Tid för vila och förändring

En del återstår i höstträdgården innan jag är redo att låta den gå i vintervila, men de mest akuta sakerna är klara. Växthuset är städat och rengjort och frostkänsliga växter är inburna i lekhuset där en frostvakt håller dem vid liv.

Nu återstår lövplockande, lite mer röjning av växter och så ska mina små ledfåglar få komna fram.

Ser fram emot att få några sköna innemånader med tid att läsa trädgårdsböcker och fundera på nästa års trädgård och odlande. Köpte en del böcker i England i våras och så gillar jag att leta efter gamla böcker som är nya för mig i ett lokalt bokantikvariat.

Tänkte också ägna lite tid i vinter åt att städa här på bloggen där en hel del gammalt ligger fel, är svårt att hitta eller behöver uppdateras. Och så ser jag fram emot att snart börja dela med mig av årets inspirationsinlägg. I år blir det mycket från Chelsea Flower Show och resan i Frankrike. Såg några riktigt kluriga saker där som nog kan leda till en och annan förändring i trädgården.

Det här var mitt bidrag till veckans Blommig Fredag som har temat Förändring. Titta in hos Hélena för fler bidrag och läs om vad andra har för förändringar på gång.

Trevlig helg!

31 tankar på “Tid för vila och förändring

 1. Ja inspiration av olika slag (resor, böcker mm) är riktigt kul men farligt. Lätt att dras med och så är karusellen igång. Men vad vore väl en trädgård utan all inspiration och kreativitet det skapar. Som dina led-fåglar till exempel. Gud så läckra. Ser fram emot dina reseinlägg i vinter.
  //Helene

  • Visst är det så, men det är därför jag tycker vinterläsning är bra. Jag hinner sortera bort de värsta idéerna innan det är dags att beställa växter eller sätta spaden i marken. 😉
   Ledfåglarna kommer från Konstsmide, finns hos flera stora kedjor. Jag gillar att man kan ha dem tända hela vintern, de är ju inte ”juliga”.
   Kram Kristina

 2. Ser fram emot dina inlägg om Chelsea, det var några år sedan jag var där. Trevligt med trädgårdsböcker, finns alltid något nyttigt och mycket inspiration.
  Trevlig helg /Marika

  • Har tänkt städa bloggen länge, men det har inte blivit av. Numera när vi är många som läser på mobilen behöver jag ändra lite i menyn.
   Ja, bokhögen ser jag fram emot! 🙂
   Kram Kristina

 3. Låter som en skön känsla! Bokhögen var imponerande… Vet inte har nog hållit på för länge, läst för mycket men det är sällan jag hittar spännande trädgårdsböcker nuförtiden. Men jag återvänder till de jag har… ..ibland. Kanske är det så att mycket information finns ett knapptryck bort och i min databas att boken delvis spelat ut sin roll. Blocket, pennan och noteringarna finns också i datorn – en enorm förändring på kort tid 🙂 Papper och penna ligger i korgen och används för noteringar om vad jag sätter var, vad som behöver etikett mm…
  Ha en fin helg! Kram, Carina

  • Och jag tycker tvärtom, det kommer ut så många nya böcker med nya rön och kunskap att det är svårt att hinna med att läsa alla. 🙂 Har vissa älsklingsböcker som jag återvänder till och så söker jag info på nätet förstås, inte minst för bilder.
   Kram Kristina

 4. Ja, det är faktskt rätt skönt när vintern kommer, och man inte kan göra någonting där ute. Vila, återhämtning av framförallt inspirationen och lusten, som brukar komma tillbaka till våren!
  Må gott!
  Kram Gunilla

 5. Än så länge håller jag kvar i trädgården 2017 men den gå verkligen på sista versen… Så förändräingen kommer straxt och jag kommer ägna mycket tid att vinterså och precis som du uppdatera bloggen och växtlistan framförallt som jag har där…
  Läsa böcker och ha maratontittning av engelska trädgårdsprogram 🙂

  Ha det gött!

