Lejonens trädgård på toppen av en kulle – inspirationsinlägg nr 5

Längst uppe på toppen av en hög kulle ligger Donjon de Ballon. Runt det lilla slottet breder en fantastisk trädgård ut sig. Slottet, som egentligen är en befäst borg, började byggas för drygt tusen (!!!) år sedan, 1005. Tanken svindlar lite lätt. Vi pratar Vilhelm Erövrarens tid.

Den trädgård som man numera kan besöka skapades på 1960-talet av Jean Gueroult. På 1980-talet tog han ytterligare hjälp av trädgårdsdesignern Alain Richert. De fem olika delarna i trädgården speglar Donjon de Ballons långa historia:  Lindpromenaden, Lejonens borggård, Den medeltida trädgården, Utsiktsträdgården och Rosträdgården (fritt översatt från franskan).

Välkommen, nu stiger vi in genom den bastanta porten och tittar närmare på vad som döljer sig bakom höga murar och välklippta häckar.

Väl inne i trädgården vandrar vi i skuggan av lindarna och tittar på de formklippta figurerna. Det växer flera stora träd, inklusive ett tulpanträd, i den här delen av trädgården.

Väl ute i solen igen välkomnar lejonen till nästa del av trädgården.

Vi går in på borggården och den medeltidsinspirerande trädgården med sina låga häckar, örter och rosor.

Och ni vet hur det är, ibland hinner man inte äta upp alla äpplen, förlåt, fikon… För, ja, alla de där små mörka prickarna i gruset är stora fullmogna fikon. Fikonträdet var imponerande stort!

Inne på borggården hade flera olika rabatter fått en botten av flätade rep. Jag blev riktigt inspirerad av den här lilla detaljen som gav gängliga sommarblommor stadga, dolde bara stammar nertill och ramade in ormbunkarna.

Följ med, nu går vi genom en lövtunnel mot utsikten!

Det är när man ser den milsvida utsikten åt alla håll som placeringen av borgen för tusen år sedan blir fullkomligt begriplig. Fast i dag kan vi njuta av utsikten och inte spana efter annalkande fiendehärar.

Så, då går vi vidare mot rosträdgården och de olika smårum som finns där.

Ett sommarblomsarrangemang av det lite mer annorlunda slaget.

En plantering med en mängd olika växter i olika färgtoner och bladformer.

Och undrar man hur de klipper alla häckar och figurer kommer svaret på det här:

Häckar med vackra ”dalar” ramar in utsikten ut över nejden.

Idegransfiguren till höger väntar på häcksaxen…

Det finns så många olika växter i trädgården att det jag visar här, trots mängden foton, bara är ett litet fåtal. I trädgården finns nämligen – bland mycket annat – 70 olika sorters fruktträd, 110 olika sorters rosor, drygt 50 olika pioner, drygt 50 olika sorters olvon och drygt 40 olika sorters klematis!

Hej då Donjon de Ballon!

Det här var det sista inlägget från en ”privat” trädgård i Frankrike, nu tänkte jag ägna de närmaste fyra veckorna åt den internationella trädgårdsfestivalen i Chaumont sur Loire och några av de 26 idéträdgårdar som var uppbyggda under ett drygt halvår där. Missa inte! Mina tidigare inspirationsinlägg hittar du genom att klicka HÄR.

Önskar en trevlig februarivecka!

4 tankar på “Lejonens trädgård på toppen av en kulle – inspirationsinlägg nr 5

 1. Jag kände direkt att det här var en plats jag skulle vilja besöka. Och som du säger, tanken svindlar verkligen när man tänker på när borgen byggdes. Och trots att du bara har fotograferat en bråkdel av alla växter/blommor så har du verkligen fångat trädgårdens själ. Jag måste säga att jag gillar lejonstatyerna. Lejonen ser inte så där barska och vaktande ut som dom brukar utan ser nästan lite ”gosiga” ut. Fantastisk utsikt också och det förstår man ju att det måste vara, med tanke på borgens ålder och syfte från början. Det var verkligen en skön promenad Kristina och jag är så glad att jag fick följa med. Och till min stora glädje ser jag att det kommer fler inspirationsinlägg. Det ska bli spännande att följa med till den internationella trädgårdsfestivalen i Chaumont sur Loire.
  Tills dess, ha det så bra!
  Kram Anita

  • Kan bara hålla med dig, jag gillade också lejonenens uppsyn. 🙂 Vi fick åka till den här trädgården två gånger, vid första försöket spöregnade det när vi kom fram efter en timmes bilfärd. Så sista dagen innan hemfärden gjorde vi ett nytt försök. Gissa om jag är glad för det!
   Inspirationsinläggen tar en del tid att göra, men det är så kul att gå igenom fotona och välja ut de trädgårdar jag vill lyfta fram, antingen man ”bara” följer med på bloggen eller bestämmer sig för att besöka trädgården i verkligheten.
   Nu ska jag gotta ner mig i visningsträdgårdar, ser fram emot det själv. 🙂
   Kram Kristina

 2. Jag vet precis hur lång tid det tar att göra sådana här inlägg, men om du visste hur kul det är att få följa med dig och läsa om trädgårdarna! För min del får du gärna lägga in ännu flera bilder, synd bara att man inte kan kika på alla i ett långt bildspel och att de inte blir ännu större när man klickar upp dem.
  Lejonen får mig att tänka på Aslan i Narnia, stark och mjuk på samma gång.
  Men var det verkligen sådär folktomt i denna fantastiska trädgård? Vilken upplevelse att få gå runt ostört, jag anar att kontrasten mot trädgårdsfestivalen blir stor!
  Raskt ska jag kika in på borgens hemsida och kolla kartor. Undrar om maken står ut med hur många trädgårdsbesök som helst i sommar? Ha, klart att han gör …
  Kram och tack för allt du visar!

  • Bra liknelse med Aslan! 🙂 Jo, det var nästan folktomt när vi var där, några få andra besökare men trädgården är ju stor.
   Visst tar det tid! Typ tre gånger så lång tid som ett ”vanligt” inlägg… Jag tittar ju igenom foton från trädgårdar jag inte tar med också. Men så här års tycker jag att det är värt att lägga tiden på de här inläggen, både för min egen del (mysigt att drömma sig tillbaka till besöken) och för andra som också får en dos inspiration från trädgårdar som inte är söndervisade i svenska trädgårdstidningar.
   Ska jag bara välja en ”privatträdgård” som jag kan rekommendera så blir det just den här. Även min mindre trädgårdsintresserade make gillade den. Hoppas ni kommer dit! 🙂
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s