Bland läkande örter och minnen av kraftfull kvinnokraft – inspirationsinlägg nr 6

Dags att styra stegen till den internationella trädgårdsutställningen i Chaumont sur Loire. Här är de 26 utställningsträdgårdarna uppbyggda i drygt ett halvår och det gäller att de klarar väder och vind. Personligen tycker jag bättre om den här typen av utställningsträdgårdar än till exempel Chelsea Flower Show, där allt drivs fram till att peaka under bara några få dagar. Det jag ser i Chaumont sur Loire vet jag är på riktigt, det är så här växterna trivs tillsammans.

2017 års utställning hade FLOWER POWER som tema, så alla trädgårdar anknöt på ett eller annat sätt till blommornas kraft.

Första trädgården ut: Le pouvoir des sorcières – häxans kraft – en hyllning till starka kvinnor och helande växter. Teamet bakom trädgården består av Sung Hye Park och Byung-Eun de Gaulejac från Korea.Färgtemat är röd-lila-svart och symboliserar kvinnors blod och kraft.

Lite magisk kraft får vattnet att droppa från ingenstans ner i kärlen. Som synes populärt bland besökande barn!

En organisk stol gjord av en stubbe och där inne skymtar ett skåp…

… fyllt med saker som kan vara bra att ha.

Inne blir ute, närheten till naturen är ibland total.

En mörk damm med läkeväxter runt om.

Och så blommorna… Kraftfulla! En blandning av perenner och växter som vi i Sverige odlar som ettåringar. Anisisop, salvia, rölleka, pelargon, alunrot, trädgårdsverbena, nepeta med flera.

Mmm, det var trädgård ett från utställningen det. Nästa vecka blir det en helt annorlunda trädgård från utställningen. Tidigare inlägg i serien hittar du genom att klicka HÄR.

Medan jag har drömt mig bort till soliga sensommarträdgårdar faller den regnblandade snön stilla därute. Men det är ju så februari är här i södra Sverige, den riktiga vintermånaden för oss.

10 tankar på “Bland läkande örter och minnen av kraftfull kvinnokraft – inspirationsinlägg nr 6

 1. Njae, det var inte en trädgård i min stil. Alldeles för plottrigt och skjulet såg också något skräpigt ut, ungefär som man kastat ihop lite grejor man hade som låg och skräpade hemma – trots att allt säkert var gjort med en otrolig baktanke emellan! Börjar tröttna på den här stilen som varit populär några år nu…..
  KRAM/Susie

  • Vilken tur smaken är som baken… 😉 Jag gillar utställningsträdgårdar för att det nästan alltid finns element att inspireras av. I den här gillade jag de färgstarka blommorna och den finurliga vattenrännan.
   Kram Kristina

 2. Det är ju tur man är olika – det klickar inte med mig. Kan inte sätta fingret riktigt på varför och det kanske inte behövs. Men jag behöver se även det jag inte gillar för att undvika att göra samma själv.
  Kram, Carina

  • Så är det ju ibland, en del av utställningsträdgårdarna lämnade mig helt oberörd, andra gillade jag. Och ibland är känslan svår att förmedla i bild och upplevs bättre irl.
   Kram Kristina

 3. Trädgården ser rätt stor ut men jag anar att den inte är det. Har den ungefär den storlek som trädgårdarna har vid Chelsea Flower Show? Och jag håller med, mycket bättre med en ”riktig” trädgård? Jag bara älskar skåpet och när ute blir inne. Vad är det för stort, yvigt grönt som syns mitt i den översta bilden. Ser nästan ut som någon typ av bambu eller pil kanske. Fast jag får inte till nederdelen. Ser ut som en grön bukett som står där. Och säga vad man vill om färgerna. Kraftfulla är dom! Och dammen med läkeväxter runt. Snyggt!
  Kram Anita

  • Trädgårdarna var runt 80-120 kvadratmeter. På ett ungefär som CFS, men eftersom de olika rummen i Chaumont omgivs av höga permanenta häckar lurar man sig lite på storleken.
   Försöker komma ihåg vad ”trädet” var, jag tror på hamlad pil. Pil är ju en läkeväxt.
   Ja, jag gillade också dammen trots att den inte är ”naturlig” i sin utformning. Så fint med läkeväxterna runt om.
   Kram Kristina

 4. Det känns verkligen att denna visningsträdgård är mer än en dagslända, den ser ju ut som om den alltid finns där. Det gillar jag. Samtidigt är den ett utmärkt exempel på hur svårt det är fotografera just trädgård, att förmedla vad man upplevt utan att det bara blir rörigt. Tänker ofta på det när jag ser trädgårdsprogram på tv och allt bara blir ett enda blurr. Jag kan förstå att det var effektfullt med de mörka blommorna här, men det syns inte riktigt i bilderna för oss som inte sett det på riktigt. Jag gillar också fönstret och skåpet, men kan samtidigt tycka att det blir lite ”fel” när golvet är så prydligt och väggarna så ruffa. Önskar ett enhetligare grepp där. Nåja. Jag ser fram emot fortsättningen och att få åka dit i sommar (hoppas hoppas!).

  • Jag håller helt med Anni, det är svårt att veta vad som går fram i foto och vad som är den egna upplevelsen på plats.
   Det blir fler utställningsträdgårdar från Chaumont och de är alla ganska olika varandra, så det blir spännande att se vad andra ser i dem.
   Hoppas också att du kommer dit i sommar, jag rekommenderar verkligen ett besök.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s