En liten vårteckensspaning 14 februari

När snön smält bort (för den här gången i alla fall) är det dags att gå på årets första vårteckensspaning i trädgården.

Vi tar det sötaste vårtecknet först, dvärgcyklamen, Cyclamen coum, som blommat ett bra tag och inte bryr sig om vare sig snö eller 13 minusgrader. Jag har dem på två ställen under buskar/träd i Trädhörnet där västersolen når dem så här års.

I år är jag sååå glad, för de dvärgcyklamen som jag planterat på det nyaste stället trivs tydligen utmärkt – bara titta så många fröplantor! Tänk, min dröm om ett cyklamenhav kanske blir verklighet?! 🙂 De på det första stället har knappt fått några fröplantor.

Julrosornas knoppar syns nu tydligt och det är dags att börja klippa bort fjolårsbladen så blomstänglarna syns bättre.

De dubbla snödropparna ‘Flore Pleno’ är snart redo att slå ut. De är alltid tidigare än de vanliga snödropparna hos oss.

Körsbärskornellen är en stor bifavorit när den slår ut och trots att det bara är februari så visar några knoppar redan färg.

Även andra knoppar lovar vår. Azaleans är stora, magnolians har börjat tappa det yttre höljet och Ullungrönnen ‘Dodong’ sväller för var dag.

På trappan håller rönnspirean ‘Sem’ på att spricka ut. Den sprider sig rejält med rotskott, så hos mig bor den i en kruka.

Sedan har vi trollhasslarna. Jag har numera två, ‘Diane’ och ‘Ruby Glow’.

Hur är det hos er? Har våren börjat komma eller ligger snön meterdjup?

8 tankar på “En liten vårteckensspaning 14 februari

 1. Vi hade barmark ända tills i förrgår – då fick vi helt plötsligt en massa snö!? Men nu har vi det ganska behagligt med sol och vindstilla, så nu hoppas jag lappmöglet försvinner. Det enda trista är att det brukar bli så halt på vägen utanför – och där går jag gärna med Santos på kvällarna. Blir det halt får jag gå i skogen (kohagen) bakom och där är det väldigt mörkt.
  KRAM/Susie

 2. Hei Kristina, så herlig å se litt vårtegn. Våren er ikke langt unna her heller selv om bakken er hvit og vi venter snø i ettermiddag.
  Flotte bilder du har delt. Veldig hyggelig å besøke bloggen din.
  Ha en fin avslutning på denne uka.
  Hilsen fra Turid

 3. Ingen vår i sikte hos mig ännu. Snö har vi men bara ett par cm. Men hos mig är det ju alltid sent så det är inte å konstigt. Men hos dig börjar vårtecknen verkligen bjuda på sig. Jag får faktiskt lite Englandsvibbar i synnerhet här jag ser dina cyklamen. Och så måste jag säga grattis till alla småttingar som kommit upp. Du ska se att du kommer att få ett cyklamenhav så småningom. Det känns tidigt för magnolian att klä av sig överrocken men den kanske alltid gör det den här tiden på året. Azaleaknopparna är i varje fall stora hos mig, men det har dom å andra sidan varit sedan i höstas. Och jag är glad varje dag rådjuren lämnar dom ifred.
  Ha en fortsatt fin vecka bland alla dina vårtecken!
  Kram Anita

  • Tack Anita! Jag blev sååå glad över fröplantorna. Just den långa blomningen (en extremt blomfattig period) är bästa må bra-medicinen för min del.
   Låt oss hoppas på en fin magnoliablomning som inte spolieras av sena minusgrader som i fjol. Och azalea- och rhododendronblomningen ser lovande ut, hoppas du också bjuds på ett färgfyrverkeri i vår. 🙂 Bambi får leta mat någon annanstans än hos dig, så det så!
   Önskar dig detsamma!
   Kram Kristina

 4. Så kul att din cyklamen trivs, det där kommer att bli helt fantastiskt! Här hade jag vintergäck under verandans fönster, men nu lär de vara täckta av snö och minusgraderna är svåra att gäcka. Men men, februari ska väl vara den kallaste månaden. Hoppas att det vänder så snart det blir mars.

  • Februari är alltid den värsta vintermånaden och ändå tänker jag vartenda år att det kanske inte blir så farligt… Får väl hoppas att en del sniglar stryker med i kylan!
   Ska ta hand om de små cyklamenplantorna väl och sprida ut dem. Blev så där fånigt lycklig som bara vi trädgårdsnördar blir när jag såg småplantorna.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s