2018 års trädgårdsplaner

Ni som har följt mig några år vet att jag brukar ha massor av planer så här års. 2018 är inget undantag. Men det är ändå annorlunda, jag ska berätta mer längre ner i inlägget. Så, vad väntar 2018?

Det här året väntar ett större projekt. Det har stått med på min lista sedan 2014 (suck), och i år känns det som den verkligen ligger i topp på fixalistan. Dammen. Det där naturliga vattenblänket jag så gärna vill ha i vår trädgård för att det är den sista pusselbiten som kommer att gynna våra små flygande och tassande besökare. Och dammen som jag mot bättre vetande har tänkt anlägga i hörnet bredvid fågelhuset, mitt under den höga Ginnalalönnen. Halvskugga och en massa löv, jag hör varningsklockorna ringa. Men, jag har inget val. Vi har nämligen jordvärme. Över hela vår tomt ligger vattenledningar nedgrävda på runt 90 centimeters djup. Vår ledningskarta finns inte kvar, men grannens ger en vink om att det bara är området närmast tomtgränsen som inte har ledningar. Så jag tänker gräva där. Mellan Ginnalalönnen, surkörsbäret och häggmispelhäcken. Dammen ska ha en djuphåla där den japanska lönnen skuggar med sina grenar, den ska ha sumpzon runt kanterna och en ”strand” där igelkottarna kan ta sig ner till vattnet. Jag är beredd på bakslag, jag är beredd på alger och jag är beredd att lägga igen dammen om det inte fungerar. Men jag måste prova och se! Tänk om det blir bra?!Vattenblänk i två stora zinkbaljor på stora trädäcket för några år sedan.

Omgörningen av Lunden och trädhörnet blev nästan klar 2017, kvar är ”bara” en port in till nya kompostområdet och grindar till kompost nummer två. De sista lundväxterna ska flyttas, de är av den där sorten som bara syns på våren och jag hann inte med alla våren 2017.Här, mellan de två spaljéerna för rosen ‘Mme Alfred Carrière’, ska det vara en port.

På bilden ovan syns också ett annat projekt: byta överliggarna på alla upphöjda odlingslådor. De har en utstickande kant som sniglarna inte ska kunna ta sig förbi. Men i takt med brädornas ålder, algpåväxt och regniga somrar har mördarsniglarna kunnat ta sig upp i lådorna… Det ska vi sätta P för genom att de nya överliggarna går längre ut och är tunnare så det blir svårare att ta sig runt kanten. Det blir också några doser Nemaslug i trädgårdslanden i år!

Bakom nya fågelhuset där vaktlarna och gräsparakiterna flyttade in 2017 ska vi bygga ett hus för barnens blivande kaniner. Barnen längtar och väntar.

Del av utegården för kaninerna, komplett med tunnel (rör) genom en gräskulle. Klematisen och bigarråträdet ska hägnas in med nät.

När kommunen inför två stora soptunnor och ”hushållsnära sortering” ska vi också bygga ett snyggt hus till de två fula svarta tunnorna. Med växter på taket! 🙂

Vi behöver också lägga trampstenar i gräsmatterundeln, nu när vi har daglig tillsyn av fåglarna i huset vid komposthörnan sliter vi för hårt på gräsmattan vintertid.De runda stenplattorna ska fortsätta från rosenportalen ut på gräsmattan i riktning mot ingången.

Jag har redan börjat med ett vinterprojekt som jag hoppas hinna klart med under 2018. Uppdatera bloggen. Det är fem år sedan jag började skriva här och en del behöver ”städas”. Inte minst för att fler läser bloggar på mobilen nu och då är många och långa kategorier i menyn uruselt. Så där har jag redan rensat upp, uppdaterat infon om mig själv och bloggen och tagit bort en del som inte behövs. Härnäst står uppdatering av växtregistret på tur. Jag har flera plastfickor med växtetiketter som ska föras in i registret. Jag har precis blivit klar med en uppdatering av ritningen över trädgården. Den förra var från januari 2016 och det märktes. Det var mycket som behövde tas bort och ritas om. Ett 20-tal nya träd och buskar är nu inritade.

I år är det ”stanna hemma-år” och vi planerar inte att byta bostad med någon annan familj i sommar, utan bara njuta av att vara i vårt eget hus och trädgård. När det är stanna hemma-år odlar jag alltid lite fler grönsaker och drar upp fler sommarblommor. Ska prova flera nya sorters grönsaker och blommor och utvärdera. Kanske blir det några nya favoriter? Jag har tänkt odla fler snittblommor, bland annat har jag beställt nio olika sorters zinnia från en fröfirma i USA. På grönsaksfronten har jag en hel del att prova: jag fick en hel hög med fröpåsar av vår utbytesfamilj 2017. Pappan i familjen råkade nämligen jobba på en av Frankrikes största fröfirmor. Trevlig slump! 🙂

Plask i poolen en skön sommardag.

