3 boktips för trädgårdsnörden

Min vana trogen tipsar jag om tre saker att ge den trädgårdsintresserade i julklapp (eller någon annan gång). I år blir det tre böcker. (Klicka på någon av bilderna så kommer de upp i stort format.)

För den som odlar ätbart och gillar att hitta på egna maträtter: ”Skörd” av Anette Dieng och Ingela Persson som i många år levererat ekologiska grönsaker hem till folk genom Ekolådan.

Boken innehåller en mängd ”tipsrecept”, närmare bestämt 810 (!) förslag på vad man kan göra med 41 vanliga grönsaker. Från fänkål till svartrot. Oavsett om man lätt fastnar i att tillaga en grönsak på samma sätt eller inte vet vad man ska göra med jätteskörden av en viss grönsak så är den här boken en guldgruva i inspiration och handfasta råd.

För den trädgårdsintresserade som vill ha inspiration om hur man kan dela in sin trädgård i olika rum (för att inte tala om vad man kan hitta på med en brant eftersatt sluttningstomt), eller bara vill njuta av vackra bilder och illustrationer: ”En trädgård med utsikt” av Rebecca Malmsköld och Staffan Eklund.

Jag har följt Rebecca och Staffans trädgårdsresa på bloggen En trädgård med utsikt sedan jag själv började blogga för fem år sedan och fascinerats och inspirerats av deras många projekt. Nu finns boken om denna trädgård som jag hoppas få se i verkligheten någon gång.

Det tredje boktipset är inte en ny bok, den kom ut 2015, men den är väl värd att lyftas fram. ”Smakfullt” av Karin Eliasson. Underrubriken är En trädgård full av frukt, bär, nötter och kryddor och det är precis det boken handlar om!

Massor av tips på bra sorter, hur man spaljerar fruktträd, beskär vinrankor och så lite goda recept på det. För den som vill få in mer ätbart i trädgården är det här en riktigt bra bok att gotta ner sig i vintertid och drömma och planera för solvarma persikor, söta smultron och mörka björnbär.

Det här var mitt bidrag till Blommig Fredags tema Julklappstips för trädgårdsnörden. Mina julklappstips tidigare år finns att läsa HÄR och HÄR.

Önskar en fin tredje advent! Bara en vecka kvar till julledighet nu.

12 tankar på “3 boktips för trädgårdsnörden

 1. Det är alltid roligt med tips på fina och inspirerande trädgårdsböcker. Karin Eliassons bok har jag och den kan jag också varmt rekommendera. En underbar bok att drömma sig in i nu i vintertid som ger massor med lust inför kommande säsong. De andra böckerna får jag spana in. 🙂
  Önskar dig fin fjärde advent!
  Kram Anna-Karin

 2. Tack för tipsen. Boken Skörd tror jag jag vill önska mig, fast jag sagt att inte skaffa fler böcker utan göra mig av med istället. Grönsaksrecept kan man nog aldrig få för många av. De mesta jag gör där är från italiensk matlagning, men man kan ju förnya sig.
  Trevlig helg
  Kram Luna

 3. Japp, böcker är mina favoritklappar, i synnerhet om dom är trädgårdsrelaterade. Bloggen ”En trädgård med utsikt” följer jag också med fascination. Kan tänka mig att boken är en riktig inspirationskälla. Och ätbart är alltid gångbart här 🙂 Bra tips!

  Önskar dig en skön helg!

  Kram Anita

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s