Fluffig vit snö gör trädgården vintervacker

I morse vaknade vi till en vit, fluffig, värld. Snön bäddade in trädgården på det där vintervackra sättet. Så självklart gick jag en runda i trädgården med kameran, yngsta dottern och katten som sällskap! 🙂

Den allra vackraste synen  fick jag tyvärr inte på bild: en flock domherrar i ginnalalönnen. Sååå vackert! Men så kom en hund med ägare förbi och vips var fågelflocken borta…

På ett bord vid ingången har jag säsongsväxter i kruka. Några av ”julhyacinterna” har stått där i flera veckor, vi har inte haft kallare än -4 grader och det klarar de. 

Kopparlönnen, Acer griseum, är ett av de vackraste träden i vår trädgård så här års.

Glasbärsbusken, Callicarpa bodinieri var. giraldii ‘Profusion’, har tappat det mesta av bärens lila färg, men lite hänger kvar.

Skogskornellen ‘Midwinter Fire’, Cornus sanguinea, gör skäl för sitt namn. Grenarna tonar i gult och rött och när vårt exemplar har vuxit till fullhöjd om några år kommer den verkligen att vara en höjdpunkt så här års.

I ett monocromt landskap lyser vårt tegelhus orangerött.

Bredvid Pionrabatten står trädgårdssoffan övergiven, men ändå vacker med sina gjutjärnsgavlar.

Avenboksportalen avtecknar sig mot den vita snön, och längre bort syns en bit av Fågelhuset.

Den flerstammade ullungrönnen, Sorbus ulleungensis ‘Dodong’ är lika vacker på vintern som resterande tre årstider.

Och vid Fågelhusets gavel syns de urklippta bolltujorna, Thuja occidentalis’Little Giant’, på ett helt annat sätt denna vinter! Små minibollar på stam. I bakgrunden syns Ginnalalönnen, Acer ginnala.

Tuffingarna dvärgcyklamen, Cyclamen coum, bryr sig inte om lite snö och kyla utan blommar obekymrat vidare.

Nu vore ju inte vintern här i södra Sverige vad den brukar om inte snön redan hade börjat smälta bort. Vid lunchtid hade den droppat bort från träden och lagret på marken hade sjunkit ihop betänkligt.

Önskar en fortsatt trevlig helg! I morgon kommer vinterns inspirationsinlägg nummer tre.

12 tankar på “Fluffig vit snö gör trädgården vintervacker

 1. Ja, det gäller verkligen att passa på, det är underbart vackert med en snöinbäddad trädgård, men underbart är kort i södra sverige, så också hos oss… Här skall det tydligen bli plusgrader i morgon, så idag gäller att njuta!

 2. Såå vackert det är i din trädgård. I Skåne har vi inte fått snö, och det är så tråkigt. Min Gulltörel växer så det knakar nu. Gillar dina rapporter! Mvh Rosemarie

 3. Vilka vackra vinterbilder från er trädgård. Det är så vackert när snön ligger kvar över grenarna och den övriga växtligheten så som på dina fina bilder. Kopparlönnen och ”Midwinter Fire” med sina glödande stammar och grenverk underbara, liksom den lilla tappra dvärgcyklamen….

  Vill tacka för senast i Varberg. Så kul att ses.
  Kram Anna-Karin

  • Visst är det vackert, och med plusgrader i antågande var det bara att skynda sig ut med kameran! 🙂
   Tack själv, så roligt att ses och prata allt mellan himmel och jord!
   Kram Kristina

 4. Vilken tur att du hann. Så himla synd att du missade domherrarna. Inte ofta man ser dom. Och dina cyklamen kämpar på. Vilka tuffingar. Här har vi också snö och det har varit kallt. Men dom spår plus 5 på onsdag så då blir det slask och grått igen.
  Kram Anita

  • Domherrar älskar fröna på just Ginnalalönn, det visste jag inte när jag valde det trädet, utan ser som en bonus. 🙂
   Här är det slushsnö i dag och på torsdag blir det plus sju… Skånsk vinter i ett nötskal!
   Kram Kristina

 5. Vilken omväxlande vinter det är i år, man får verkligen passa på att fotografera när det ligger snö! Även här i Stockholm är det behagligt ont om snö, jag klagar inte fast jag anar att trädgården känner sig dränkt. Nu hotas det med blötsnö/snö till kvällen, men plusgrader igen direkt på det.
  Så kul att se dina vita trädgård och de skulpturer snön skapar. Du må tro att jag funderat över vad som är tegel och vad som är träfasad på ditt hus, speciellt efter att ha undersökt alla foton i Att om Trädgård. Inte för att jag blev klokare av det, men jag insåg att det är en hel del tegel – mer än jag trott.
  Domherrar har jag aldrig haft här hemma. Konstigt när jag nu får så många andra fåglar till min trädgård! Den enda jag sett IRL var i Yorkshire! Synd att du inte fick chansen att fotografera dem.

  • Vårt hus är i tegel, men har träfasad åt väster (där vi har vårt stora trädäck) och upptill åt öster (där vi har de upphöjda trädgårdslanden). Sedan har vi ju ett garage/varnförråd som är ihopbyggt med huset och som har träfasad (det är det som syns i vinkel vid trädäcket och vid växthuset).
   Fluffig snö är vackert, blötsnö inte fullt lika mycket. I dag har vi väldigt blåsigt och regnigt här, inte skönt alls! I lördags var det desto finare ”vårväder”.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s