Bland glödande höstlöv och långblommande perenner ~ vår trädgård just nu

Blommig Fredag är igång igen! 🙂 Underbart att hänga med på veckans utmaning Trädgården just nu. Här är den i alla sin färgprakt en mulen eftermiddag när det nästan börjat skymma nu i veckan.

Primadonnan – ullungrönnen ‘Dodong’ – spelar huvudrollen.

Ullungrönnen syns från flera olika håll i trädgården och är onekligen svår att missa. Nu sken inte solen, men när den gör det är ‘Dodong’ ännu mer som en fackla.

Från cykelvägen och Bärlandet.


Från Skära rabatten när man går genom avenboksportalen.


Från Lunden i riktning mot gamla fågelhuset och poolen.

Nästan lika färggrann, om än i mindre storlek, är solfjäderslönnen Acer japonicum ‘Acontifolium’. Bredvid den står kvittenträdet vars gula frukter nu nästan är mogna.

Framsidan av trädgården är inte så dum den heller så här års.Azaleor, trollhasslar, höstastrar, glasbärsbuske, höstsilverax, carmencitarönn och kopparlönn, alla skapar de den höststämning som jag vill ha i vår trädgård.

Och högt däruppe i klotrobinans krona sitter vår katt och spanar. Snart faller löven och gömstället är borta. Tills nästa vår.

Växthuset är renskrubbat och urröjt. De sista tomaterna skördade och de lite känsliga växterna som vill ha zon 0 inflyttade. Tänk, jag fick till och med plats med en stol! 🙂 I helgen fortsätter undanplockandet. Ännu har vi inte haft kallare än +2 grader här. Men nu måste de allra känsligaste växterna som inte tål minusgrader alls in i lekhuset där de ”bor” i sällskap av en frostvakt under vintern.

Önskar en fin oktoberhelg! Titta gärna in hos Hélena för fler tolkningar av veckans tema.

30 tankar på “Bland glödande höstlöv och långblommande perenner ~ vår trädgård just nu

  • Tycker så mycket om Dodong, det är verkligen mitt favoritträd. Växthusröjning är lite småtrist, men yngsta dottern och jag hjälptes åt och så fikade vi när det var klart. 🙂

 1. Hej Kristina!
  Ett verkligt blickfång, saknar den fina röda färgen i min höstträdgård, det måste bli en förändring.
  En fin utkiks plats, katten hittat.
  Trevlig helg /Marika

  • Tycker om hösten och alla färger som blir på träd och buskar. Har planterat många just för att de är fina den här årstiden när övriga trädgården börjar gå i ide.
   Kristina

 2. Wow så fina höstfärger. Ullungrönn har vi också och det är verkligen en höstfavorit. Den brukar också ha väldigt vackra bär men i år hade den bara några klasar som redan är uppätna. Ha en fin helg. Carita

 3. Du har verkligen tänkt till när det gäller höstfärgerna, så lätt att glömma när man planerar och planterar. Och den där rönnen – jag den är verkligen som en fackla!
  Önskar dig en skön helg i ditt fina städade växthus. En fika om solen kommer fram, kanske?

  • Det är tanken Anni, fika och sol alltså. 🙂 På sommaren är det inte plats att sitta därinne, men nu och tidig vår när solen värmer är det så skönt att sitta där med en kopp te.
   Hösten är = färg för mig, så det finns mycket som är vackert nu i trädgården.

 4. Ville ha ullungrönn, men har fått tre stycken att se på en granntomt. Det blev bra så.
  Jag har också planterat mycket för just den här årstiden och det finns verkligen att njuta av nu. Helst innifrån, för här är kallt.
  Trevlig helg!
  Anette

  • Men så trevligt med en sådan granne Anette! 🙂 Mina grannar har nästan bara gräsmatta, så någon sådan vy har inte jag utan får fixa det själv i stället.
   Inifrån är ett bra alternativ så här års. 🙂
   Kristina

 5. Jag säger bara en sak … ‘Dodong’ vilken stjärna. Den är hur vacker som helst. Och du har så mycket annat höstvackert. Så alla tomater är skördade nu. Jag skördade mina sista igår … fast det var lite fusk för dom hängde i gardinstången i vardagsrummet 🙂 Och så beundrar jag höstsilveraxet igen. Vet du, en dag i förra veckan såg jag blommande höstsilverax med mörkt röda blad vid ett hus i vårt område. Då blev jag lycklig för då vet jag att dom kan hinna slå ut och dofta även hos mig. Ska ju satsa på det nästa år. Härlig bild på katten … inget dåligt sommargömställe. Undrar vad han ska hitta för ställe i vinter.
  Ha en skön helg!
  Kram Anita

  • Ja, eller hur? Dodong är en lysande fackla och gör mig trädgårdslycklig den här tiden på året. 🙂
   De sista tomaterna ligger i en korg i köket och eftermognar. Det var så få kvar nu att det var lika bra att städa.
   Jag blir så glad för din skull att du fått bevis för att höstsilveraxet kan fungera där du bor, vilken tur! 🙂
   Kisse hittar nog något annat gömställe, gissningsvis inomhus i någon av sänglådorna… 😉
   Kram Kristina

 6. Jag drömmer om en fackla som din i trädgården, men velar lite fram och tillbaka. Vi får se, jag har någon vecka till på mig att bestämma mig. Annars kan jag berätta att jag idag beställde en trollhassel ‘Jelena’. Det skall bli spännande. Hur stor var din Dinane när du köpte den? Dröjde det innan den började blomma? Ha en skön helg! Kram /Charlotte

  • Vad är det du velar kring? Storleken, placeringen elker något annat?
   Min trollhassel var runt en meter hög när jag köpte den och den blommade året därpå. Hoppas att din gör det också, Jelena var snygg! Var tvungen att bildgoogla. 🙂
   Kram Kristina

 7. Fin höstkänsla med fina färger du bjuder på. Ullungrönnen är verkligen fantastisk och jag längtar till våren då vi ska plantera en egen liten en. Vilken väl vald plats ni gett er, så att den syns så fint från alla håll.
  Vi fick vår första frost för ett par nätter sen så nu kroknar de sista blommorna och rasar alla löven här med rasande fart. 😦 Hoppas du slipper frosten ett tag till.
  Söt nyfiken kisse!
  Kram Anna-Karin

  • Vad roligt att ni ska plantera en Ullungrönn! 🙂 Den lär inte vara liten så länge…
   När jag planterade vårt hade jag ingen tanke på hur den skulle synas, men ibland blir det bra ändå.
   Kram Kristina

 8. Tjusigt!… och ser att Dodongen matchar huset också. Fast söta kissen har hittat rätta gömstället när uppmärksamheten går åt annat håll nu.
  Trevlig helg Luna

 9. Så många år som jag har suktat efter en dodong men inte haft plats för den. Eller rättare sagt; mannen sa nej! när han nånstans läste hur hög den blir… Men i våras så blev det en liten en ändå när vi hittade det perfekta stället. Längtar tills min blivit så ståtlig och lysande som din 🙂
  //Veronica

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s