Vatten, vatten, vatten!

Det här blir ett inlägg om vatten. Regnvatten, kranvatten, dammvatten.

Vi börjar med regnvattnet. Vet du hur mycket vatten som varje år rinner ner i stuprören och vidare ut i dagvattenbrunnen? Själv fick jag lära mig mer om hur man kan ta hand om regnvatten under den utbildning i permakultur som jag gick 2014. Ta antal kvadratmeter tak och multiplicera det med antal mm regn. Där har du antalet liter. Alltså: 25 kvadratmeter tak x 10 mm regn = 250 liter vatten. Säg att det regnar 300 mm under sommarhalvåret. Det blir 7500 liter. På 25 kvadratmeter tak… (Ska man räkna noga ska man räkna bort en del pga takets vinkel. Det enklaste är därför att räkna på antal kvadratmeter markyta.) HÄR kan du se hur mycket årsnederbörden är där du bor och HÄR hur mycket den är per månad.

Det blir alltså snabbt stora mängder att fånga upp och använda i stället för kranvatten. Även ett litet tak, säg på vårt nya fågelhus, ger många liter vatten varje gång det regnar. Numera fyller regnet vattentunnan i komposthörnan, men en sådan här torr sommar fungerar det självklart inte hundraprocentigt. Då får vattenslangen hjälpa till att fylla upp tunnans 300 liter. Sedan har jag vatten till växterna som står på vänt att planteras ut på rätt plats samt trädgårdslandet precis bredvid. En extra bonus är ju att vattnet dessutom inte är iskallt. Det lättaste är att montera en fällbar utkastare som vintertid bara fälls upp på stupröret så vattnet åter kan rinna till dagvattenbrunn/stenkista. Utkastaren på bilden finns bakom den böjbara slangen. Ovanför har vi satt en renstratt så inte bigarråer och löv hamnar i tunnan.

Kranvatten. Vi får vårt dricksvatten från en stor täkt och har ytterst sällan bevattningsförbud. Oavsett det försöker vi vattna med förstånd. Vår trädgård har lätt lerjord. Den klarar en månads torka i maj utan några större problem, frösådder undantagna. Att den gör det beror på att stora delar av våra mindre växter växer i lätt skugga under något av de över 80 buskar och träd som planterats på vår knappt 1000 kvadratmeter stora tomt. För visst är det skönt med skugga en stekhet dag? Växterna håller med. Efter 1-1,5 månaders vår/försommartorka börjar vi se tecken på att perenner ger sig. Först då vattnar vi och då rejält (om inget regn ser ut att vara på ingång).

Vi använder en vattenspridare med timer så vi kan bestämma längd på vattningen och aldrig glömmer av att stänga av vattnet. Hela trädgården vattnas igenom, bit för bit, så allt får en rejäl rotblöta. Det tar tid, men sedan klarar sig trädgården i minst tre veckor till utan regn. Vi ”duttvattnar” aldrig. I år har vi på drygt 2.5 månader fått runt 10 mm i mitten av juni och runt 10 mm nu i veckan. Vi har vattnat igenom trädgården två gånger, vissa delar har fått en tredje vattning och några få en fjärde. De japanska lönnar och lundväxter jag köpte i slutet på april står fortfarande på vår skuggiga norrsida i väntan på utplantering. Vet inte när jag vågar plantera ut dem, de är lättare att vattna när de fortfarande står i kruka.

I växthuset ser den solcellstyrda droppbevattningen till att tomater, gurka, chili och melon trivs på så lite vatten som möjligt. Tunnan på 60 liter fylls upp ungefär varannan dag. Hade jag vattnat med vattenkanna hade det gått åt mer. Och så fort det regnar fylls tunnan på. 5 kvadratmeter tak x 10 mm regn = 50 liter vatten…

Vatten kan ju vara till både nytta och nöje också. som vattenstenen som fyller trädgården med ljudet av porlande vatten. Den bjuder också på vatten till de djur och insekter som behöver.