Socialt blir det Trädgårdsfest mitt i vintern i Varberg 13-14 januari, riksmöte med trädgårdsamatörerna i Stockholm 15-17 juni och så öppnar vi vår egen trädgård för besök under Tusen Trädgårdar 1 juli.

Det här året hoppas jag också att maken och jag ska kunna åka på lite fler trädgårdsutflykter tillsammans. Nu är alla tre barnen så stora att de kan vara hemma själva under dagen medan vi är iväg. Kanske blir det en tur till någon trädgårdsrunda i Skåne, en tur ner till Österlen eller ett besök i Köpenhamn? Vi får väl se! Hoppas också få med mig yngsta barnet på ett återbesök hos Mandelmanns i sommar. HÄR kan du läsa om de två besöken vi gjorde i maj och augusti 2015.Lilltjejen har blivit lite större sedan förra besöket, men hoppas hitta keliga katter och fina höns i sommar också.

Sedan jag bytte jobb för snart tre år sedan har jag slitit för att ändra mitt förhållningssätt till den egna trädgården (du kan läsa mer om det HÄR och HÄR). En del som läser här på bloggen har misstolkat och trott att det handlar om att jag vill ha en ”perfekt” trädgård utan ogräs. Det gör det inte. Däremot vill jag känna glädje och avkoppling i vår egen privata trädgård, jag vill inte känna att jag jobbar på obetald övertid. Detta år återstår att se om jag har hittat en ny väg fram i trädgården och hur den ska skötas. Kommer mer höst- och vinterstädning att ge en lugnare vår? Våren är ju när jag har ”peaken” på jobbet och har som mest behov av att enbart göra lustfyllda saker i trädgården. Som att så frön och pyssla med plantor, plocka fina buketter och ta foton till instagram. Sådant jag inte gör på jobbet.En vas full med ljuvligt doftande pioner – som jag längtar! Och så farmors vackert broderade sommarduk.

Vad är det då som är annorlunda (som jag gav en vink om inledningsvis)? Jo, när dammen förhoppningsvis är grävd och gjord så är den sista pusselbiten i trädgårdens stomme på plats. Det betyder inte att trädgården är klar, men att det – som jag kan se nu – inte väntar några enorma omgörningsprojekt som vi har haft nästan varje år sedan vi flyttade hit 1999. Med tanke på hur många år i förväg vi planerar och sedan genomför flerårsprojekt i trädgården (bygget av poolområdet med alla träd- och växtflyttar tog ju till exempel fyra år rent praktiskt, planeringstiden ej medräknad) så är jag hyfsat säker på min sak. Jag är nöjd med hur trädgården är uppbyggd och hur de olika rummen ser ut och fungerar. Visst väntar plantflyttar här och var och växter som inte trivs eller dör ska förstås ersättas, men jo, jag ser fram emot att gå från anläggarfas till förvaltningsfas. Men sedan vet man förstås aldrig. 😉 Om två år kanske jag känner att något område kräver en helrenovering?! Vi får väl se… Jag drömmer ju fortfarande om ytterligare några större träd, men var i all världen jag skulle få plats med ett ambraträd, en pimpernöt eller en frilandsklerodendron i vår trädgård har jag inte en aning. Kanske ger det sig om några år.Den här fina pimpernöten står utanför Zetas i Stockholm. Det var när jag såg trädet ”på riktigt” som jag förstod hur vackert det är, på bild ger det tyvärr inte alls samma upplevelse.

Det var 2018 års planer det! Om knappt ett år är det dags att se hur det gick. Vill du läsa hur det gick med 2017 års planer kan du göra det HÄR. Önskar en riktigt fin första januari-vecka. Nu väntar snart del ett av 2018 års inspirationsinlägg.

