Krokus, första sådderna och en ny dörrkrans – vårteckensspaning 7 mars

Det är snart en månad sedan jag gjorde första vårteckensspaningen för i år, så visst är det dags för en ny. 🙂 För även om kylan alltjämt håller sitt grepp också om södra Sverige, så händer det grejor där ute i trädgården. I går hade vi hela sex plusgrader och solen värmde och fåglarna kvittrade i kör. I dag var det nästan barmark i hela trädgården (förutom i norrskuggan), men sedan kom det några centimeters blötsnö nu på kvällen.

Så här är läget just nu i vår trädgård, en lite kylig marsdag.

De dubbla snödropparna Flore Pleno’ har slagit ut lite mer.

Dvärgcyklamenblommorna håller på att resa sig upp efter kylan. Nya knoppar är på väg upp.

Vintergäcken blommar på.

Så här ser stora delar av vår trädgård ut. Brun. Katten håller mig sällskap på rundan och passar på att vässa klorna på klotrobinians stam.

Men så, mitt bland allt det där bruna dyker det upp lite färg! Första krokusarna har skjutit upp ur den frusna jorden.

Och titta här! Första våririsen ‘Katharine Hodgkin’ har (nästan) slagit ut.

Julrosorna har stora knoppar och sakta börjar de resa på sig och lämna marknivån.

Inne i mitt lilla växthus är det trångt. Här övervintrar en del vintergrönt som behöver en mildare zon, som rosmarin, mandelträd och gyllenlack. Där på bordet trängs vintersådder av perenner, sommarblommor och grönsaker. Och under bordet står krukorna med vårlökar på tillväxt. Närmast dörren står ett impulsköpt hybridolvon i full blom. Enda ”felet” var att det behöver en större kruka, men för halva priset tyckte jag inte det var ett problem. Nu fyller det växthuset med ljuvlig vårdoft.

Så här vackra är olvonblommorna.

Trots att det har varit minusgrader nästan hela tiden sedan jag sådde fröerna för en månad sedan har flera av de asiatiska grönsakerna tittat upp. Imponerande!

På planteringsbordet står också några söta små violpenséer och bidar sin tid tills det är dags att sätta dem i kruka vid ingången. Jag kunde inte motstå dem, måste ju pigga upp mig med lite vår mellan blötsnöattackerna. 🙂

På ytterdörren har julkransen (hmmm) äntligen kommit ner till förmån för den här ultimata trädgårdsnörd-kransen. När jag visade kransen på instagram fick jag kommentaren att det saknas en vattenkanna… Och det håller jag ju med om! Det blir till att fixa med lite hobbylera. 🙂

Önskar en fortsatt fin marsvecka, nu måste väl ändå vårvärmen komma snart?!

10 tankar på “Krokus, första sådderna och en ny dörrkrans – vårteckensspaning 7 mars

 1. Vilken häftig krans. Såg genast framför mig hur du gräver, rensar och donar ute i trädgården. Det är inte utan att man längtar lite efter att kunna göra det. Dina snödroppar, iris, cyklamen m.m. väcker längtan vill jag lova. Här sover allt fortfarande, eller julrosorna har knopp, men ser inte ut att vilja sträcka på sig än precis. 🙂 Skön känsla i ditt växthus med sådderna, lökarna på tillväxt och hybridolvonet som blommar. Kan känna doften när man öppnar dörren och kliver in. Härligt!
  Och en vattenkanna i kransen, ja det skulle vara pricken över i.
  Kram Anna-Karin

  • Nu är allt täckt av fem cm fluffig blötsnö… Men det smälter sakta, så snart kommer väl vårtecknen i dagen igen.
   Det har hänt mycket i trädgården sista veckan, bara det kommer några plusgrader och lite sol är det som om växterna tar ett skutt.
   Gillade kransen och ska modellera fram en vattenkanna som komplement. Lite glimt i ögat är aldrig fel.
   I växthuset känns våren lite närmare, åtminstone om man blundar och bara luktar. 😉 Hoppas det går bra med dina sådder.
   Kram Kristina

   • Så ni har också fått snö. Hoppas den smälter undan snabbt så våren som startat hos dig får komma fram igen. Här snöar det också idag,och vi har nog fått en fem – tio centimeter. Våren känns dock långt bort här, det har varit så kallt så växterna har inte kommit sig för med att kika upp än.
    Nej, lite glimten i ögat piggar alltid upp. Spännande att du modellerar själv. Det blir jag imponerad av. Provade en gång med lera, men det ville sig väl inte riktigt ….. 🙂
    Tack! Mina sådder står under snön och jag hoppas de mår gott! 🙂
    Kram

   • Just nu har vi slask och snöblandat regn. Hoppas solen och värmen kommer till stora delar av landet snart, vi behöver alla det.
    Kram Kristina

 2. Men oj Kristina! Såå många vårtecken. Det känns helt otroligt att den första irisen är på väg att slå ut. Snön som föll hos dig igår har kommit hit nu. Trodde inte det skulle bli så mycket, det har nästan varit lite uppehåll men nu har det tagit i ordentligt. Men dom spår varmare till nästa vecka så då tror jag att mycket av snötäcket kommer att smälta. Börjar faktiskt längta efter vårtecken jag också. Vet ju att snödropparna och snökrokusen kan komma i slutet av mars. Kransen på dörren gillar jag skarpt. Och jag log lite när du skrev, ”julkransen (hmmm) äntligen kommit ner”. Det var inte länge sedan den kom ner här heller 🙂 Men jag har ingen ny fin trädgårdskrans att sätta upp. Lycka till med att tillverka en vattenkanna i hobbylera.

  Ha en skön torsdag kväll!

  Kram Anita

  • Tack Anita! Här har blötsnön förvandlats till slask under dagen och nu är det snöblandat regn som faller. Hoppas på några plusgrader och lite sol för att ta itu med den sista snön.
   Jag blev så förvånad när jag såg det blekblå skymta i ögonvrån. En våriris? Redan? Men glad blev jag! 🙂
   Hoppas nu det blir lite värme hos dig också så våren kommer igång. Fast din ljuvliga kamelior skänker ju en hel del vårfeeling. 🙂
   Ska se om jag får till det där med en vattenkanna… Håll tummarna!
   Kram Kristina

 3. Vår på gång hos dig medan det tycks vara norr åt alla väderstreck hos mig. 1 dm snö kvar i hela trädgården. Till och med julkransen är kvar men det ska jag åtgärda nu så snart jag går ut. Det blir ett hjärta av björkris istället. Trots blommande vårbilder är det växthusbilden jag njuter mest av. Det är där det händer, gror, spirar, övervintrar. Det är nåt med alla olika krukor och byttor som trängs. Stora växthus med tusentals likadana plastkrukor ger mig inte alls samma känsla.
  Allt gott
  /Anette

  • Men nu kommer ”värmen”, nästa vecka blir det plusgrader även på nätterna (i alla fall här). Då hoppas jag att våren tar ett stort steg framåt även hos dig.
   Det var så varmt och skönt i växthuset i dag när solen sken. Såg att sallaten börjat gro nu ocksp. Inomhus gror tomater, sockerärtor och sommarblommor. Mmm, skönt att se livet återvända. 🙂
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s