Från kaos till färdigt projekt ~ nya komposthörnan med fågelhuset

Det är sista Månadens bildBlommig Fredag och då tänkte jag visa hur årets stora trädgårdsprojekt utvecklades under 2017.

Kort resumé: vi ville flytta den befintliga komposthörnan för att skapa plats för större kompostfack, kunna bygga ett hus med tillhörande voljärdel för gräsparakiter och vaktlar samt fixa en stor inhägnad utegård för barnens framtida kaniner. Rollfördelningen var som vanligt att jag flyttar växter och material, maken river och bygger.

28 juni 2014: Komposthörnan när den var som vackrast, draperier av klematis klädde staketspaljén och dolde kompostfacken. Vid sidan om lundväxter under det gamla bigarråträdet. Men bakom komposthörnan fanns många ”tomma” kvadratmeter yta till absolut ingen nytta…

16 november 2016: Plantflytten inleddes redan för ett par år sedan och de flesta av växterna återfinns numera i lunddelen i Trädhörnet. Käpparna visar var huset och voljären ska vara, i bakgrunden syns den gamla komposthörnan med staketspaljé runt om.

2 mars 2017: Staketspaljén är riven och säck-kaoset börjar. Kompostmaterial, olika krossfraktioner och annat ska flyttas runt i ett femtonpussel. Den gamla gången skär rakt igenom platsen där voljären ska vara och måste flyttas.

22 mars 2017. Klematis som förr växte vid staketspaljén har grävts upp och planterats i stora tunnor. Till vänster i bild syns grunden till nya fågelhuset. Bakom de gamla kompostfacken bygger maken de nya.

13 april 2017: De gamla kompostfacken är borta, de nya är byggda och kompostmaterialet flyttat dit. Planket som ska separera komposthörnan och kaninernas utegård är under uppbyggnad. Vid ingången till komposthörnan har maken byggt spaljéer där rosor ska klänga. Säckarna, ja de förökar sig för varje vecka…

15 juni 2017. Nu är den värsta kaosdelen av omgörningen förbi. Gången är flyttad, grunden för nya fågelhuset syns till vänster i bild och ytan runt trädet har rensats på växter och en ny plantering med vinbär, dagliljor, smultron och prydnadsgräs i voljären är klar. 

23 juli 2017: Voljärdelarna har börjat komma på plats och det nysådda gräset i voljären och kaninernas utegård har vuxit upp. Nu väntar semesterresa till Frankrike och ett uppehåll i bygget.

20 september 2017: Nya fågelhuset är under uppbyggnad och så här ser det ut när grönskan under det närliggande plommonträdet omfamnar den nya delen av trädgården.

2 november 2017: Boden är klar och fåglarna på ingång. Ännu fattas ett par delar i voljären. Om ett par år kommer rosen ‘Mme Alfred Carrière’ att ha klätt in voljärdelen och blomma i ljust rosa. Bigarråträdets stora krona skänker välbehövlig skugga åt djuren varma sommardagar.

6 december 2017: Nu är vaktlarna och våra nya parakiter på plats. Tre av parakiterna syns på fotot där de sitter på en gren i voljären. Vaktlarna har en egen utgång i marknivå till sin ”bur i buren” närmast grusgången. HÄR visar jag fler bilder av vaktlarna och parakiterna.

Kaninerna? Ja, dem hann vi tyvärr inte med i år. Utegården är klar, men kaninhusbygge och kaniner blir det först 2018. Vi är jättenöjda med att vi hann så här långt i år. Det här var det sista stora projektet i trädgården på överskådlig framtid. Nu är det ”bara” ett mindre projekt kvar i trädgården innan vi efter 20 år går över från anläggningsfas till förvaltningsfas. Vilket projekt det är återkommer jag till om några veckor när det är dags att berätta om 2018 års trädgårdsplaner.

Den som vill se fler bilder på omgörningen ur olika vinklar hittar alla inläggen HÄR. Önskar en riktigt trevlig andra advents-helg. Här hemma gör vi ett nytt försök med pepparkaksbak, tiden ”försvann” förra helgen… 😉

16 tankar på “Från kaos till färdigt projekt ~ nya komposthörnan med fågelhuset

 1. Det blev jättebra! Lyckliga fåglar som har så energiska ägare som tar vara på varje kvmyta till sina små. Förstår att det blev lite rörigt ett tag,men att ni nu ska kunna njuta alla på sitt sätt i familjen, även djur och fåglar.
  Kul att få se förändringens gång.
  Trevlig 2:a advent
  Kram Luna