Dammvatten. I helgen håller jag på att fylla upp vår damm med vatten. Det sker med både regnvatten och kranvatten. Planen är att (halva) taket på gamla fågelhuset ska ge vatten till dammen när den behöver fyllas på framöver. 5 kvadratmeter tak x 10 mm regn = 50 liter vatten…

Dammen ja. Den har tagit mycket ledig tid denna vår och sommar, men det går framåt. Dammen är den sista pusselbiten som saknats i vår trädgård där det redan finns gott om mat och skydd. Vid den naturliga dammen ska vilda djur och insekter kunna hitta det vatten som de behöver. Någon gång framöver blir det en längre inlägg om hur dammen är tänkt att fungera och hur den är grävd, men i dag bjuder jag i alla fall på en ”just nu”-bild. 

Önskar en fortsatt bra helg och vecka! Själv jobbar jag en vecka till sedan väntar ytterligare två veckor ledigt (hade ”bara” tre veckor i juni). Länkar till Trädgårdsfägring.

13 tankar på “Vatten, vatten, vatten!

 1. Vilket jättebra inlägg Kristina! Det är otroligt vilka mängder vatten man kan få från sitt tak … om det nu kommer regn. Det finns väldigt många bra konstruktioner, den fällbara utkastaren är en, suverän!
  Roligt att få en glimt av arbetet med dammen. Det ser ut som en väldigt fin placering och jag ser så fram emot att få se ett inlägg så småningom om hur arbetet fortskred och se det färdiga resultatet. En välsignelse för trädgårdens djur. Min damm är inte stor men där bor i varje fall grodor till min stora glädje. Och så ställer jag ut mängder av grunda vattenfat till fåglarna och insekterna.
  Ha nu en bra sista vecka på jobbet innan det blir ny semester!
  Kram Anita

  • Tack Anita! Jo, i år är det torrt, men det kommer förhoppningsvis mer normala år efter detta. Får vi verkligen hoppas! Och då är det ju bra att fundera på hur man kan ta tillvara på mer regnvatten/minimera kranvattnet.
   Just nu har jag paus från dammen, sitter i en hängstol och äter glass. Det är inte storleken på dammen som är avgörande, minsta lilla fat är bättre än inget alls. Så glad jag blir att höra att grodorna har hittat till din damm. 🙂
   Ska svettas på jobbet i svarta långbyxor medan jag rensar ogräs. Du får tänka på mig då… 😉
   Kram Kristina

 2. Det var en del att tänka på! Tunna med vatten har vi vid växthuset, så där är inga problem. Sen har vi kommunalt vatten inne, den gamla brunnen som försörjde hela huset OCH trädgården med vatten försörjer nu enbart trädgården. Och vi har ovanligt mycket vatten för att vara här på Gotland!
  Vi gör också som man ska, vi vattnar valda partier (aldrig gräsmattan) i ett par timmar ungefär varannan till var 3:e vecka. Vi har också ”svettslang” utlagd i långrabatten som är 50 m och ”droppslang” i murrabatten samt vattnar med en ”jordpinne” i ”pallkragsrabatterna” för att minska slöseri med vatten.
  I ”parken” har min gubbe vattnat dom ganska nyplanterade träden och buskarna med slang från brunnen 2 gånger i sommar, tog en hel dag varje gång.
  MEN sen är det det här med nederbörden. Sen i början på april har vi totalt fått 11 mm, sista gången var det 10 mm i midsomras, före det alltså 1 mm! Härom dagen kom det två droppar som inte ens gjorde altanen blöt. Så nu börjar det bli riktig kris!!
  Flera små träd/buskar har dött och fler ser ut att vara på gång. Men när t.o.m. en 15 m hög stor ädelgran i ”parken” börjar bli röd och brunnen har börjat sina för första gången som vi har bott här så vet vi inte riktigt vad vi ska göra!
  Vi har ju 5000 kvm med massor med växter och vi är dessutom inga ungdomar längre så springa med vattenkannor till alla behövande växter är inte att tänka på dom här hemskt varma dagarna. Vi får välja dom som ser värst törstiga ut.
  Har ju under åren försökt sätta tork- och soltåliga växter på vår lätta sandiga jord, men det är först nu man märker exakt vad det egentligen är man ska ha!
  KRAM/Susie