  //Veronica

 6. I de bilder du visar från din trädgård anar jag då inget höstligt förfall, det är så vackert och genomtänkt.
  Ser Sir Terence Conran högst uppe i din bokhög, Han var länge min husgud, men mer inomhus. Kul att se att han fortfarande är aktiv.
  Jag ser mycket fram emot alla dina inspirationsinlägg, hoppas att du har gott om tid att skriva och gott om bilder att visa!
  Kram.

  • Tack Anni! Det räcker att se förfallet själv, det behöver inte visas på bild. 😉
   Sir Terances bok har åtskilliga år på nacken, men tack vare att engelsmännen ofta ligger före oss i trädgårdstrenderna känns den ny.
   Ser fram emot att dela med mig av andras trädgårdar och grotta ner mig i alla foton. 🙂
   Kram Kristina

 7. Här är en till som älskar trädgårdsböcker och har massor, men konstigt nog inte en enda av dom du fotat!? Men det visar bara på hur stort utbud det är och har varit under åren. 🙂 Det här med förändringar, det min gubbe kallar ”vilda idéer”, är också något man kan roa sig med under den mörka årstiden. 🙂 🙂 Många av dom blir dock aldrig förverkligade tråkigt nog. Kan bero på att dom är alltför ”vilda”….. 😦
  KRAM
  Susie

  • Jag köper både nya och gamla trädgårdsböcker, en gammal bok kan ju vara ”ny” för mig.
   Vilda idéer är det gott om, ibland är det bra att fundera på dem ett år eller två. 😉
   Kram Kristina

 8. Underbara bilder Kristina – som vanligt! 😍 Skönt att ha trädgården förberedd för vintern, själv ligger jag efter på den fronten och de stackars rotsakerna skriker efter att få komma upp… Detta kändes lite som en spark i rumpan, får ta tag i det i helgen. 😊👌🏼

  • Tack Nathalie! Klar är jag inte inför vintern, men en del är fixat i alla fall.
   I helgen kommer våra nya ”husdjur”, en liten flock med vaktlar. Ska bli så spännande! 🙂
   Lycka till med rotsaksupptagningen!

   • Barnen längtar efter de pyttesmå kycklingarna. 🙂 Till skillnad från höns räknas vaktlar som sällskapsfågel och vi behöver inte ha tillstånd. Fördel när man bor i villaområde. 😉
    Maken har fågelvänner som har vaktlar och en av dem ska hålla slaktkurs med mig. Ser inte fram emot just den biten, men väl att laga maten.

   • Ja, det där med slakten är ju definitivt baksidan med djurägandet… Men skönt att ni har en erfaren instruktör, det kommer att gå toppenbra! 😊👌🏼

 9. En hel vecka har gått sedan ditt inlägg. Hann inte vara med på blommig fredag förra veckan. Det känns så mysigt att läsa ditt inlägg, se traven med trädgårdsböcker, de fina ledfåglarna som lyser upp i mörkret. Så härligt med ett lokalt bokantikvariat. Vi hade ett i stan förr och jag saknar det väldigt mycket. Titeln The Garden Awakening låter som en härlig längtansbok att läsa när våren hägrar bakom knuten men det fortfarande är lite för tidigt att starta upp trädgårdssäsongen. Spännande med de kluriga sakerna du sett som eventuellt kan leda till en förändring i trädgården. Ser fram mot dina inspirationsinlägg.

  Kram Anita

  • Ser fram emot mina väntande böcker, återkommer till dem så småningom och berättar vilka jag tycker är läsvärda.
   Bokantikvariatet är riktigt gammaldags med böcker precis överallt och en ägare som har stenkoll. Brukar lämna in böcker där och om jag får pengar för dem byter jag till mig en trädgårdsbok eller två. 🙂
   Snaaart ska jag börja gå igenom foton och skriva inspirationsinlägg. Brukar vilja ha två tre klara först innan jag startar, så jag kan fortsätta skriva inläggen i lugn och ro.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s