  • Tack Luna! När det har vuxit upp och blivit lite mer inklätt och lummigt blir det ännu bättre.
   Vi vill att djuren vi har mår bra och trivs. Och jag är så nöjd med min nya komposthörna! 🙂
   Kram Kristina

  • Jo, visst är det så. Det gäller bara att härda ut under kaosperioden, oavsett om det är omgörning inne eller ute det handlar om. Vi är nöjda med hur det blev även om det som alltid tar mer tid än vad man har tänkt sig.
   Kristina

 2. Med allt jobb ni har haft för er så undrar jag hur ni hann med att åka till Frankrike mitt i alltihop!? Hur ska det gå i framtiden? Kan ni åka bort på semester då, men ni kanske har någon kunnig som tittar till djuren!
  Men otroligt fint blev det – och ännu finare blir det väl när alla plantor växt upp runt omkring igen. Och era fåglar kommer att ha en otrolig härlig plats att bo och föröka sig på!
  KRAM och trevlig helg/Susie

  • Det är inga problem, dels byter vi oftast bostad med någon familj som också tycker om djur och tar hand om våra och så har vi en snäll granne som rycker in ibland. 🙂
   Området är ju ganska kantigt och bart ännu, men redan nästa sommar kommer rosorna att mjuka upp det.
   Vi hoppas absolut på fågelungar, de rosa parakiterna är ett avelspar som redan har fött upp en kull ungar.
   Kram Kristina

 3. Så roligt att få en resumé från början till slut av kompost/voljär-projektet och …. vilket enormt jobb ni lagt ner och så bra det blev. Ni kan verkligen känna er stolta. Översta bilden på komposthörnan är väldigt fin. Lite England över den. Men det kommer att bli så snyggt när ‘Mme Alfred Carrière’ har klätt in voljären. Gissa om jag ser fram mot att få höra om det stora projektet ni ska göra 2018. Och så ser jag fram mot att läsa om renoveringen av hallen. Och inspirationsinläggen … jag har mycket att se fram mot hos dig under vintern 🙂

  Ha nu en fin andra adventshelg! Hoppas att tiden inte rinner på för fort utan att pepparkaksbaket blir av!

  Kram Anita

  • Tack Anita! Vi klappar oss själva lite på axeln efter varje projekt, så viktigt att göra det. Det här projektet tog betydligt mer tid än vad vi hade planerat/förutsett. Det blir ju så ibland när allt seeegar sig fram.
   Önskar så att jag kunde låta klematis klä in fågelvoljärerna, men den är en av de många växter som fåglar inte ska få i sig. Trist nog. Rosor är däremot inte giftiga för fåglar, så kanske blir det någon mer sådan, vem vet? 🙂
   Projektet för nästa år är inte ”nytt”, utan ett som har skjutits fram gång på gång… då kanske du till och med vet vad det är. Nästa år SKA det bli av!
   I morgon ska jag och flickorna åka till stan och fika och handla julklappar. På söndag tänkte vi stänga in oss i köket. 🙂 Förra helgen åkte maken och jag till ikea och handlade till hallen och hela dagen försvann. Men nu är det mesta inhandlat och klart.
   Kram Kristina

 4. Ur kaos föds ordning! Det blir ju hur snyggt som helst. Och nu har projekten tagit slut? Man tror det ibland;)) Det händer ju alltid något otippat och det är ju charmen med trädgård. Fråga mig och mitt galna grönsaksodlandet, fniss.
  Kram och fin advent!

  • Haha, jodå, jag vet hur det är med projekt… Men eftersom vi planerar våra flera år i förväg så är jag hyfsat säker på att något större inte lurar bakom hörnet de närmsta två åren i alla fall.
   Ditt grönsaksodlande gick verkligen från 1 till 10 på ingen tid alls, jag är helt fascinerad. 🙂 Och djupt imponerad!
   Kram Kristina

 5. Så trevligt att få en tydligt och snygg sammanfattning av ett gigantiskt jobb som ni lyckats utmärkt med! Det är verkligen något speciellt med att få följa alla steg, att först förfasa sig över att det vackra ni hade skulle tas bort och sedan se att resultatet var värt mödan!
  Skönt att ni fick den där inspirerande semestern mitt i allt kaos också!

  • Ja, det var så skönt att ta semesterpaus. Vi tyckte ju om komposthörnan som den var innan också, så hade vi inte velat ha plats för fler djur hade den fått vara som den var ett tag till. Ibland är det bra att visa stökbilder, för bara en förebild och en efterbild ger ju en ”falsk” bild av den stökiga perioden däremellan…

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s