  • Precis. Det är nu det märks vad som klarar långa torkperioder och vad som inte gör det. Nu hoppas vi väl alla att detta år är ett rekordår och att det dröjer länge tills det faller så lite regn. Det jag vill med mitt inlägg är att man funderar på fler sätt att skörda regnvatten. Hade vi inte haft markvärme hade vi förmodligen grävt en bevattningsdamm och skördat regnet som faller på bostadshusets tak. Nu fungerar inte det, men vi gör det vi kan för att mininera kranvattnet och så får man vara nöjd med det.
   Träd som kämpar på i torkan är inte lätt. Det behövs ju enorma mängder för att ge en ädelgran en rejäl rotblöta. Jag hoppas det mesta hos er klarar sig och kommer med friska skott till våren.
   Kram Kristina

 3. Tack för ett bra och informativt inlägg! Jag försöker också att vattna rejält när jag vattnar och helst med regnvatten, men när det inte kommit mer än 2 mm sen i april så är det svårt, och efter bevattningsförbudets intåg för ett par veckor sen är det ännu svårare att vattna rejält… Igår kväll for jag runt med kannor, jag tappade räkningen men det kändes om uppemot 100 stycken… och då vattnar jag bara de växter som verkligen ser ut att behöva…
  Ha det gott!
  Kram Gunilla

  • Det är onekligen lite svårt att vattna med regnvatten i år… Men det kommer ju fler år! När det är förbud är det bara att singla slant vad som är värt att rädda. Ledsamt nog! Håller tummarna att det mesta klarar sig hos dig.
   Kram Kristina

 4. Bra inlägg om vatten! Visst märks det stor skillnad även här på det som växer i skugga och det som har sol förutom stäpprabatterna som fortfarande hänger i utan vattning. Kan säga att detta är första sommaren jag för ett par ögonblick önskat mig lerjord istället för en grusås att odla i.
  Även här samlas regnvattnet upp och försvinner ner i tunnor och en 3 kubikmeters tank på baksidan. Det förslår ändå inte långt när man odlar grönsaker, men förstås bättre än inget.
  Timer på spridaren var ju ett bra tips.!
  Ser fram emot fortsättningen på dammprojektet. Du är så flitig!
  Kram
  /Anette

  • Det går åt mycket vatten för odling, så är det. Bra att använda det regnvatten man kan, efter förutsättning. Timmer är jättebra. Då reagerar man på att ”vattnet har slutat, dags att flytta spridaren”.
   Det är så kul att se dammen förverkligas. 🙂
   Kram Kristina

 5. Ja det är lite ovant att tänkt vattensnålt men i många delar av världen är det en del i planeringen av ett hus och tomten redan från början. Tack för alla tips!
  Men en annan sommar kanske vi har regn i 2 månader och då behöver vi vara anpassade för det också. För det är väl det som klimatförändringen innebär – att det blir fler och längre perioder av extremt väder. Både regn och torka! Permakulturen börja blir mer uppmärksammad här hemma också tycker jag, vilket är positivt.
  Kram Helene

  • Ja, förra året var det regn och regn och i år bara sol. Det gäller att välja växter för båda extremerna (så gott det går förstås). I Sverige är vi ovana att behöva fundera på vatten till trädgården, men jag tror många börjar fundera efter den här sommaren.
   Permakulturen kommer mer och mer och jag tänker lyfta fram några bitar då och då på bloggen. Handfasta råd och tips som jag fick på utbildningen och som fler förhoppningsvis kan ha nytta av.
   Kram Kristina

 6. Klokt, informativt och bra. Jag ska skaffa en vattentunna – minst. Även om det regnar lite i Stockholmsområdet är det bäst att samla upp det som kan samlas upp. Jag är glad att vi har Mälaren, men redan tidigt i somras varnas för att vattenuttaget var stort. Stockholmarna fyllde sina pooler betydligt tidigare än de brukar göra, eftersom maj var så varm!
  Fler växter som ger skugga ska det planteras här på min söderslänt, inte helt självklart var de kan sättas, men det är ju ett kärt besvär.
  Är SÅ imponerad av att ni orkat med dammbygget i denna värme. Ser mycket fram emot det inlägget, när det kommer.

  • Tack Anni! I år är det (förhoppningsvis) ett extremt år, men nästa år är vi alla lite mer förberedda. Jag hade velat ha fler tunnor själv, det ska jag fundera över hur jag kan lösa på ett bra sätt.
   Dammen går framåt så sakteliga. Orkar inte riktigt skriva om det nu, men jag fotar.

 7. Pingback: 10 i topp under 10 års trädgårdsbloggande | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s