15 tankar på “2018 års trädgårdsplaner

 1. Trevligt att läsa om andras planer. En Feng Shui trädgård ska ju innehålla en damm helt klart, fast den bör hållas fräsch och det är tidskrävande. Det är därför jag inte har anlagt någon damm utan bara små rörliga vattenarrangemang, men du är ju ung och har hjälp så då är det värt att testa.
  Jag har gjort om min blogg två gånger , men ändå känns det som att det finns justeringar och rensning att göra… alltså precis som med förvaltning av en trädgård.
  God fortsättning och Lycka till med dina planer för 2018.
  Kram Luna

  • Tack Luna! Ja, testa måste jag göra. Det värsta som händer är ju att jag får lägga igen dammen. Bloggen kändes som ett stökig byrålåda så jag städar en bit i taget. Det tar tid, men känns bra när det blir klart. Det gäller ju att ta hand om det man har skapat, oavsett om det handlar om trädgård eller blogg. 🙂
   Önskar dig detsamma Luna!
   Kram Kristina

 2. Jag förstår att du har en hel del att planera om du har engelska trädgårdar som inspiration! 🙂
  Det hade jag med när vi flyttade hit för 15 år sen, men tyvärr var det nog lite väl sent för mina högtflygande planer. Åldern tog ut sin rätt som man brukar säga.
  Men du ska inte tro att jag har gett upp. Med fler buskar och träd och inte så många perennrabatter så blir skötseln lättare (hoppas jag).
  KRAM och GOD FORTSÄTTNING på det nya trädgårdsåret!
  Susie

  • Inget är för sent. Det får bara anpassas efter omständigheterna. 😉 Eller hur?
   Träd och buskar ger så mycket mer året runt än vad många perenner gör.
   Tack detsamma!
   Kram Kristina

 3. Alltså pionerna, och duken, så fint tillsammans!
  Funderade på en sak, hur går det med alla träd och jordvärme? Förstör inte rötterna slangarna eller vad det nu är man har grävt ner? Antar att det är gjort så det skall fungera men jag fick bara en flashback till vår framsida där rötterna hade förstört våra rör…
  Kul att läsa om dina planer, skall bli kul att följa erat dammprojekt!
  Ha det gott och önskar dig ett fint nytt år!
  Gunilla

  • Visst är duken som gjord för pioner?! 🙂
   Bra fråga om träd och jordvärme. Slangarna ligger ju med avstånd emellan, så trädrötterna söker sig runt och förbi, precis som om det låg en annan trädrot i vägen. Men om du tittar på skissen över trädgården så ser du att vi framför allt har träd i ytterkanterna av tomten där det är som minst med slangar. Jag har också valt att inte plantera ökända ”vattensökare” som pil och sälg. Så vad jag har förstått ska det fungera bra.
   Lovar berätta om dammen i flera steg. Har redan tingat lite vattenväxter av mamma som har tre dammar och bäck i sin och sambons trädgård.
   Kram Kristina

 4. Projekt- till förvaltningsfas kommer väl ge vid handen vad ni som personer trivs bäst med. Förbättringar och underhåll kan man ju alltid göra utan att det för den skull är projekt. Självklart är det bättre att testa med damm än att låta bli. Varför ta ut problemen från början? En inställning som kan göra mig väldigt trött. Det blir säkert jättebra!
  Kram, Carina

  • Jag hoppas också det ska bli bra med dammen, men placeringen bryter ganska rejält med vad som rekommenderas. Men testa ska jag! 🙂
   Jag tror förvaltning kommer att passa bättre i kombination med mitt nya jobb, anläggning fungerade bättre med mitt förra. Men det ger sig. 🙂
   Kram Kristina

 5. Jag är stum av beundran inför ert systematiska sätt att arbete och att ni faktisk följer planen i huvudsak. Så bra det blir så. Tycker jag är ganska systematisk själv (så jag tror jag vet vad som krävs) men du är många pinnar vassare. Det ni gjort hittills har ju blivit magnifikt. Lycka till med dammen, och du hittar säkert en bra anpassning när du är så öppen för vad som kan hända där. Ska inte till Varberg i år men hoppas du får en riktigt fin helg. Hälsa din mamma också. Ska däremot öppna för tusen trädgårdar för första gången i år. det blir spännande att se om det kommer några besökare.
  Kram Helene

  • Tack snälla Helene! Tror och hoppas jag ska hitta ett sätt att få dammen att fungera.
   Synd att vi inte ses i Varberg, men jag ska hälsa.
   Vad glad jag blir att du visar trädgården, så fler får möjlighet att se den. 🙂
   Kram Kristina

