I väntan på vaktlarna

Nu är vi snart där. Efter ett par års planering, plantflyttande och byggande. Våra nya husdjur: vaktlar, två par gräsparakiter (och till våren kaniner till barnen). Personligen ser jag mest fram emot ”mina” djur, de japanska jumbovaktlarna. 🙂 Tanken är att de så småningom ska ge oss ett välkommet proteintillskott i form av ägg och kött.

Jag var klar med plantflyttandet i våras och de uppgrävda rosorna ‘Mme Alfred Carrière’ fick äntligen komma i jorden. De har skjutit flera nya skott, så det ser bra ut. De ska med tiden klä in de båda sidospaljéerna vid ingången till nya komposthörnan. Mellan spaljéerna ska det bli en port så man inte ser rakt in i ”skräphörnan”.

Taket, alla plåtdetaljer och den skyddade utbyggnaden under tak där fåglarna flyger ut är nu klara. Gräsparakiterna vill ha sina holkar utomhus, därav utbyggnaden. Nere i marknivå syns luckan för vaktlarna. Ännu saknas de sista sektionerna med voljärnät. De kommer på plats inom kort.

Sista biten av planket mellan komposthörnan och de framtida kaninernas utebur är på plats. Det gamla bigarråträdet med Rosa helenae hybrida till höger i bild.

I helgen åker maken och de två yngsta barnen för att hämta fåglar hos fem olika fågeluppfödare runt om i Danmark. Jag stannar hemma, sju timmar i bilen två dagar i rad är inte det jag längtar efter. 😉 Men på söndag kväll är både familj och fåglar hemma. Det ska bli sååå spännande! Fåglarna får bo i inneburarna tills de sista nätsektionerna utomhus är klara.

Gräsparakiterna ska bo i den övre inneburen och vaktlarna i den undre. Element och el är fixat, nu återstår lite förvaring för mat, hö med mera till vänster i boden. Väggarna är klädda med billigt klickgolv och golvet med oljeplyfaskivor, allt för att göra det enkelt att rengöra.

Så här ser det ut inne i buren där vaktlarna ska bo:
Mat, vatten och gömställen för vaktlarna att gå undan i. En mezzaninvåning att springa längs. Bakom trappan till höger i bild finns luckan ut till utevoljären. Gömställena ska ha några tallgrenar som extra kamouflage vid ingången.

För de läsare som inte har hängt med från början på omgörningen, klicka HÄR för tidigare inlägg om den.

Det här var mitt bidrag till Blommig Fredags tema Månadens bild. Titta gärna in till Hélena för fler månadsbilder.

P.S. Nu har fåglarna anlänt och du kan läsa mer om dem HÄR. 🙂

Trevlig helg!

14 tankar på “I väntan på vaktlarna

 1. Det blir spännande för er med nya fåglar. Jag kan tänka mig en rundtur i Danmark men ändrar nog intresseområdet till växter istället för fåglar. Skulle vilja börja i februari när en plantskola har snödropps- och julroshelg 🙂 Nu när det verkar bli lite mildare här på kusten är de danska plantskolorna mer intressanta tänker jag.

  Ha en fin helg! Kram, Carina

 2. Så otroligt spännande med ”jumbovaktlar” som jag aldrig tidigare hört talas om. Du har ingen bild på hur dom ser ut och uppgifter om hur stora dom är i förhållande till vanliga vaktlar? Sen måste jag naturligtvis fråga hur det kommer sig att du vill ha vaktlar istället för ovanliga raser av höns!?
  KRAM och trevlig helg, med spännande avslut!
  Susie

  • Har ingen bild än, men det kommer. 🙂 De är bland de största av de många vaktelsorterna och en man väljer om man vill ha dem till mat.
   Jag hade gärna haft höns, men bor väldigt nära grannar och för höns måste jag ha tillstånd, det behöver jag inte för vaktlar. Men om reglerna ändras i min kommun, som de redan har gjort på en del andra håll, så lär höns vara av intresse i framtiden. 🙂
   Kram Kristina

 3. Så spännande att du snart har dina vaktlar hemma. Jag var tvungen att googla på japanska jumbovaktlar för att se hur dom ser ut. Men så vet jag ju att det kommer att komma bilder från dig också. Dom ser jag fram emot. Äggen är ju som små konstverk. Hoppas dom kommer att producera många. Det tror jag för dom kommer att få det så fint hos er. Vilket jobb ni lagt ner.
  Ha en skön helg i väntan på vaktlarna och de andra fåglarna!
  Kram Anita

  • Absolut, det lär komma bilder på vaktlarna framöver. 🙂 Förhoppningsvis får vi olikfärgade honor från uppfödaren, men det återstår att se. Äggen är väldigt vackra och jag hoppas kunna pyssla lite med urblåsta äggskal. Vaktlar kan vara ganska elaka mot varandra, tyvärr, så vi kan bara hålla tummarna för att vår lilla flock ska trivas och hålla sams hos oss.
   Kram Kristina

 4. Det blir lite kul när man läser inläggen i fel ordning, men här ser jag ju tydligare hur välordnat det blivit. Tänk om alla djur fick bo så bra som hos er.

  • Ja, tänk. Inte skulle jag vilja sitta instängd i en pytteliten lägenhet utan möjlighet till att gå ut. Djur är djur, men de ska ha det bra hos oss och få leva så bra som vi kan ordna det.

  • Jag hoppas också Mme AC ska trivas, hon fick flytta för hon blev lite väl hög på förra stället… Här gör det inget, tvärtom. 🙂
   Vaktelägg är både vackra och nyttiga. Lika mycket näring i ett litet vaktelägg som i ett betydligt större hönsägg.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s