården på egen hand. Delen med grönsaksodling och annat ätbart växte…Vår 2015. Rep markerar den yta där hallon, vinbär och annat ätbart ska planteras. A har ju fler som delar med sig av växter. Till höger om den blommande magnolian står ett päronträd som inte mådde bra. I bakgrunden syns en upphöjd odlingbädd.
Höst 2015. Päronträdet är nertaget och den ätbara delen anlagd.
Vår 2016.  En stenkant har tillkommit och i bakgrunden syns att den första upphöjda odlingsbädden fått sällskap av ännu en.

Och i sluttningen mot gång- och cykelvägen fick eken sällskap av bland annat en Ginnalalönn, ett prydnadskörsbär och en Ullungrönn.

Vår 2015.

Vår 2016.

Det här var mitt bidrag till Blommig Fredags tema Trädgårdsminne. Trevlig helg!
358 växter? Ja, så många var det när A efteråt räknade samman allt vi hade planterat i trädgården. Här står alla växter tätt, tätt i krukor med minimalt med jord, redo att packas in i vår bil.

30 tankar på “Att förverkliga trädgårdsdrömmar (eller hur man får in 358 växter i en bil)

 1. Tack för trevligt inlägg. Det är alltid kul att se förändring. Och så praktiskt att du kunde dela med dig av både plantor, kunskap och planteringshjälp. Jag blir ju lite nördig när jag ser en tom trädgård på alla möjligheter som finns att göra. Tyvärr är det sällan jag får se hur mina ritade förslag ser ut senare, om inte kunden skickar bilder förstås då blir jag väldigt glad.
  Trevlig helg
  Kram Luna

 2. Jösses vilken koll du har t.o.m på vännernas utveckling. Antal plantor, före-efter-bilder mm men sååå roligt att få se. Jag älskar före-efter-reportage. Vänner som du är verkligen guld värt för rookies, och vilka band man knyter genom ett sådant projekt. Underbart!
  //Helene

  • Finns få saker som är så givande som att se före och efter, inte minst i trädgårdar. 🙂
   Det är roligt att fixa ihop och hela familjerna, inklusive män och barn, hjälptes åt de där dagarna i april för snart två år sedan.
   Kristina

 3. Jag sitter här helt stum av beundran. Vilka underbara människor ni är som hjälper till med detta. Vilken toppenklok människa du är som tänker på att dokumentera framstegen och det exakt från samma vinkel. Superintressant inlägg som säkert kan hjälpa många nyblivna trädgårdsägare att inte ha för bråttom. Jag ser fram emot att få se nya bilder från As trädgård i år!
  Önskar dig en finfin helg.

  • Tack Anni! Jag har fått så mycket plantor, tid och råd av andra trädgårdsägare genom åren att det kändes bra att få vara den som delade med sig nu.
   Eftersom jag själv var lite dålig på att fota vår egen trädgård i början så såg jag till att fota desto mer denna gång. Återkommer säkert förr eller senare till hur det har gått med A:s trädgård. 🙂
   Kram Kristina

 4. Jag älskar före och efter bilder. Det här var verkligen roligt att följa och jag kunde inte låta bli att också gå tillbaka och läsa igen om din trädgård. Tänk att få börja med ett tomt blad. Det är ju egentligen väldigt härligt. Och att låta en trädgård växa fram. Så fint det blev med den uppstammade rhdododendronen. Det har jag sett många i England, stora förstås men även små. Det ger ju verkligen möjlighet till att plantera under den. Tack för ett inspirerande inlägg!

  Ha en skön helg!

  Kram Anita

  • Ibland behöver man snabbspola trädgården när man väntat länge på att få en. Vi blev båda nöjda med rhododendronbusken när den lyfts lite och inte kändes så tung.
   Kram Kristina

 5. Före-och-efterreportage är verkligen inspirerande. Då ser man hur fort det går i en trädgård även om det ibland känns som att man tar små myrsteg. Va roligt att hjälpas åt med trädgårdsarbetet och vilka imponerande resultat ni åstadkom. Jag gillar den uppstammade Rhododendron jättemycket! Gamla Rhododendron kan verkligen må bra av lite ”frisering” och dessutom har de ofta snygga stammar som kommer till sin rätt när de stammas upp. Bra jobbat av er båda!
  Kram Nora

  • Tack Nora! Det var lite läskigt att börja stamma upp roddisen, men det blev riktigt bra och intrycket ett helt annat. Och visst är det skönt när man både får och ger hjälp. 🙂
   Kram Kristina

 6. Härligt jobb ni gjorde! De flesta har väl börjat sitt trädgårdsliv med fådda blommor precis som din vän. Det har både mamma och jag gjort. Och nu kan vi hjälpa till i vår tur.

  Kram, Carina

 7. Det är alltid spännande med förändringar och ni skapade ju en helt ny trädgård på väldigt kort tid. Vilken insats, vilket kunnande och vad bra det blev. Fina växtval och härliga former på rabatterna. Gillar också att lägga ut rep för att se hur det blir. Repen är ju så lätta att flytta och med dem kan man leka fram formerna. Rundade former är alltid fint och ”treanformen” med plats för barnen bakom var härlig. Tänker ibland när jag ser helt kala trädgårdar på hur det skulle kunna se ut. Det är lite grann som att drömma. Ett hus i grannskapet såldes nyligen och de nya ägarna började med att ta bort alla träd och buskar och göra om trädgården till en fotbollsplan med full insyn. Det är ingen dröm, snarare en mardröm. Men men ….
  Kram Anna-Karin

  • Jag ryser! En helt kal gräsmatta… Mardrömslikt!
   A hade gått förbi det här huset i många år och tittat på trädgården, funderat och drömt. Det gjorde det lätt att köra igång och förverkliga drömmarna.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s