 6. Jag håller tummarna för att det kommer att finnas en damm i er trädgård i höst när du skriver ner uppföljningen på 2018 års projekt. Det vore väl skönt att få lägga sista pusselbiten och få gå in i förvaltningsfas. Det lilla sophuset med blommor på taket låter fint. Önskar jag kunde hitta på något för att dölja mina soptunnor på liknande sätt.
  Det där med att städa bloggen har jag också funderat på. Jag har mängder av kategorier. När jag började blogga så la jag upp en kategori för nästan allt jag kom på. Har bara inte orkat ta tag i det.
  Det är likadant med länkar till andra bloggar. Många är inte uppdaterade på flera år och en del är nog inte ens kvar. Dom skulle jag också behöva rensa.
  Ska bli spännande att se hur du upplever det med att städa trädgården på hösten istället för våren. Jag tror att det kommer att gå alldeles utmärkt. Att städa på hösten och njuta fröodlingar och vårblommor på våren låter bra tycker jag. Visst var det väl så att man alltid städade på höstarna förr? Undrar om det verkligen var så stora problem med det.
  Hur som helst, det ska bli spännande att se uppföljningen i slutet av året. Men innan dess ser vi fram mot en härlig trädgårdssäsong 🙂
  Ha en fin onsdag kväll!
  Kram Anita

  • Vet du Anita, det hoppas jag också! 🙂 Jag vill verkligen få den där sista pusselbiten på plats.
   Städningen av bloggen har jag velat göra länge, men den tar tid. Sedan blev det lite mer städning att jag hade tänkt. Carina (4seasons) skrev något om kategorier och taggar och gav mig den här länken när jag ville veta mer: http://www.wpbeginner.com/beginners-guide/categories-vs-tags-seo-best-practices-which-one-is-better/
   Orkar du i inte läsa allt så är sammanfattningen att kategorier är kapitlen i din bok och taggarna är uppslagsdelen i bak på boken. Och det var då jag insåg att jag hade för många kategorier. Så nu är de betydligt färre men bredare. Inriktningen på ”trädgårdsprojekt” blir nu tagg och inget annat. Känner man behov av att lägga inlägget i fler än en kategori har man för många. Tog ett tag att gå in på alla inlägg och rensa bort de kategorier som skulle bort… Taggarna har jag inte rensat ännu.
   Jag tog bort min länklista till andras bloggar, orkade inte gå igenom alla. De jag själv följer gör jag via Bloglovin i alla fall.
   Vi har ju så milt här att det går bra att städa på hösten och ta bort vissna perenner. Däremot får löv ligga kvar i rabatterna och i höstas köpte jag en lövblås som gjorde det lätt att få in alla löv från grusgångarna in i rabatterna.
   Nu laddar vi för vårlängtan och allt det fina som kommer om inte allt för många veckor. 🙂
   Kram Kristina

   • Stort tack Kristina! Har sparat länken och ska läsa den lite noggrannare vid tillfälle. Jag har alldeles för många kategorier så jag skulle verkligen behöva rensa. Men jag har ett annat stort projekt framför mig. Jag ska byta ut min 7 år gamla dator längre fram i vår och det lär bli en massa jobb med det. Ser inte fram mot det. Då vill jag ju hålla på med mina sådder 😉 Men, det kanske går lättare än jag tror.
    Så du använder Bloglovin. Jag hade det förr men har nu allt jag vill följa via WP:s reader. Vet du om det är några fördelar med Bloglovin jämfört med att följa bloggar och hemsidor via readern? Ibland tar det lite tid innan inlägg kommer in och hamnar långt ner vilket kan göra att jag missar det. Upplever du det med Bloglovin?
    Kram Anita

   • Hör gärna av dig om det är något med kategorirensningen jag kan hjälpa dig med. Jag hittade ett bra knep där hur man bytte kategori i inläggen enkelt.
    Byta dator brukar gå hyfsat smidigt. Vår gamla kraschade för några år sedan och vi fick läsa in back upen på den nya. Be en datafirma fixa det så slipper du. 🙂
    Jag använder bara bloglovin numera. Tröttnade på WP reader. Nya inlägg kom in sent eller hamnade långt ner i listan så jag inte såg dem. Bloglovin fungerar prickfritt och nya inlägg dyker upp snabbt. Dessutom kan jag välja att ”spara” inlägg jag vill läsa senare, så länge jag inte har läst dem ligger de kvar längst upp i min lista över nya inlägg. Praktiskt! 🙂
    Kram Kristina

 7. Tack Kristina 🙂 Och det låter som det kanske är värt då att plocka upp Bloglovin igen. Just det du säger om att inlägg ibland dyker upp sent har gjort att jag missat vissa via WP:s reader. Nu för tiden så sitter jag och bläddrar nedåt i readern för att se att jag inte missat något jag vill läsa och det är faktiskt rätt jobbigt att hålla på så. Det där med att dessutom kunna spara inlägg som man vill läsa senare låter bra … och att de då ligger längst upp i listan.

  Ha en skön lördag!
  Kram Anita

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s